Ismét megnyílik a „Kampány ABC”, avagy újra itt a „NYÁR”!

Közzétéve ekkor: 2014 február 17. 13:46

Talán egy kis címmagyarázattal kellene kezdenem a tárgyban leírni szándékozott gondolataimat, mégsem így teszek. Reménykedem, hogy az alábbiakban közöltek az Olvasó számára is nyilvánvalóvá teszik a címválasztás helyénvalóságát.

Kezdjük egy kis történelmi visszatekintéssel!

bolt - kellAnno, a pártállami ÁFÉSZ ellátási célból, pozitív nullás eredménnyel működtette a Nyár ABC-t, majd a piacgazdaságnak a tulajdonos számára előnytelen változása veszteségbe fordította az itt folytatott kiskereskedelmi tevékenységet. Ekkor került bezárásra és eladásra történő kikínálásra az épület. Hosszú ideig, ahogy mondani szokták, a kutyának sem kellett, hiszen senki sem látott benne üzleti perspektívát. Ám ekkor felbukkant egy politikai ötletgazda, aki az ellátási hiányból választási előnyt akart kovácsolni. Az ötletgazda, egy önkormányzati képviselő, megszerezve a képviselő-testület támogatását, közpénzből gyorsan megvásároltatta az ingatlant. Neki és segítőtársainak nem kellett a „Megéri? Nem éri meg?” kérdésekkel bajlódni, hiszen nem a saját zsebükből fizették a vételárat, valamint a későbbi működtetés kockázataival sem nekik kellett számolni, hiszen közpénzt kockáztattak. De nem is ilyen közgazdasági célok lebegtek a döntéshozók szemei előtt, hanem a „voksaikkal hálás” választópolgárok tömegeit vélték látni a majdan működő ABC mögött.
Azonban az élet  könyörtelen, megbünteti a gazdasági szabályok áthágóit!

Az önkormányzati megvásárlást követően több próbálkozás is volt „vakmerő” vállalkozók részéről, az önkormányzattól bérelt épület rentábilis hasznosítására, de hosszabb-rövidebb idő elteltével mindegyik feladta a kilátástalan küzdelmet, és visszaszolgáltatta a bérleményt a tulajdonosnak. Sok-sok bérbeadási szándékú meghirdetés jelent meg ezután, melyek rendre az érdektelenség mocsarába fulladtak. Közben persze telt az idő, és égető szükség mutatkozott a korábban remélt, és veszni látszó politikai hozadék realizálására. Itt jött a képbe a MAGOSZ ötlete. Ez a szervezet 2009-ben elindította a „szociális bolthálózat” elnevezésű kezdeményezését. A választási kampány közepén, 2010. március 22-én 16 órakor lett a korábbi „Nyár ABC”-ből a 99. szociális bolt.

Dr. Juhász Enikő polgármester a megnyitó beszédében kijelentette:

„Egy évi előkészítő munka eredménye az üzlet megnyitása, ahol a gazdák folyamatos értékesítési  lehetőséghez jutnak, a vevők pedig a  jó minőségű termékeket olcsó áron vásárolhatják meg.”

Az akkori ünnepség díszvendége ma az országgyűlés egyik alelnöke. Minden szépnek és jónak indult, a választások fideszes sikerében többek között ez is közrejátszott, azaz meglett a politikai hozadék!

Erről így ír a boltot akkor üzemeltető vállalkozó:

” Közben jöttek a meglepetések! Megrendelés, csak a MAGOSZ-tól. Az első áru is onnan jött, nagy csinnadrattával meg is nyitottunk. A díszvendég Jakab István, a MAGOSZ elnöke volt. De az ünneplés nem nekünk szólt! Dr. Juhász Enikőnek és Jakab Istvánnak, hiszen akkor is a választások előtt voltunk.

Csinnadratta, díszlövések és nincs tovább. "A régi kor dicsőségét" csak a megsárgult tacepaók idézik.

Csinnadratta, díszlövések, és nincs tovább. „A régi kor dicsőségét” csak a megsárgult tacepaók idézik.

Tovább már senkit nem érdekelt a szociális bolt élete. Kapok -e árut, van -e termelői kapcsolatom? Nem érdeklődött sem a polgármester asszony, sem pedig Jakab úr! Így nem tudtunk az elvárásainknak eleget tenni, és bezártunk!”

Az önkormányzat folytatta korábbi gyakorlatát, évekig szinte semmit nem tett a kiskereskedelmi működtetés érdekében. Azaz mégis, mert évi rendszerességgel a „Törökszentmiklósi Semmitmondó” újságjában hirdetgette. Telt-múlt az idő, és már megint a választásoknál járunk. Lesöprik hát a régi bevált ötletről a port, és láss csodát, az önkormányzat tavaly decemberben úgy dönt, hogy az egykor sem szebb napokat megélt „Nyár” ABC-t újra megnyitja. A dolog közgazdasági megalapozása a korábbiakkal azonos módon történik, azaz a kutya sem végez hatástanulmányt, nem ez az érdekes ebben az esetben sem. Viszont nagyon szép a magyarázó szöveg  a döntéshozók részéről! „A vasúton túl élők ellátásának megoldása! Kell az olcsó, jó minőségű termék a környékbelieknek! ”  stb. Csakúgy, mint négy évvel ezelőtt!

Persze kérdés, hogy ez miért mindig csak a választások előtt jut eszükbe, és utána ezt miért felejtik el mindig??

Másnak is felrémlett a régi emlék, és látni vélte a fenti összefüggést a mostani történésekben.
Így írt róla:

” Most, 4 év elteltével a sors megismétlődik! Most már tényleg áldozatai leszünk? Bizonyára igen, de nemcsak mi vállalkozók, hanem azok is, akik a környező kisboltokban dolgoznak. Mi kisvállalkozók a költségeinket saját zsebből fizetjük, és nem a lakossággal fizettetjük ki.
Szeretném hinni, hogy a városvezetést a jó szándék vezérli, de sajnos én már 4 évvel ezelőtt egy ilyennek szerencsétlen alanya voltam. 

Nem kell minket sajnálni, csak egy kicsit másképpen látni.

Főleg tisztán látni!”

A legfrissebb döntésével az önkormányzat a Kampány ABC üzemeltetésének feladatát a szemétügyben járatos Kommunális Kft.-re bízta. Ott eddig, ebben a tevékenységben tapasztalt szakember egy sem volt. Amennyiben itt is a csókosok és nem a profik jutnak lehetőséghez, akkor máris meszeltek az egyébként is nehezen induló vállalkozásnak!

Nem tudom, mitől lenne itt olcsóbb majd bármilyen termék is, mint más üzletekben, hiszen ennek is vásárolnia kell az árut, és miért adnák nekik olcsóbban a nagykereskedelmi vállalkozások, mint bárki másnak. A rezsiköltségek sem lesznek kisebbek, s ugyanez vonatkozik a bérekre és járulékaikra is. Nem az prognosztizálható, hogy a Kampány ABC kereskedelmi tevékenysége lealázza a kis-, a közepes-, pláne a nagyvállalkozásokat kínálatának szélességében, árainak alacsonyságában. Ide kellett volna írnom, hogy eredményességében, de tudom, azonnal rávágták volna, hogy nonprofit lesz ez az üzlet. Ma ez valami csodaszerként terjed a tárgyi tudástól mentes, nyílt, őszinte fideszes javaslatokban. Pedig a nonprofit jelző nem azt jelenti, hogy nem kell a profit, hanem azt, hogy nem vesszük ki azt a vállalkozásból, hanem annak fejlesztésére használjuk, azaz visszaforgatjuk a cégbe! Vagyis a Kampány ABC sem nélkülözheti a profit jelenlétét a tevékenységében!
Maradt tehát a kérdés:

Mitől lesz itt minden érdemi mértékben olcsóbb, mint máshol??

Veszteséget termelve lehet csak olcsóbb. És a veszteséget vajon ki fogja viselni? Természetesen most is, mint mindig,  a tulajdonos, jelen esetben az önkormányzat. A közös pénzünkből, közpénzből lesz finanszírozva az eredménytelenség!

A Kampány ABC ilyetén való működtetésének a versenytársakra gyakorolt hatását sem vizsgálta a döntéshozó. Ha mesterségesen, önkormányzati anyagi hátszéllel lenyomják az árakat a térségben, ez tönkreteszi az ellátást jelenleg biztosító kisvállalkozásokat. Az ellátás így teljes egészében a Kampány ABC-re fog alapozódni, de ha a fránya anyagiak miatt igazítani kell a dolgokon, pl. helyére kell tenni az árakat, máris oda lesz ennek az egész projektnek az alapja. Ha pedig ismét bezár a kampánybolt, mert vége a választásoknak, akkor ténylegesen ellátatlanul maradnak a városrész lakói. Hiszen nem valószínűsíthető, hogy a korábban tönkretett vállalkozások újraindítanák ilyen előzmények után volt boltjaikat. Tehát nagyon óvatosan, körültekintően szabad csak belepiszkálni a kereskedelem kényes egyensúlyú rendszerébe, mert visszafordíthatatlan károkat lehet okozni megfontolatlan lépésekkel ezen a területen.

A körültekintés és a megfontoltság hiánya jellemezte az önkormányzati döntést a Kampány ABC felélesztésekor!

Bűn volna ártani azoknak az embereknek, akik inkább segítségre szorulnának!

Serfőző István


Megosztás

3 hozzászólás

 • Sótörő László says:

  Tisztázzunk pár dolgot. A közpénz nem arra való, hogy szolgálja a közösséget? Egy városban nem csak a központra kell milliókat költeni hanem a perifériára is. Miért baj az ha egy tisztán látó város vezetés megpróbálja a közösség pénzéből – vagyis a g-falusiakéból is- megteremteni annak a lehetőségét, hogy bizonyos szolgáltatásokért ne kelljen nyugdíjasok százainak kilométereket megtenniük. Nem ez a közös pénzünk célja? Értem én, eddig konkurencia nélkül lehetett semmi választék mellett irreális árakat érvényesíteni. Hirtelen lett konkurencia mégpedig korrekt kivitelben és árakon. Persze, hogy fáj ez a verseny és az egyéni érdekek sérelme. Több száz de nyugodtan mondhatom több ezer ember érdeke megelőzi egy sértett vállalkozó érdekét. Vagy tévedek? Rajta lehet bezárni a boltot, a postát és mindenkit lehet vissza terelni a régi garázsboltba annak szegényes választéka és irreálisan drága árai közé. Végül is ez a politika! Egy politikus minden döntése politikai döntés. Csak nagyon nem mindegy hogy ezt egy város résznyi ember érdekében lépi meg egy-két ember érdekét sértve vagy egy hangos támogató érdekében több száz ember érdekével szemben! Mi vagy ki a fontosabb??????????????? Ja és lehet nyugodtan a munkahely teremtés címén 8 embert azonnal az utcára tenni. A nyugdíjasok pedig hóban, télben sötétben gyalogolhatnak vagy akár kerékpározhatnak is fel a város központba ha reális áron szeretnének vásárolni.

 • József says:

  Törökszentmiklós polgármester asszonyának semmi sem drága !!! Főleg ha nem neki kell finanszírozni egyes magasröptű ötleteinek kivitelezését !!! Abban a polgármester asszony élen jár , hogyan kell a közpénzzel garázdálkodni !!! Tény , hogy kellenek olyan gyenge jellemmel rendelkező önkormányzati képviselők is az agyament dolgokhoz mint akikkel körül veszi magát !!! Itt nem a Serfőző és a Kucsera képviselőkre gondolok !!!! De hát köztudott a városban , hogy némelyik képviselőnek nem a csokitól barna a szája , sőt olyan is akad három is akinek az egész arca !!!! Szerintem még az emberektől is el kellene őket tíltani nemhogy tanítsanak !!!
  Szóval nem számít itt a közpénz !!! Főleg a választások előtt !! Eddig is telt ünnepi beszédíróra két millió. Minden esetre ha az én nevem előtt ott lenne az a bizonyos két betű akkor már csak megtudnék fogalmazni egy ünnepi beszédet !!! Bár ebben sem biztos , hogy igazam van , hisz volt a Fidesznél olyan Dr aki még helyesen sem tudott írni mégis köztársasági elnököt csináltak belőle !!! Van akinek nem jelent etikai , erkölcsi gondot , hogy az elmúlt évek alatt többször emeltette mint előterjesztő a víz és csatorna díjakat a városban a nyáladzó emberei segítségével és most különösebb gond nélkül van „” ORCÁJA „” kiállni fórumokon illetve piaci napokon a sarokra a REZSICSÖKKENTÉSRŐL fórumozni !! Sokan megeszik és megfogják a kampány ABC storyát is enni de remélhetőleg egyre kevesebben és ebben az évben már megszűnik a NAGYKÉPŰ , LEKEZELŐ parasztvakító fideszes hazudozás !! És olyan vezetése lesz városunknak aki nem URALKODNI akar hanem SZOLGÁLNI !!!

 • Elek Erzsébet says:

  De így választások előtt semmi sem drága, épp arra gondoltam én is, hogy jó rendben, valameddig alacsonyan tudják tartani az árakat. Az emberek majd odajárnak, a többi üzlet tönkre megy, s amikor már csak ők lesznek akkor megemelik az árakat, és akkor kezdődik elölről, hogy nincs választék, mert csak egy bolt van, az is drága. Közben a tönkrement boltok volt dolgozói munkanélküliek lesznek! De legalább a képviselő úr veregetheti a saját vállát, hogy mennyit tett a körzetében élőkért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés