Képviselő-testületi ülés 2015. március 26.

Közzétéve ekkor: 2015 március 27. 13:57
Törökszentmiklós facebook.com

Törökszentmiklós  – facebook.com

————- praxisváltás az 5. sz. fogorvosi körzetben – a helyi civil szervezetek pályázati támogatása – a törökszentmiklósi sportegyesületek pályázati támogatása ————

A képviselő-testület februárban fogadta el a gyermekétkeztetés térítési díjait. Most a 7-15 éves korosztálynál az uzsonna nyersanyagnormáját 1 Ft-tal emelték (62-ről 63-ra). s így a háromszori étkezés nyersanyagnormájának összege is megemelkedik 393-Ft-ról 394-Ft-ra. Erre az egyébként jelentéktelen emelésre technikai okokból volt szükség, mivel így az áfával emelt összeg háromszori étkezés esetében kereken 500-Ft-ra jön ki. Ez az összeg az 50 %-os térítési díjat fizetők szempontjából  kedvezőbb. Az nyersanyagnorma 2015. április 1-től változik.

tabl

Személyi változás történik az 5. sz. fogorvosi körzetben. Dr. Kulin Imre a képviselő-testület támogatását kérte ahhoz, hogy praxisát Szászné Dr. Radócz Orsolya részére átadhassa.  Nevezett a fenti működtetési jog megvásárlására irányuló szándékát jelezte. A működtetési jog olyan személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely elidegeníthető és folytatható. Annak érdekében, hogy a doktornő a szükséges engedélyeket megkaphassa, az OEP-el szerződést köthessen, a feladat ellátására irányuló előzetes megállapodást kell az önkormányzatnak kötnie vele. Ennek benyújtását követően kaphatja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől a működési engedélyét, amely alapján megköthető vele a feladatellátásra irányuló végleges megállapodás. A képviselők hozzájárultak az előzetes megállapodás megkötéséhez, így a jövőben az 5.sz. fogorvosi körzetben a feladatok ellátását Szászné Dr. Radócz Orsolya veszi majd át.

Elbírálta a képviselő-testület a civil szervezetek támogatási pályázatait. Az önkormányzat ez évi költségvetéséből 3.000.000 Ft-ot különített el a  civil szervezetek támogatása biztosítására. A pályázatok beérkezésének időpontja 2015. március 20. volt, eddig az időpontig 24 szervezet nyújtott be érvényes pályázatot. Számos szervezet élt a közös összefogás lehetőségével, partnerek bevonásával valósítja meg programjait, ami elősegíti, hogy azok minél szélesebb rétegekhez jussanak el. Az előterjesztés nem zárt ki egyetlen pályázót sem a támogatottak köréből. A megítélt támogatási összegek a mellékelt táblázatban olvashatók:

civil

Érdekes módon, érdekes döntés született a törökszentmiklósi sportegyesületek önkormányzati támogatásénak vonatkozásában.  A 2015. évi költségvetésből erre a célra 21.000.000,- Ft került elkülönítésre.  Tizenkét sportszervezet igényelt sportegyesületi támogatást, összesen 44.099.240.- Ft-ot, azaz a  kiosztásra kerülő keret több mint kétszeresét.

Az eredeti előterjesztés szerint a  Törökszentmiklósi Kézilabda Egyesületet kivéve, ha nem is az igényelt összeg erejéig  minden pályázó részesült támogatásban. Mivel  pályázatában a TKE nyilatkozott arról, hogy szervezetüknek lejárt tartozása van a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Városellátó Szolgálata felé,  a hatályos önkormányzati rendelet értelmében nem részesülhetett pályázati támogatásban és az előlegként felvett összeg visszafizetésére is kötelezték az elbírálást követő 30 napon belül.

(A 2015. március 5-én született rendelet szerint: Az a sportszervezet, amelynek önkormányzati, vagy más közintézmények felé lejárt tartozása, esetleg köztartozása van, vagy a korábban kapott támogatással nem számolt el, illetőleg határidőn túl számolt el  (ez esetben márc. 23-ig – szerk.), nem részesülhet önkormányzati támogatásban. A köztartozás- mentességet, a pályázó szervezetek a pályázataikhoz csatolt igazolásokkal bizonyítják)

Március 23-án a Konzultatív Tanács a pályázatokat áttekintette és a vonatkozó rendelettel összhangban kialakította álláspontját. Ennek alapján a város sportszervezeteinek 2015. évi működési célú támogatási keretének felosztása megtörtént.

Már a napirend tárgyalásának elején kiderült, hogy gond lesz az előterjesztéssel. Fejér Ilona, a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke jelezte, hogy a bizottság egy apró módosítástól eltekintve elfogadja a Konzultatív Tanács álláspontját, vagyis azt, hogy a TKE ne részesüljön önkormányzati támogatásban. Hasonlóan nyilatkozott Serfőző István, az  Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke, aki kifejtette, hogy a Törökszentmiklósi Kézilabda Egyesület pályázata több sebből is vérzett. Nemcsak a VESZ felé nem számolta el időben tartozását, ami eleve kizáró tényező, de egyéb tartozása is van, ráadásul az igazolt versenyzők számáról valótlan adatszolgáltatást nyújtott be. Hangsúlyozta, hogy a képviselő-testületnek tartania kell magát saját rendeletéhez.

A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság viszont módosító javaslatot terjesztett elő, amely értelmében a TKE mégis kapjon támogatást más egyesületek terhére. Szabó Péter képviselő cáfolta, hogy a szóban forgó egyesületnek egyéb lejárt tartozása volna, kifejtette, hogy ha határidőn túl is, de kötelezettségét a VESZ felé rendezte, a valótlan adatszolgáltatás ténye pedig vitatható. Ügyrendi javaslatot terjesztett elő, mely szerint először azt kell eldönteni, a testület a fentiek alapján érvénytelennek tekinti-e a TKE pályázatát. A képviselők először elfogadták az ügyrendi javaslatot, majd két ellenszavazat – Fejes Tibor alpolgármester és Serfőző István – ellenében és két tartózkodás mellett érvényesnek fogadták el a pályázatot.

Ekkor már sejteni lehetett a végeredményt, de Serfőző István tett még egy kísérletet a várható döntés megakadályozására. Mondandójának lényege az volt, hogy van egy egyesület, amely gazdálkodása több kívánnivalót hagy maga után, s az önkormányzat ahelyett, hogy rendet próbálna tenni, támogatja az átláthatatlanságot, a visszásságokat. Ráadásul úgy, hogy saját korábbi rendeletét szegi meg. Megállapította , hogy a képviselő-testület az első éles döntési helyzetben megbukott.

Fejér Ilona, aki korábban a 0 támogatást javasolta, megváltoztatta álláspontját, most már úgy látta, a közérdeket kell nézni, a 350 gyerekét, aki ebben az egyesületben sportol. Igaz, vannak gazdasági problémák az egyesületnél, de most nem ezek az elsődlegesek. Kovács László képviselő egyetértett az előtte szólóval, úgy látta, nem szabad megtagadni a támogatást a város legeredményesebb sportszervezetétől. Szerinte amúgy is nevelő célzatú lesz, hogy a TKE nem a kért összeget kapja meg, s a többi pályázóval ellentétben még csak nem is a tavalyi összeget.

Ezután némi kis káosz keletkezett, a képviselők nemigen tudták, az adott pillanatban mire is kell szavazni, a megértéshez némi jegyzői magyarázat szükségeltetett. Ezt követően nem volt gond, 6 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett a testület megszavazta a módosító javaslatot, amely szerint az atléták, birkózók, a kosarasok és a football klub terhére a TKE mégis kap támogatást.

sport

Pásztor

 


Megosztás

4 hozzászólás

 • Sótörő László says:

  Megnéztem a felvételt, elképesztő! Egy gondolat merült fel bennem, ezek után hol az erkölcsi alap a korábbi vezetés tetteinek a bírálatához????????????????
  Úgy hallottam, hogy ezt követően volt egy másik ülés is. Arról miért nincs fenn összefoglaló?

 • Sótörő László says:

  A nagy szavak és hangzatos ígéretek hamar a porba hullottak a Jobbik és Polgármesterük részéről. Amikor pontosan ilyen ügyekről hallunk a médiában akkor ott valaki mindig rendőrért kiált.

  Eddig soha nem néztem a testületi ülésekről készült felvételeket de most megnézem. Esküszöm ez elképesztő!!!!!!!!!!!

  Most néztem meg a cikkhez csatolt táblázatot ott a TKE-nek 0 forintról szólt az eredeti javaslat. Úgy látszik valakinek még volt fogalma a törvényességről, már nagyon érdekel, hogy lett ebből több millió forint??????????????

 • Sótörő László says:

  „Ügyrendi javaslatot terjesztett elő, mely szerint először azt kell eldönteni, a testület a fentiek alapján érvénytelennek tekinti-e a TKE pályázatát. A képviselők először elfogadták az ügyrendi javaslatot, majd két ellenszavazat – Fejes Tibor alpolgármester és Serfőző István – ellenében és két tartózkodás mellett érvényesnek fogadták el a pályázatot.”

  „Ráadásul úgy, hogy saját korábbi rendeletét szegi meg.”

  Ez most komoly? Arról szavaztak utólag, hogy a kiírási szabályok szerint érvénytelen pályázatot érvényesnek fogadják el?????????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés