Képviselő-testületi ülés 2015. 09. 24.

Közzétéve ekkor: 2015 szeptember 26. 13:55

testüAz ülés közmeghallgatással kezdődött, melyen a miklósi lakosok részéről négy kérdés merült fel. Az első kettő arra vonatkozott, hogy a Wesselényi utcában mikor kerül sor a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére, ill. a Wesselényi és Puskás utca sarkán mikor temetődik be a vezeték lefektetés után megmaradt életveszélyes gödör, s mikor rendezi a kivitelező a feltúrt útpadkát.  A csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatosan Markót Imre polgármester elmondta, hogy az utolsó negyedévben lehet ilyen célra pályázni, a gödör betemetésére és az útpadka rendezésére pedig az önkormányzat igyekszik a kivitelezőt rászorítani. Éppen az adott napon folytak tárgyalások a fővállalkozóval, mely során a hibákról és hiányosságokról jegyzőkönyvet vettek fel.

A volt Városgazdálkodási Vállalat épületét bérlő üveges vállalkozó az iránt érdeklődött, mikor teljesíti az önkormányzat azon ígéretét, hogy a használhatatlan állapotú folyosót és mellékhelyiséget rendbe hozza. A válasz úgy szólt, hogy a Polgármesteri Hivatal szakembere kimegy, felméri a tennivalókat, s az eredményről írásos értesítést küld.

Egy, az utcában lakó annak a hírnek a megalapozottságát firtatta, hogy az Árnyas utca gyönyörű platánfáit kivágják. A felelet megnyugtatóan jött, csupán egy félreértésből eredő pletyka terjedéséről van szó, a fákat semmi nem veszélyezteti.

Ezután az előzetesen kiadott napirendi pontok megtárgyalására került sor. A testület többek között megvitatta és elfogadta a Városi Polgárőr Egyesület, ill. a Városi Óvodai Intézmény és a Városi Bölcsőde 2014. évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, előterjesztést fogadott el a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2015. évi pályázati feltételeinek meghatározásáról.

 A Római Katolikus Plébánia plébánosa, Bordás Péter azzal a kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy a rossz állapotban lévő toronysisakok felújítását, illetve vörösrézfedését az önkormányzat anyagilag támogassa, amely felújításokkal a plébánia újraalapításának 275. évfordulójának kívánnak méltó emléket állítani. Az előterjesztés melléklete szerinti árajánlat alapján a felújítás teljes összege 26.987.500.- Ft-ba kerül. A beruházásra az Egri Főegyházmegye 23.987.500.- Ft biztosított, a  kérelmező 500.000.- Ft önerővel rendelkezik. A beruházás teljes költségvetéséből hiányzik 2.500.000.- Ft, amelynek biztosítását kéri a Római Katolikus Plébánia a képviselő-testülettől.

Mivel az Önkormányzat 2015. évre elfogadott költségvetése a jelenlegi helyzetében nem teszi lehetővé, hogy a kért támogatási összeget az önkormányzat teljes egészében biztosítsa, ezért a képviselők azt a javaslatot fogadták el, hogy a beruházásra 1.000.000.- Ft összegű támogatást adjanak, s mint alapító kérjék fel a Törökszentmiklós Város Településfejlesztési Közalapítványt, hogy a hiányzó összeggel támogassa a felújítási cél megvalósulását.

A képviselő-testület az utóbbi évek tapasztalatai alapján módosította az 1998-ban  született mezőőri járulékról szóló rendeletet.  Az indokok a következők voltak:

 A Törökszentmiklós Város Mezőőri Szolgálat az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről gondoskodik. Működési költségeit a földhasználó, vagy ha az nem ismert, a tulajdonos által kifizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell fedezni.

Évek óta problémaként jelentkezik, hogy a termőföldek tulajdon, vagy használati jog átruházásairól a jogszabály nem rótt kötelezettséget a szerződő felekre a tekintetben, hogy értesítsék a mezőőri járulékot kivető Polgármesteri Hivatalt. Ezen szabályozás hiánya miatt a járulék kivetése és annak beszedése nem működik zökkenőmentesen, veszélyezteti a mezőőri szolgálat működésére biztosított pénzügyi fedezet rendelkezésre állását, valamint csökkenti a kötelezettek fizetési hajlandóságát is. Ezért a módosítás értelmében a jövőben a korábbi tulajdonos,  illetve használó   a jogviszonyváltozást köteles lesz bejelenteni.

A Magyar Labdarúgó Szövetség labdarúgó pályaépítési programot támogató nyílt pályázatot hirdetett meg a 2015. évre. A pályázat meghirdetésének konkrét célja, hogy az országban új műfüves és élőfüves nagypályák, valamint műfüves félpályák, kispályák és grundpályák épüljenek. A támogatás 70%-os, tehát 30% önerő biztosítása szükséges, amelynek 50, vagy akár 100%-a is biztosítható TAO- támogatásból. Az önkormányzat a sporttelep területén egy 20×40 m-es műfüves pálya megépítését kívánja megvalósítani ezen pályázat keretében.

 A fejlesztés becsült költsége 32 512 000 forint, az ehhez kapcsolódó 30%-os önerő összege pedig 9 753 600 forint. A kivitelezés pontos és tényleges költségét a vonatkozó törvény értelmében nyertes pályázó a kivitelezői tender lezárultát követően ismerheti meg. Ellentétben a legtöbb pályázati konstrukcióval, a beruházást az MLSZ bonyolítja, és nem a pályázó. A pályázó szervezet konkrét beruházási tevékenységet nem végez, nem kell számlákat kiállítania és kifizetnie, valamint nem kell a támogatással elszámolnia. A pályázó által fizetendő díjat (saját forrás) a kivitelezés megkezdése előtt kell folyósítani.

Az önkormányzat a pályázat benyújtásának határidejéig törekszik arra, hogy partneri kapcsolatot és együttműködési megállapodást hozzon létre TAO-s forrással rendelkező vállalkozással vagy vállalkozásokkal. Amennyiben a partner keresése nem vezet eredményre, az Önkormányzat egyedül nyújtja be a pályázati anyagot.

Az MLSZ által megvalósított beruházás, a megvalósítás helyszínét biztosító ingatlan tulajdonosának/ tulajdonába kerül, azonban a nyertes pályázóval kötendő 15 évre szóló Együttműködési megállapodás alapján az MLSZ-nek használati joga lesz, illetve a támogató ezen kötelezettségek biztosítására jelzálogjogot jegyez be az ingatlanra, melynek költségét a kedvezményezetnek kell fizetni.

Pásztor

 


Megosztás

1 hozzászólás

  • Dóda László says:

    Nekem mindíg bántotta a szemem és a fülem ez a hatalmas robaj amit a láthatóan besüllyedt csatornafedelek okoznak.Sajnos ezzel már több éve együtt élünk .Már lottózótól kezdődik és mező.túri úti lámpáig tart ez a rettenetes sok hiba az úton.Mind a két oldalon vannak úthibák! A Bethlen Iskolánál ráadásul még a gyalog átkelőnél is van egy jó nagy csatorna hiba! Ez különösen a reggeli órákban jelentkezik. Tanítás alatt az elhaladó lemezoldalú autók tudnak jó nagy hangot adni! Vagy 5-évvel ezelőtt a Néplapot kerestem meg és akkor kijavították. De jobb volt mint lett! Megírtam ezeket a hibákat az Útügyi biztosnak is,de csak a titkársága jelezte,hogy megjegyezték az észrevételt.A házunk előtt( Bethlen úttal szembe) már 4-éve kijavították a telefont,mondták majd jön valaki aki majd lebetonozza és le aszfaltozza . Na ez elmaradt. 4 hete ez a bebetonozott folt beszakadt. Úgy látszik senki nem veszi észre! Megvárják az illetékesek, hogy majd valaki összetöri magát.Nagyon szerettem volna a közmeghallgatáson részt venni,de nemsikerölt. Majd legközelebb. Üdvözlettel: Dóda László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés