Hiányzó empátia

Közzétéve ekkor: 2014 március 28. 13:50

Végre ezt is megértük. Törökszentmiklós eddig nem a tüntetéseiről, ellentüntetéseiről elhíresült városok közé tartozott, a mindenkori városlakók közül bizonyára sokan restelkedtek is, ha  más, ezen a téren dicső múlttal rendelkező települések polgáraival erre a témára terelődött a szó. Ezt a szégyent egyszer s mindenkorra eltörölendő, néhány büszke lokálpatrióta elhatározta, hogy ezt a megaláztatást nem viseli tovább,  az idei évtől hagyományt teremt, tüntetni fog, évente lehetőleg többször is.

tünti 006Az elhatározást tettek követték, először január 31-én, majd március 26-án táblákat, transzparenseket ragadtak, s demonstrációba kezdtek. ( Ha valaki esetleg nem tudná, a télen Gyurcsány Ferenc tartott fórumot, tavasszal pedig Mesterházy Attila nagygyűlést Rózsa Endre ellenzéki képviselőjelölt meghívására.) Az elsőn többen és lelkesebbek voltak, a második szerintem már kicsit nyögvenyelősebbre, kényszeredettebbre sikeredett. Lehet, azért, mert Gurcsány ellen a helyi Jobbik is kivonult, s önként, láthatóan hittel, őszinte utálattal tiltakoztak jelenléte ellen. Mesterházy viszont hidegen hagyta őket, őt már csak egy fásultnak tűnő, erőtlen maroknyi csapat fogadta, amely tagjai – ezt a fotók is tanúsítják – láthatóan közönyösen, tanácstalanul álldogáltak a helyszínen, nem tudván mit kezdeni magukkal a várakozás ideje alatt.

Elgondolkodtatott, miért ez az egyoldalúság, miért nem szervez hasonló performanszokat a baloldal. Mesterházy előtt két nappal Kövér László, az országgyűlés fideszes elnöke tette tiszteletét ugyanabban a színházteremben, s egy szál balos ellentüntető sem vonult oda transzparenssel, hogy kínos kérdéseket tegyen fel neki. S ugyanez mondható el a még egy nappal korábban szintén az Ipolyi Kulturális Központban fórumozó Volner János jobbikos országgyűlési képviselő kapcsán is. Más a bal-és jobboldali lelkület? Vagy Kövér és Volner urak pártjai olyan makulátlanok, hogy rajtuk nincs semmi számonkérni való?

tünti 003Szerintem van, s ha van, akkor mégis csak a lelkületben, immár csak a jobbos lelkületben kellene keresni a megoldás kulcsát. Mert ha lenne tőlük is mit kérdezni, ugyanezek a lelkes tüntetők, az igazság és becsület bajnokai miért nem teszik? Az ő érkezésükre miért nem sorakoznak fel, miért nem nyomják képükbe transzparenseiket, miért nem követelnek azonnali válaszokat? Hogy mire? Adok egy-két tippet a legközelebbi alkalomra.

A fideszesek például táblára írhatnák:

Vak-e még a komondor, Laci? ( Az élettársát félholtra verő Balogh József  képviselőre gondolva.)

Miért nem hoztad magaddal a Flórit? (Farkas Flóriánról,  romatámogatási miniszteri biztosról, most is fideszes országgyűlési képviselőről van szó, aki 1998-ban csak Göncz Árpád akkori köztársasági elnök kegyelmének köszönhette, hogy hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt nem került börtönbe.

tünti 014Vagy ha már Mesterházytól azt követelték, adjon számot a szocialista Simon Gábor dolgairól, miért nem követelték Kövértől, hogy ő is adjon számot Simonról? No, nem a Gáborról, hanem a fideszes Miklósról, a dr. Simonról, aki ellen anno jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, de akit a kormánypárti dominenciájú mentelmi bizottság nem adott ki, mentelmi jogát nem függesztette fel. Dr. Simon ma is országgyűlési képviselő, sőt pártja ismét indítja, s így továbbra is elkerülheti a felelősségre vonást, miközben mentelmi jog mögé bújni nem tudó bűntársai végrehajtható szabadságvesztés büntetést kaptak.

Talán még ilyeneket is lehetne transzparensre írni: – Miért nyerhet földet műkörmös, tetőfedő, Laci? – Mit szólsz a trafikmutyihoz, Laci?

De tudok a jobbikosoknak is ötleteket adni a számonkérésre vonatkozóan. A helyükben megérdeklődném, mi van Szávay Pistával? Azzal, aki elhíresült HÖK-ös dolgaival, akinek csontrészeg állapotbani, péniszpumpás fotói bejárták a világot, s aki jelenleg is országgyűlési képviselő, a Jobbik oszlopos tagja.

Vagy mi van a másik világsztárral, akiről a drogos, piás állapotában készült transzvesztitákat és meleg férfiakat ölelgetős pillanatképek ( félreértés ne essék, nem nekem, a Jobbiknak van baja a transzikkal és melegekkel) szintén bejárták a világot? A botrány után szóvivői tisztségéről lemondott, de tudomásom szerint most is ott ül a parlament padsoraiban.

Gyurcsány tüntiEz csupán néhány, hirtelen eszembe jutott  tipp. Tudnék még kérdéseket sorolni, de meghagyom ezt a fideszeseknek, jobbikosoknak. Egy tanácsot viszont adnék a szervezőknek. Ha már a táblát tartó nem tudja – honnan és miért is tudná -, mi van a tábláján, legalább az tudja, aki azt készítette – a pletykák szerint nem helyben és alkalomra készülnek, hanem közkincsek, városról városra vándorolnak –, vagy aki tartója kezébe nyomja. Furcsa volt ugyanis a Gyurcsány elleni tüntetésen látni az „El a kezekkel a nyugdíjtól”, illetve a „Nem akarunk tandíjat” feliratot, hiszen azokkal a demonstráló éppen, hogy megbízói ellen tüntetett.

Mert másra nem gondolhatok, mint a 13. havi nyugdíjra, amit, igaz, hogy Gyurcsány-kormány a világgazdasági válság kényszerítése miatt elvett, de amit az ugyancsak szocialista Medgyessy miniszterelnöksége alatt szavazott meg a parlament. Kiemelendő, hogy megszűntetését, annak szükségszerűségét belátva 13 fideszes és KDNP-s képviselő is megszavazta, köztük Soltész Miklós, Rétváry Bence, Kubatov Gábor, hogy csak a legismertebbeket említsük. És azt se felejtsük el, hogy az a Fidesz amelyik még 14. havi nyugdíjat is ígért, azt a 13.-at sem adta vissza, amely miatt most a szocikat ekézi. A 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztár lenyúlásáról már ne is beszéljünk, aminek először visszaadását, aztán magánszámlára tevését ígérték, s mára egy fillér sincs belőle.

A másik a tandíj elleni tiltakozás. A szocialista kormány valóban be akarta vezetni a tandíjat 2008 szeptemberétől. Ez évente 105-150 ezer!!! forint lett volna a második évtől kezdve, a legjobban teljesítő 15%, a hátrányos helyzetű, ill. a gyermeküket gondozó kismama hallgatók tandíjmentességével. Ez ellen tiltakozott, kezdeményezett népszavazást a Fidesz. És most 16 szakon 150-300 ezer forint félévente!!! a hozzájárulásnak nevezett tandíj. Akkor tehát kinek címezte a tiltakozó, hogy nem akar tandíjat, kit szólít fel, hogy el a kezekkel a nyugdíjtól?

Szóval, nem értem én ezt az egészet. Nyilván bennem van a hiba, hiányzik belőlem a demonstrálókkal kapcsolatos empátia.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés