Képviselő-testületi ülés 2015. 06. 25.

Közzétéve ekkor: 2015 június 26. 11:25

testület3Sor került a sportegyesületek támogatásának újbóli elbírálására

Ez év március 26-án Markót Imre polgármester határozattervezetet terjesztett elő  a Törökszentmiklóson működő sportegyesületek 2015. évi támogatásáról szóló pályázat elbírálásáról. Az előterjesztés szerint tizenkét sportszervezet kért összesen 44.099.240  Ft  támogatást, erre a célra viszont az önkormányzat csak 21.000.000 Ft-ot tudott az éves költségvetésből elkülöníteni. A támogatási keret felosztásáról a képviselő-testületnek kellett  döntenie A kérelmezők közt volt a Törökszentmiklósi Kézilabda Egyesület is, amely 10.000.000 Ft támogatásra nyújtott be igényt.

A képviselő-testület viszont 2015. március 5-én elfogadott egy rendeletet, amely szerint az a sportszervezet, amelynek önkormányzati, vagy más közintézmények felé lejárt tartozása van, vagy a korábban kapott támogatással nem számolt el, illetőleg határidőn túl számolt el  (ez esetben márc. 23-ig – szerk.), nem részesülhet önkormányzati támogatásban. Miután az egyesület pályázatában nyilatkozott arról, hogy szervezetüknek lejárt tartozása van az önkormányzat felé, az előterjesztés szerint  a hatályos rendelet értelmében a pályázat érvénytelen, a TKE nem részesülhetett  támogatásban. Így értelemszerűen a javasolt támogatása 0 Ft volt.

Ennek kapcsán hosszas vita bontakozott ki a képviselők között, amely során többen is megváltoztatták véleményüket. A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság viszont módosító javaslatot terjesztett elő, amely értelmében a TKE mégis kapjon támogatást más egyesületek terhére. Szabó Péter képviselő kifejtette, hogy ha határidőn túl is, de kötelezettségét az önkormányzat felé  rendezte. Érvek és ellenérvek hangzottak el, amelyek végeredményeként a képviselők egyes megfogalmazások szerint saját korábbi rendeletükkel szembe menve többségi döntéssel érvényesnek fogadták el a pályázatot, és 2.400.000 Ft éves támogatást szavaztak meg a kézilabda egyesületnek.

Markót Imre polgármester pár nap múlva, március 30-án rendkívüli ülésen tért vissza az ügyre, s jogkörében eljárva kérte az ominózus napirendi pont újratárgyalását. Indoklásul elmondta, úgy véli, a képviselő-testület a saját maga által meghozott önkormányzati rendelettel szembe menve, azt semmisnek tekintve hozott döntést. Ezzel akár jogszabálysértést is elkövethettek. Ezért kérte, hogy tárgyalják újra a  pályázatokról szóló rendeletet, és a tárgyalás során mindenki törekedjen arra, hogy minden tekintetben törvényesen járjanak el.

Ismét vita vette kezdetét, amelynek során a határidővel és visszafizetéssel összefüggő jogi értelmezési magyarázatok születtek, felmerült, s annak cáfolata is, hogy a TKE tagi létszámáról valótlan adatokat szolgáltatott, a Klik felé magas összegű tartozása van, s ugyancsak Markót Imre polgármester fogalmazta meg, ennek a tartozásnak a kiegyenlítésére a most megítélendő támogatás önmagában kevés. Abból a helyzetből, amiben jelenleg az egyesület van, az önkormányzat ezzel a támogatással nem fogja tudni segíteni önmagában. Ez azt jelenti, hogy ténylegesen önkormányzati közpénzt tesznek bele egy félig elsüllyedt hajóba, ami, ha információi helytállóak, el is fog süllyedni.

Mindezen érvek nem voltak meggyőző erejűek, mert a képviselő-testület  11 tagja 5 igen, 5 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett nem vonta vissza előző héten hozott határozatát.  Dr. Majtényi Erzsébet jegyző a döntést követően jelezte,  törvényességi észrevételt fog tenni a Kormányhivatal felé, az majd jóváhagyja, vagy nem hagyja jóvá a döntést.  Markót Imre polgármester közölte, ez azt jelenti, hogy a képviselő-testületi határozatot addig nem tudják végrehajtani, amíg a törvényességi felülvizsgálat le nem zárul, s addig a  többi sportegyesület sem kapja meg a sporttámogatást.

Mostanra megszületett a kormányhivatal döntése, a rendeletet és a pályázati kírást, valamint a benyújtott pályázatot megvizsgálva azon állásfoglalását küldte meg az önkormányzatnak, hogy a TKE jogszerűen járt el, a nyilatkozata elfogadható, a szervezet támogatásban részesíthető. Egyben a fennálló függő helyzet megszüntetésére, újbóli tárgyalásra és határozathozatalra utasította a képviselő-testületet. Markót Imre a fentiek alapján a mostani, június 25-i ülésen újabb szavazást kért a képviselőktől a pályázati összegek elosztásáról az alábbi javaslat szerint:

sport

A javaslatot mindhárom bizottság, a képviselő-testület jelen lévő tíz tagja pedig egy tartózkodás mellett kilenc igennel támogatta.

Helyt adott a képviselő-testület a  Baptista Szeretetszolgálat azon kérésének, hogy az önkormányzat járuljon hozzá, hogy a kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola néptánc és modern tánc tanszakokat indíthasson a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában a 2015/2016-os tanévben. Miután az iskolában jelenleg is folyik néptánc oktatás, és az idei évben a Baptista Iskolák Országos Néptáncversenyén Nagyhalászon bemutatkozva a táncosok igen szép eredményt értek el, a döntés könnyű és egyhangú volt. A művészeti iskola keretei között további lehetőségek lesznek biztosítva a gyermekek tehetségének kibontakoztatásához.

statisztik

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés