Kenyér és homár – Avagy mire telik a 15 %-os nyugdíjemelésből

Közzétéve ekkor: 2023 január 17. 14:04

Megsúgom, nekünk, nyugdíjasoknak semmire, mert mire kézhez kapjuk, addigra már sem értéke, mert elinflálódott, sem pedig nincs is a kezedben ez az összeg.

Igen, kérem, adták, de máris visszavették!

Elmondom, hogyan, mert sokan biztosan nem értik. Szóval még nincstelen miniszterelnökünk homárt és minden földi jót  megzabált Róma legelegánsabb éttermében, megszületett a döntés:  a nyugdíjasok kapjanak egységesen 15 % emelést. De ezt sem akárhogy! A matek zseni kormány és főleg annak vezetője minden évben úgy állítja be, hogy ő személy szerint adja nekünk a nyugdíjemelést – nem az állam adja ám a kötelező járandóságot, hanem ő főméltósága -.  

Senkinek nem jutott eszébe, hogy már tavaly is csak decemberben 24,5 % volt az infláció, és a tavalyi évben összesen kaptunk 14 %-ot csepegtetve. No, kiszámolták, hogy idén 15% lesz, és majd ha sokat hitelezünk az államnak, esetleg év közben csepegtetnek vissza valamennyit.

Az élelmiszer infláció tavaly a KSH agyonkozmetikázott adatai szerint is túlment a 40 %-on. erre jött a rezsicsökkentés átbuherálása, ami eredményeként a rezsi a hatalmas védelem dacára kirobbanóan emelkedett. Itt már nem is merték kimondani a százalékokat, hiszen olyan brutálisan emelték, úgy az állampolgároknak, mint az önkormányzatoknak és cégeknek, hogy ahhoz már nem volt pofájuk, hogy számszerűleg bevallják kinek/kiknek mennyivel is emeltek. Ennek következtében még nehezebbé tették az életünket.

Hivatkozás persze volt.

Brüsszel, háborús infláció, Soros, Gyurcsány és az Unió. Kérem szépen bombáztak is minket plakátokkal! Sokan be is nyalták a dumát, miközben nagyjaink szórták az adófizetők pénzét szanaszét a világban. Adtak a mienkből mindenkinek: a templomokra Afrikába, Amerikába, kórházakra világszerte, stadionokra, és nem sorolom merre és mi mindenre szálltak a milliárdok, miközben itthon egyre jobban csúsztunk le. Nemcsak mi, nyugdíjasok, hanem a dolgozók is,  pedagógusoktól az ápolókig szív mindenki. Luxus lett a zsírós kenyér, a túrós tészta, a tej , a túró, sajt és tulajdonképpen minden, ami ehető.

Homár  viszont és a polipsaláta meg a kagylók szépen fogytak Olaszországban.

Itthon sem nélkülözött egy politikus sem, hiszen az ő illetményük, tiszteletdíjuk közel megduplázódott. akié nem, azoknak azért találtak pár millióért plusz állásokat alapítványokban, nehogy már nélkülözzenek. még a MNB elnökének is megdobták a fizetését az inflációra tekintettel, 1 millióval. Ő valószínűleg  kevesellhette ezt az összege, mert nagyon kikelt magából és olyanokat vallott be, amit eddig nem szoktak. Magyarán nálunk élni a legszarabb,  és a gazdaságunk is olyan mélyen van, mint még sohasem.

No, de térjünk át a nyugdíjra.

15 % olyan soknak tűnik az elmúlt évek emeléséhez képest, hogy egy pillanatra az egyszerű nyugdíjas elájult örömében. Mossuk fel őket. Drága lelkeim, már biztos megkaptátok ti is ezeket a horror összegeket. Mit tudsz érte venni? Nézzük marad-e belőle. Hát nem marad semmi. Már bejelentették mi is drágul.

Internet, tv, telefon / mindegy vonalas vagy mobil / tuti emelkedik 15 %-kal. emelkedik a posta költsége még akkor is, ha éppen bezárták. Kb. 30 % -kal emelkedik még az élelmiszerek ára, a hús és tej, tojás, sajt még jobban.

Aztán a rezsiköltségek miatt emelkedik a kenyér és minden ára is.

Igen újra. Már egyre több helyen nem is kilóra adják, hanem 30-40 dkg -os kiszerelésben, hogy hirtelen ne vedd észre, már régen nem 1000 Ft, hanem 1500 kilója. Péksüteményről ne álmodozzál, mert visszatért a mondás, hogy nem a zsemle kicsi, hanem a pofád nagy. 🙁   A tisztítószerek / mosóportól a szappanig közel 100 %-kal emelkedtek/. Toalett papírt sem kapsz 4000 Ft alatt, ha egy családi csomagot veszel. Gyümölcs és a zöldség félék ára is csillagászati.

Ha tudatosan akarsz vásárolni, ülsz a reklám újságok előtt, és fogod a fejed, mit egyél a hónapban. Ha olyan szerencsés vagy, hogy van családod és gyerekeid, unokáid a helyzet még rosszabb. Nem elég, hogy megfagynak az iskolában, de még enni sem tudsz adni nekik rendesen. Egy „laktató” tojásos leves is a földhöz vág. igaz nem laksz jól vele.

De ne keseredjél, csak rettegj,

mert ugyan megenni nem lehet, de milliárdokat költöttünk arra, hogy újra vármegyékben élhessünk és legyenek főispánjaink. Tőlük ugyan nem kapsz semmit, de szerintük erre volt szüksége az országnak.

Közben azért félj és rettegj, mert ugyan nálunk nincs háború, de helyzet az van! Ha nincs, akkor a kormány majd tovább hosszabbítja, hogy legyen lehetősége még jobban ellehetetleníteni az életedet.

Erőt, egészséget kívánok minden honfitársamnak, mert ahhoz, hogy ezt túléljük, ahhoz nagy szükségünk lesz rá!

A mérgelődő   kisnyugdíjas

Rosta Ágnes


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés