Kevesen adnak vért, pedig az ingyen van. Most Csongrádi Kata kéri

Közzétéve ekkor: 2017 október 11. 12:44

A cikk mintegy három hónappal ezelőtt született, s a helyzet azóta semmit nem változott. Mostani aktualitását az adja, hogy a közismert színész-és énekesnő, Csongrádi Kata a mai napon a nyilvánossághoz fordult, hogy segíthessen barátnőjén Medgyesi Mária Jászai Mari-díjas magyar színművésznőn. A Budapesti Operettszínház örökös tagja műtét előtt áll, csípőprotézist kapna, de kiderült, nincs vér a beavatkozáshoz. „Sürgős, mert holnap délutánig kéne, hogy megoperálhassák.  Ha nem sikerül, hazaküldik, amíg nem lesz vér, tehát a véradás aktuális holnap után is” – nyilatkozta Csongrádi a Blikknek.

Aki szeretne, itt tud segíteni és vért adni: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 1528 Szanatórium u. 19 Medgyesi Mária részére véradás Taj száma:101878250 Két egységnyi A + vér kellene!

Bár az illetékesek szerint nincs vérhiány Magyarországon, a sürgős, életmentő műtétekre mindig van vér, a tény az, hogy mind nehezebben jön össze a biztonságos ellátáshoz szükséges mennyiség. Bizonyos nem életmentő műtétet csak akkor vállalnak a kórházak, ha a rokonok, hozzátartozók fölajánlják a beavatkozáshoz szükséges mennyiséget, így nem a meglévő készletek fogynak.

A tervezett műtétek előtt a legtöbb kórházban ma már azt ajánlják a betegeknek, hogy minél több rokonukat, ismerősüket vegyék rá véradásra, mert így talán nem kell elhalasztani a beavatkozást vérhiány miatt.  Muszáj így tenni, mert elő- előfordul , hogy az előre tervezett műtétre beérkezik a beteg, megvan a műtő, készen állnak az orvosok, mégsem tudják a beavatkozást elkezdeni, mert nem áll rendelkezésre a kellő mennyiségű megfelelő vér.

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem tud el elegendő vért adni, mert nincs elég véradó, ma már nehéz az embereket rávenni, hogy időt áldozzanak erre a karitatív tevékenységre.

Nem volt ez mindig így.  Amíg Magyarországon volt sorköteles katonaság, voltak nagy állami vállalatok, szocialista brigádok, sokkal könnyebb volt a vérkészlet begyűjtése.  Régen még vonzó volt, hogy a véradásért konzervet, a katonáknak  eltávozást adtak, vagy nyilvános rendezvényeken sörrel és virslivel jutalmazták az embereket. Ma ezzel már aligha lehet bárkit becsábítani.

Ez a rendszer mára teljesen felbomlott. Nem véletlen, hogy a tipikus véradó ma is az az általában 50 évnél idősebb, jellemzően vidéki ember, aki még ebben a rendszerben szocializálódott, és büszke arra, hogy sokszoros véradó.  A donorbázis azonban erősen öregszik, a 300-350 ezer rendszeres véradó többsége ma 50 és 60 év között van, ezért is nőtt az elmúlt években 2 százalékkal, 12 százalékra a donorok között a kiszűrési arány. Rendszeres véradó 65 éves koráig adhat vért, első véradó legfeljebb 60 éves lehet.

A véradás ingyenessége alapelv. Az egészségpolitikusok és a véradásszervezők időről időre megpróbálnak valamilyen ösztönzést, illetve jutalmat kitalálni. Szóba került a sokszoros véradók tb-járulék- vagy munkaidő-kedvezményének ötlete, az utóbbi időben többször is rendeztek retrovéradásokat ingyen sörrel és virslivel. Ezzel a 70-es, 80-as évek hangulatát próbálják visszahozni az 50-60 éves korosztálynak. A fiatalokat ezzel azonban már nemigen lehet megfogni. Persze a donorok társadalmi megbecsülésén is volna mit javítani. A Munka törvénykönyvében szerepel, hogy a munkaadó köteles elengedni a dolgozót véradásra, de sem a példás munkaadók, sem a példás véradók nem kapnak semmiféle jutalmat.

Az emberek nagy részét tehát nem vonzza a véradás általános eszménye, ha viszont mindezt egy archoz vagy személyhez tudják kötni, jobban megmozdulnak. Egy-egy Facebookon megosztott, sürgős műtétre váró gyermek vagy felnőtt szomorú fotója néha tömegeket tud véradásra bírni.

Ebből a felismerésből kezdett elterjedni világszerte az irányított véradás formája, ami mára már Magyarországon is kezd elfogadottá válni. Ennek lényege az, hogy a műtétre váró beteg kezelőorvosa tájékoztatja a beteget, mennyi és milyen típusú vérre van szükség s megkéri, küldje el a rokonait vért adni, hiszen a rokonság miatt elképzelhető, hogy ők is hasonló vércsoportúak.

A családtagok, barátok elmennek vért adni az Országos Vérellátó Szolgálathoz. Ott egy formanyomtatványon rendelkezhetnek arról, hogy a vért az ismerősük műtétjére ajánlják fel. Meg kell adni ehhez a beteg nevét, TAJ- számát, vércsoportját és a műtétet végző kórház, esetleg a kezelőorvos nevét. A vért ezután az Országos Vérellátó Szolgálat 1-4 napon belül eljuttatja a megjelölt kórházba.

Az sem feltétel, hogy megfelelő vércsoportú vért adjanak az ismerősök. Ilyenkor a leadott vért majd más vagy mások kapják meg, a betegnek pedig továbbítanak egy egységnyi megfelelő vércsoportú készítményt. Az állomások cserélik egymással a felesleget, s így a véradó közvetetten mégis hozzájárul jelöltje gyógyulásához. Így vagy úgy, de megtörténhet az a szerencsés eset, hogy annyi vér jön össze, amennyi egy rendkívüli műtéthez, transzplantációhoz is elég lesz. Az irányított véradásnál az ország bármely véradó állomásán lehet adni vért, s majd azt onnan juttatják el a megfelelő helyre.

Az irányított véradásban egyre nagyobb szerepük van a véradást szervező Facebook csoportoknak, amelyek szívügyüknek tekintik beteg embertársaik segítését, megosztásokkal igyekeznek minél szélesebb körben felhívni a figyelmet, ki milyen, esetleg életmentő vérre vár.

 

Pásztor Gábor

Szemtől szembe

 


Megosztás

1 hozzászólás

  • Laszlo Patonai says:

    A 2000-es években aktív véradó voltam, ezt láttam otthon, ezt vittem én is tovább. Sok éve már, hogy külföldön élek, azóta sem voltam véradáson.
    Tavaly újra jelentkeztem a szolnoki vérállomáson. Vittem a személyit és az angol jogosítványt, mint másik arcképes igazolvány, egyúttal a címemet is tartalmazza. Magyar lakcímkártya hiányában viszont nem is álltak velem szóba, egy perccel később már ajtón kívül voltam.
    Ennyire nem kell a vér, a segítség. Rugalmatlan és rossz a szabályozás. Elszomorító.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés