Kerámiavarázs az Ipolyiban

Közzétéve ekkor: 2019 december 6. 18:17

Pásztor Gábor

Szerdán este nyílt meg Mile Ibolya keramikus kiállítása  az Ipolyi Közművelődési Központ Markóczy Kiállítótermében. A Törökszentmiklóson szinte mindenki által legalább névről ismert alkotó egy nemrég készült riportban azt nyilatkozta, a hétköznapi dolgokat nem tartja elég érdekesnek és izgalmasnak, szeret kísérletezni, szereti az új dolgokat. Nos, ezen az estén sem cáfolta meg önmagát, olyan rendhagyó megnyitót talált ki, amely igencsak meglepte a szépszámú közönséget.

Igazi adventi hangulatot varázsolt, amihez a Sanctonicolaum Kórust hívta segítségül. Az énekkar tagjai a közönség közé vegyülve, a világítást lekapcsolva, gyertyafény mellett alkalomhoz illő dalokat énekelve teremtettek meghitt hangulatot a bemutatott munkái megtekintéséhez.

A munkák révén pedig belepillanthattunk egy varázslatba. Mint Medgyessy Klári, az IKK igazgatója megnyitójában mondta, a kiállító terem ajtaján belépve egy műhelybe léptünk, Mile Ibolya világába, olyan világba, amely valójában kísérletek sorozata. S miután beléptünk, „Érzékszerveink olyan impulzusokat kapnak, hogy újra és újra át szeretnénk élni, amit az előző pillanatban láttunk, érzékeltünk. A formák, a színek, az illatok elsősorban a képzeletünkre hatnak. Egy csodavilágba enged betekintést nyújtani számunkra az alkotó.”

A méltatónál pedig autentikusabb nemigen szólhatott a méltatottról. Medgyessy Klári orvos-szobrász családból származik, Medgyessy Ferenc kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, a 20. századi magyar szobrászat egyik kiemelkedő alakjának a leszármazottja. Ez is egy kapcsolódási pont Ibolyával és az ő mesterségével, művészetével.  Némi-nemű képzőművészeti vér az én ereimben is csörgedezik, annak idején nekem is voltak szárnypróbálgatásaim művészetek, képzőművészetek területén”, jegyezte meg, majd hozzátette „ezért számomra ő sokkal több, mint egy törökszentmiklósi fazekas, vagy egy kiállító. Ő barát. Ő magában foglalja a szabadságot, az egyéniséget, az életigenlést, a természet és az Isten iránti tiszteletet és elkötelezettséget.”

Van miből válogatni, hangsúlyozta. S valóban. Mile Ibolya széles palettáját mutatja meg kreativitásának, alkotó és kísérletező kedvének, olykor meghökkentő, de nagyon is érthető reakciókat kiváltva a vele most először találkozókból. Akiknek pl. muszáj volt megtapintaniuk harangjait, vagy gyertyatartóit, hogy elhiggyék, nem az ötvösművészet egy-egy remekét látják rézben vagy bronzban, hanem művészien kivitelezett kerámiákat.

Szemtől Szembe


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés