Jöhet a mentőöv: újabb Mészáros-gyár termelt közel hatmilliárdos veszteséget

Közzétéve ekkor: 2020 március 5. 17:57

A Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzeme               Fotó: Népszava

Az állam által kivásárolt Mátrai Erőmű után a Kall Ingredients is gyászos eredményt könyvelhet el – hiába jutott 60 milliárdos közpénz-forráshoz.

Mintha a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc mamutcégei inkább vinnék a pénzt, mint hoznák Nemrég derült ki, hogy a Mátrai Erőmű Zrt.-től közel 6 milliárdos veszteséggel búcsúztak, most pedig Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb izocukor előállítója, a Kall Ingredients Kft. jelentett hasonlóan gyászos eredményt -írja a 24.hu.

A tiszapüspöki cég Mészáros cégbirodalmának egyik legnagyobb darabja, március elején adta le a mérlegét, amiben a szeptember 30-ával záruló pénzügyi évben 73,6 millió euró, azaz 25 milliárd forint árbevételt és 17,481 millió euró, durván 5,9 milliárd forint veszteséget mutattak ki. Ezzel az alapítása óta összesen már 7,5 milliárd forint mínusznál jár – jegyzi meg a hírportál.

A Mátrai Erőmű veszteséghegyei alól a magyar állam már kimenekítette Mészárosékat, hiszen részvényeiket a tulajdonostárs MVM Magyar Villamosművek Zrt. kivásárolta. A Szolnok melletti izocukorgyárban is tulajdonostárs a magyar állam, de egyelőre csak a veszteség közös a két befektetésben.

A Kall Ingredients nem verte nagydobra a veszteséget, magyarázatáról nem esik szó a mérleg szöveges kiegészítésében sem, helyette a napokban bejelentette  cégvezetése, hogy több mint 3 milliárd forintos újabb fejlesztésről döntöttek.

A Tiszapüspöki iparterületén található gyár évi félmillió tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel, a tájékoztatás szerint főtermékei jelenleg a különböző folyékony kukoricaszirupok, valamint az élelmiszer- és gyógyszeripari minőségű alkoholok. A jövőben ezek mellett kukoricakeményítőt termelnek, ehhez kell a beharangozott fejlesztés, egy szárítóberendezés és a hozzá tartozó infrastruktúra. A beruházás összértéke meghaladja a 9 millió eurót, és a fejlesztés a tervek szerint 2022 elején fejeződik be. 

Az izocukorgyárat a kezdettől kiemelten kezeli a kormányzat, számolatlanul öntik bele a milliárdokat.

Közel 60 milliárd forinthoz jutott már a cég állami hitel, vissza nem térítendő támogatás, illetve tőkeemelés révén. Az állami stafírung fedezeteként a Magyar Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásból az olvasható ki, hogy az Eximbank és az MKB 107 millió eurós, az MKB és az állami MFB 25 millió eurós, a külgazdasági tárca pedig 11,1 milliárd forintos jelzálogot jegyeztetett be.

Népszava


Megosztás

2 hozzászólás

  • Névtelen says:

    Magyarország éves kukoricatermelése 3-4 ilyen gyárat bőven el tud tartani …. Egyébként, ha leosztjuk napi szintre a felhasznált kukorica mennyiséget, nincs 1500t sem. A másik izocukorgyár H-betűs, naponta akár 3500t-t is fel tud dolgozni…..

  • Névtelen says:

    Ez így redben?Ha igen minek a szolnoki citrom gyár?Oda is kukorica kell,ki termeli?
    A veszteség közös a költségvetésből a nyereség magánzsebbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés