Képviselő-testületi ülés 2105. 07. 30.

Közzétéve ekkor: 2015 augusztus 1. 13:58

Módosult a  piac idényjellegű árusításra vonatkozó rendje, a piac üzemeltetési szabályzata A termelők és a lakosság részéről egyaránt felmerült az igény az idényjellegű termékek folyamatos piaci jelenlétére. A szabályzat korábban csak a fenyőfa árusításra jelölt ki új helyet, a többi árus elhelyezését nem biztosította, a jövőben viszont az idényjellegű árusok teljes köre árusíthat a ‘TSz udvar’ hátsó területén a bejárati kapun belül az alábbi időszakokban:

Adni jó

***

Új fogorvos kerül a 3. sz. fogászati körzetbe. A 3. számú fogorvosi körzetet Dr. Szász Imre nyugdíjba vonulása miatt 2015. június hónaptól Dr. Gerhes Georgina a 4. számú fogorvosi körzet orvosa helyettesítéssel látja el. A mai ülésen a képviselő-testület hozzájárult, hogy Dr. Szász Imre praxisjogát a GEORG-DENTAL Kft. megvásárolhassa. A körzet fogorvosi feladatainak ellátását a GEORG-DENTAL Kft.  általa foglalkoztatott Dr. Bundhoo Pravish fogorvos oldja meg.

***

Az önkormányzat utoljára 2002-ben hajtott végre közvilágítás rekonstrukciót, s mára a Törökszentmiklós közterein lévő 3 709 db közvilágítási lámpatest igencsak elavult. Szinte heti rendszerességgel jelentős számban érkeznek panaszok a közvilágítás hibáiról, amely folyamatos javítása mellett is egyre nagyobb költséggel fenntartható.

Az önkormányzatot az elmúlt években több neves lámpatestgyártó és forgalmazó kereste meg a jelenleg üzemelő, technológiailag elavult lámpák LED technológiával üzemelő lámpatestekre történő cseréje tárgyában. Egybehangzó álláspontjuk szerint a jelenlegi rendszer évi bruttó 70 – 80 millió Ft-os üzemeltetési költségből évi 40-50 %, egyes ajánlatok szerint 60% megtakarítást lehet realizálni a jelenlegi megvilágítási szint javítása mellett. Ehhez azonban 300 – 310 millió Ft beruházás megvalósítása lenne szükséges.

Az új technológiának köszönhető tetemes költségmegtakarítás lehetővé teszi a beruházási költségeknek kizárólag az elérendő megtakarításból történő refinanszírozhatóságát. Ezért a képviselő-testület megszavazta, hogy a közvilágítás bővítési igényei, az elvárt üzemeltetési költségmegtakarítás és a lámpatestekre vonatkozó konkrét műszaki és tulajdonjogi elvárások pontos meghatározását követően az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást folytasson le a témakörben járatos közbeszerzési szakember(ek) bevonásával.

Az előterjesztés megfogalmazta a nyertes ajánlattevő vállalkozással szembeni elvárásait, melyek között a következő kitételek szerepelnek:

– A beruházási költségek teljes mértékű, önkormányzati önrészvállalás nélküli finanszírozása.

– Szükséges kivitelezési engedélyek beszerzése.

– A mostani megvilágítási szint garantálása azon helyszíneken, ahol nem kerül sor a lámpatestállomány bővítésére.

– Az üzembe helyezendő LED lámpatestek alkatrészeinek pótlása ne csak a lámpatestgyártótól legyen lehetséges.

Azok pótlása a gyártótól független forrásokból is lehetséges legyen.

– Az ez évi közvilágítási költség maximális mértéke képezze a refinanszírozás forrását. Ezáltal a nyertes vállalkozás

nem a törvény által előírt 1-2 évig, hanem legalább az általa megajánlott refinanszírozási futamidő végéig

garantálja a beépített technológia üzemkészségét.

– A nyertes vállalkozó garantálja a beruházás következtében jelentkező üzemeltetési költségmegtakarítás mértékét

azáltal, hogy részére kizárólag az ez évi közvilágítási költségek állnak – mint bevételi forrás – rendelkezésére.

Ebből gazdálkodja ki a beruházás költségeit, valamint szolgáltat közvilágítást.

***

Módosult a  pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendelet. Az önkormányzat ebben az évben mintegy 5 hektáros területen kezdett el szántóföldi körülmények között zöldségtermesztést. A megtermelt növények elsődleges felhasználási célja a közétkeztetés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város által üzemeltetett iskola és bölcsőde konyhákon kerül megfőzésre.

A fóliából idén már kikerült a saláta, hónapos retek, hetente folyamatos van 5-6 láda paprika és terem már a paradicsom is. Ezek olyan mennyiségek, amelyeket a két konyha be tud fogadni, fel tud dolgozni. A szabadföldbe vetett főzőtök viszont meghaladta azt a mennyiséget, amit bármelyik intézmény is fel tud használni. Egyéb feldolgozásra nincs lehetőség, piaci értékesítésre kereslet hiányában szintén nincs, a feldolgozó üzemektől a megkeresésekre visszajelzés nem érkezett.

A megtermelt feleslegnek a lakosság rászoruló része felé történő térítésmentes átadása egy lehetséges és egyben hasznos felhasználása a növénynek, ahhoz azonban, hogy a rászoruló családokhoz ez az úgynevezett felesleg eljuthasson, szükséges a jogszabályi felhatalmazás megléte, vagyis a vonatkozó rendelet módosítása. A javaslatot a képviselők elfogadták, s a rendelet a következő paragrafussal egészült ki:

„A Polgármester 2015. augusztus 1. napjától a közfoglalkoztatás során megtermelt és az Önkormányzat fenntartásában működő konyhákon fel nem használt, vagy a szabad piacon nem értékesített növényeknek, termékeknek vagy terményeknek a rászoruló lakosok közötti kiosztását rendelheti el. A rászorultság bizonyítására elegendő a kérelmező írásbeli nyilatkozata. A kiosztásról névvel, címmel ellátott átvételi elismervényt kell készíteni.”

***

Elfogadta a képviselő-testület  Törökszentmiklós Város Közbiztonsági és Bűnmegelőzési  Koncepcióját. A koncepció célja a közbiztonsággal kapcsolatos megvalósítandó célok, prioritások kijelölése, továbbá, hogy a bűnmegelőzésben, bűnüldözésben részt vevő helyi erők közötti célirányos tevékenységet elősegítve, megfelelő keretet biztosítson a közös feladatok eredményes elvégzésére.

A dokumentum egy, a városra vonatkozó bűnügyi helyzetkép vázolása után sorra vette az önkormányzat intézkedési lehetőségeit. Ismertette a polgárőrség, oktatási intézmények, civil szervezetek, KSZSZK, gyámhatóság, mezei őrszolgálat és a közterület-felügyelet közbiztonság erősítésében, bűnmegelőzésben betöltött szerepét, feladatait.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés