Így ünnepeltük március 15-ét

Közzétéve ekkor: 2019 március 15. 14:30

Március 11-én „Akkor volt a magyarnak szabadsága” címmel a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény anyagából kiállítás nyílt az Ipolyi Kulturális Központban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékezetére.

Nemzeti ünnepünk tiszteletére tegnap immár 21. alkalommal került sor a március 15-ei emlékfutásra Szolnokon. A Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium tanulókból és tanárokból álló csapata 3, illetve 7 km-es távot tettek meg a Damjanich szoborig. Itt Fejes Zsolt, az iskola tanára ismertette a szolnoki csata eseményeit, majd a hősökre emlékezve koszorút helyeztek el a székácsosok.

A Kossuth L. u. 127 szám alatti emléktábla tanúsága szerint 1849. március 14-én az e helyen lévő házban volt Kossuth Lajos szállása. A Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey F. Általános Iskola diákjai, az Aranyalma valamint a Százszorszép Tagóvoda növendékei műsorral tisztelegtek a magyar szabadságharc szellemi vezére, a nagyszerű államférfi előtt.

12 éve hajtunk fejet a vértanúhalált halt Vécsey Károly tábornok emléke előtt. A mai Ibolya cukrászda (egykori Fehérló fogadó) falán elhelyezett emléktábla örökíti meg a tábornokot, aki innen indult az 1849. március 5-i szolnoki csatába. A hunyadis diákok, a Napfény, a Tulipánkert és a Nyitnikék Tagóvoda csoportjai idézték fel az eseményeket.

Régi hagyomány a katolikus temetőben felállított Honvéd Síremlék előtti kegyeleti megemlékezés.

 

Régi, hagyományos eleme március 15. megünneplésének az előző este megrendezett, Pánthy Iskola előtti Petőfi-szobortól induló, főtéri Kossuth-szoborig tartó fáklyás felvonulás. Az utóbbinál koszorúzással és megemlékezéssel záruló eseményen kortól és nemtől függetlenül szokás szerint igen sokan vettek részt.

Március 15-én zenével, tánccal ünnepivé tett  megemlékezés volt a Kossuth téren. Az eseményeket a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium diákjai elevenítették fel, a műsort a Miklós Néptáncegyüttes produkciója tette teljessé. Jelen voltak a történelmi egyházak képviselői is. A megemlékezés a Kossuth szobor előtti tiszteletadással, koszorúzással zárult, melynél díszőrséget álltak a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnokság Katonai Szervezetének Önkéntesei.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés