Karácsony négy levéllel tisztázza magát a vádak alól

Közzétéve ekkor: 2020 április 11. 13:40

Pásztor Gábor

„Akkor hát derüljön ki, hogyan kerülhetett a koronavírus-fertőzés a budapesti idősotthonokba.”

mert

„A válságkezelés akadozik, az ellenfél lejáratása a szokásos tempóban zajlik.

– írta tegnap Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon, s nyilvánosságra hozott négy, március 20-a és április eleje között írt levelet, amelyeket döntő fontosságúnak tart az idősotthonokban kialakult tragikus helyzettel kapcsolatos felelősség tisztázásában.

Az első, március 20-án, Sára Botond kormánymegbízotthoz, Budapest Főváros Védelmi  Bizottság elnökéhez címzett levelében összefoglalta, milyen és mennyi védőeszközre  volna szükség a fővárosi közfeladatokat ellátásában részt vevők védelme érdekében.

Miután tudta, hogy ezek beszerzése az önkormányzat feledata, leszögezte, hogy az erre készen is áll, de segítség nélkül nem tudja megoldani. Mint írta ezek az eszközök piacon nem elérhetők, ezért központi készletekből való beszerzésük lehetőségét kéri.

Ugyanebben a levélben

súlyos problémának mondta a vírusfertőzés gyanújával kórházba került, majd negatív teszt nélkül hazaküldött vagy fertőzéssel diagnosztizált, de enyhe llefolyású esetként értékelt idősek házi karanténban való elhelyezését.

Erre sem megfelelő helyiség, sem kellő személyzet és felszerelés nem áll rendelkezésre. Kérte, hogy ezen személyek esetében kórházi karantént rendeljenek el, vagy az elkülönítésről más módon gondoskodjanak.

A főpolgármester április 2-án ugyanezt a problémát Müller Cecilía országos tisztifőorvosnak és Kásler Miklós miniszternek is megírta, és hangsúlyozta,

„konkrét esetekben megtörtént, hogy a kórházból teszt nélkül vagy a kiértékelés folyamata alatt küdtek vissza betegeket.”

Kérte mindkettőjük segítségét a helyzet orvoslása érdekében, hogy a súlyosabb járványügyi kockázat elkerülhető legyen.

Ezen a napon ismét írt Sára Botond kormánymegbízottnak is,  jelezte, továbbra is fennáll a korábbi probléma, tőle is kérte a közreműködést a helyzet orvoslása érdekében, s egyben tájékoztatta, hogy kérését az országos tisztifőorvoshoz és Kásler Miklós miniszterhez is eljuttatja.

Karácsony a 4. levelet tartja a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentumnak. Ez annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe. A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést.

A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag (!) nem indokolt a beteg tesztelése,  ha másik intézménybe küldik őket.

„Csak hogy világos legyen, hogyan kerülhetett be a fertőzés a fővárosi idősotthonokba.”

– zárta posztját Karácsony Gergely, aki vélhetően megunta, hogy a kormány bűnbakot aksar csinálni belőle.

Akkor hát derüljön ki, hogyan kerülhetett a koronavírus-fertőzés a budapesti idősotthonokba.
Bár szerintem továbbra is a járványt és a nyomában keletkező gazdasági és szociális válságot kellene felelősen kezelnie a kormánynak, és nem a politikai ellenfelet legyűrni hazug lejáratással – de úgy tűnik, vannak, akik ezt másként gondolják. A válságkezelés akadozik, az ellenfél lejáratása a szokásos tempóban zajlik.
Nyilvánosságra hozok most 4 dokumentumot. Három arról tanúskodik, 

                                  Továbbiak

           KORONAVIRUS.BUDAPEST.HU


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés