Képviselő-testületi ülés 2015. 05. 28.

Közzétéve ekkor: 2015 május 29. 13:50

— Enyhült a szociális rendelet — önerő btestület3iztosítása a civil szervezeteknek — új felügyelő bizottsági tagok a gazdasági társaságoknál —

Módosult a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló  önkormányzati rendelet.  A 2015 februárjában megalkotott rendelet több eleme is szigorúbb feltételeket tartalmaz, mint az előzőek. Hatályba lépése után nyilvánvalóvá vált, hogy a támogatásra szoruló családok közül nagyon sokan kiesnek a támogatotti körből.  Ezért felül kellett vizsgálni és módosítani kellett azt.

Az eddigi értelmében rászoruló volt az a háztartás, illetve személy, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át. A támogatás csak abban az esetben volt megállapítható, ha a lakást illetően egy hónapnál régebbi közüzemi díj hátralék egyetlen személy nevén sincs, melyet a kérelmező köteles igazolni.

A módosítás értelmében ezentúl a rászorult háztartások egy főre jutó jövedelem határa az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-a lett, míg a közüzemi díj hátralékot érintő tartozás két hónapnál nem lehet régebbi.

 Pályázatot nyújt be az önkormányzat a gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztések támogatására. Erre a belügyminiszter és nemzetgazdasági miniszter pályázati kiírása adott lehetőséget, amelynek benyújtásához a képviselő-testület már előző hónapban hozzájárult.

Azóta elkezdődött a pályázat előkészítése, amelynek keretében a z Iskolai Konyha részleges felújítására kerülne sor, és néhány korszerű eszköz beszerzése is része lenne a pályázatnak. Az épület tetőszerkezete pár évvel ezelőtt viharkár miatt megrongálódott, amelynek javítása ugyan megtörtént, de a teljes tető felújítása, hőszigetelés kiépítése hozzájárulna az olcsóbb és jobb színvonalú üzemeltetéshez. Ennek érdekében a pályázati feltételeknek megfelelően a konyharész padozatának cseréjére is sor kerülne a fejlesztés keretében. A korszerűbb táplálkozás érdekében korszerű üst és sütők kerülnek beszerzésre, amelyek egyrészről energiatakarékosak, másrészről zsiradéknélküli sütésre is alkalmasak, így egészségesebb ételeket tud majd a konyha készíteni.

A beruházás keretében sor kerül az épület tetőszerkezetének szigetelésére és a padlózat újraburkolására 7.679.508,- Ft + ÁFA összegben, továbbá beszerzésre kerül 2 db korszerű energiatakarékos sütő, valamint 1 db gázüzemű üst, melyek beszerzési ára 4.180.000,- Ft + Áfa összeg. Összesen a fejlesztés bruttó 15.061.575,- Ft, melyhez a pályázati feltételek alapján az önkormányzatnak 15 % önerőt kell biztosítani.

Az önkormányzat az idei költségvetésében elkülönített 400 000,- Ft-ot „civilszervezetek pályázati önerő” biztosítására.  Négy szervezet nyújtott be működési, illetve szakmai pályázatot összesen 808.000,- Ft értékben Tekintettel arra, hogy a szervezetek által benyújtott támogatási igény meghaladta a szétosztható keretet, a képviselők a kért összeg 50 %-ának megítélését hagyták jóvá.

A szervezetek által kért és kapott támogatási összeg :

Török

A megítélt pályázati önrészhez a nyertes pályázathoz kötött támogatási szerződés bemutatása esetén jut hozzá a támogatott szervezet. Amennyiben a külső forrás pályázat nem nyert, úgy a megítélt támogatási összeg nem kerül kifizetésre, és december 1-ig folyamatosan fel lehet használni más szervezetek támogatásához.

Az önkormányzat tulajdonában négy gazdasági társaság van: a Törökszentmiklósi Logisztikai Kft.,  a Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft., a Törökszentmiklósi Térségi Víz- Csatornamű Kft. és a TM. GF. Törökszentmiklósi Gazdaságfejlesztő Kft. Az ide vonatkozó törvény értelmében a köztulajdonban álló gazdasági társaságoknál három tagból álló felügyelő bizottság létrehozása kötelező. Ilyenek a fenti gazdasági társaságoknál jelenleg is működknek. Mivel tagjainak megbízatása 2015. május 31. napjáig tart, szükségessé vált új bizottságok megválasztása.

A képviselőtestülert döntése alapján az önkormányzati alapítású gazdasági társaságok felügyelőbizottságába az alábbi személyek kerültek megválasztásra a 2015. június 1-jétől 2020. május 31. napjáig terjedő határozott időtartamra:

Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft.:

  1. Gál István osztályvezető, Közfoglalkoztatási Osztály  2. Mészáros Zoltán képviselő  3. Nagy Gyula

Törökszentmiklósi Térségi Víz-Csatornamű Kft.:

  1. Kovács László képviselő  2. Kozák Mihály  3.Révi Attila képviselő, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke

Törökszentmilkósi Logisztikai Kft.:

  1. Fejes Tibor alpolgármester 2. Kányáné Búzás Mónika képviselő 3. Korpásné Antalicz Ildikó képviselő

GF. Törökszentmiklósi Gazdaságfejlesztő Kft.:

  1. Majtényi Erzsébet jegyző  2.Fejér Ilona képviselő  3. Szőkéné Szabó Erika

 A felügyelőbizottság tagjainak díjazása: tag esetén 15.000 Ft/hó, a felügyelőbizottság elnöke esetében ezen összeg 5.000 Ft/hó pótlékkal egészül ki.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés