Hatvankét millió forinttól fosztott meg egy iskolát az egyházközség,

Közzétéve ekkor: 2024 február 16. 11:17

de ez Novák Katalint nem akadályozta meg abban, hogy kitüntesse a vezetőjét

Szalai Anna

Jogosulatlanul használt fel 62 millió forint normatívát a Kiskunhalasi Református Egyházközség – áll egy lapunk birtokába került 2021-es könyvvizsgálati jelentésben. Bár emiatt egy iskola működéséhez szükséges beruházások hiúsultak meg, a Balog Zoltán vezette egyházkerülethez tartozó egyházközség vezetője tavaly a köztársasági elnöktől megkapta, Semjén Zsolttól pedig átvette a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát.

„A 2012-2020 között kifizetett lelkészi javadalomból nem lett levonva, nem lett megfizetve 5.277.558,- Ft személyi jövedelemadó. 2012-2020 között jogosulatlan normatíva-felhasználás 62.228.310,- Ft volt” – olvasható abban a lapunk birtokába került, könyvvizsgálati jelentésben, amely a Kiskunhalasi Református Egyházközség gazdálkodásáról készült 2021-ben. A jelentésben megjegyezték azt is: a szervezet „nem biztosította a beszámolók megbízhatóságát, szabályszerű könyvvezetéssel történő alátámasztását, valamint a kapott támogatásokkal való elszámoltathatóság feltételeit.”

A könyvvizsgálat előzményei évekkel korábbra nyúlnak vissza. A református egyházközség több oktatási intézményt tart fenn, többek között, a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumot és Kollégiumot. Ezt az intézményt – szakmai sikerekkel, diákok, szülők megelégedésére – vezette Varga Judit. Az igazgatónő 10 éves megbízatása 2022-ben lejárt, a fenntartó és a református egyházközség akkori elnök-lelkésze, Bödecs Pál – a szakmai eredmények, a 85 százalékos belső támogatottság ellenére – úgy döntött, hogy még a pályázat benyújtására sem ad neki lehetőséget. Varga Judit megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni. Ugyanakkor a Magyar Református Nevelés című kiadványban az iskola eredményeiről szóló cikkében így emlékezett vissza: az akkori elnök-lelkész és közte súlyos konfliktus alakult ki, „amely a gimnázium, illetőleg az oktatás gazdasági hátterének különböző megítélésén alapult.”

Kevésbé volt diplomatikus annak a beadványnak a szerzője, aki az Állami Számvevőszéknek írt, lapunkhoz is eljutott bejelentésében úgy fogalmazott:

„A fenntartó az intézmény működésének biztosítására kézhez kapott támogatásokat részben az egyházközség működésére használja fel, így az iskola működéséhez szükséges beruházások hiúsultak meg”.

Az ÁSZ nem érezte illetékesnek magát, viszont az ügy 2021-ben eljutott a Magyarországi Református Egyház közoktatási ügyeinek adminisztratív, koordináló szervéhez, a Zsinati Oktatási Irodához. Itt kérték fel a könyvvizsgálót, aki elkészítette a súlyos megállapításokat tartalmazó jelentését az egyházközség 2012 és 2020 közötti gazdálkodásáról.

„Kaptam egy bejelentést, amely alapján megrendeltem a könyvvizsgálói jelentést, miután elkészült átküldtem a zsinat elnökének és jogtanácsosának, mert a jelentésben leírtak alapján úgy érzékeltem, hogy nekik van tennivalójuk ezzel” – válaszolta a Népszava kérdésére Papp Kornél, aki 2022. június végéig vezette a Zsinat Oktatási Irodáját. Az irodát átszervezték, Papp Kornél azóta sem kapott visszajelzést arról, hogy milyen lépéseket tettek az ügyben.

A jelentést megkapta a Dunamelléki Református Egyházkerület, amelynek Balog Zoltán a vezetője, aki ekkor már a zsinat elnöke is volt. Azt, hogy a könyvvizsgálói jelentés nyomán tettek-e bármilyen lépést, nem tudni.

Bödecs Pált több módon próbáltuk elérni, de nem reagált, és a Magyarországi Református Egyház kommunikációs osztálya sem válaszolt kérdéseinkre.

Nem csak az kérdés, hogy a könyvvizsgálói jelentésnek miért nem volt látható következménye, hanem például az is: mire használták fel az eredendően oktatásra szánt mintegy 60 milliós állami normatívát. A vizsgálat szerint lelkészi fizetésre, rezsire ment ebből a pénzből.

A jelentés szerint az egyházközség az oktatási intézmények támogatására kapott összeg egy részét „hitéleti működése során nagy valószínűséggel felhasználta.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években az egyházközösség saját „perselypénzből” és egyházfenntartó járulékból származó saját bevétele nem érte el a 6 millió forintot.

Nem jutott el minden pénz a Szilády Áron Gimnáziumba | Fotó: Huszár Dávid | Forrás: Népszava

A könyvvizsgáló külön jelentésben foglalkozott a Kiskunhalasi Református Egyházközség által alapított Halas Rádió finanszírozásával. A rádiót Bödecs Pál javaslatára hozták létre, ő lett az elnöke is. Az egyházi-vallási tematikát követő rádió indulásához az egyházközség adta a törzstőkét és 2,5 millió forint kölcsönt a működésre. A következő években is milliókkal támogatták. 2015-ben a 16,5 millió forintos rövid lejáratú kölcsönből 14,5 milliót átsoroltak hosszú lejáratúvá. A rádiót működtető cég számlájára 2016-ban is több millió forintot utaltak. A Kiskunhalasi Református Egyházközség a tulajdonában lévő Halas Rádió alapítására és működésére összesen 59,8 milliót adott át.

2017-ben a Halas Rádió Kft.-re bízták az egyházközség és a kiskunhalasi önkormányzat közös jégpályájának létesítését és működtetését is. Az újsághírek szerint összesen 35 millióból megépült jégpályához az önkormányzat 15 millió forintot adott, a többit az egyházközség állta. A könyvvizsgáló jelentésében a beruházás értéke 27,1 millió forint szerepel. A Halas Rádió Kft. 2017 októberében 10 éves bérleti szerződést írt alá a Szilády Áron Gimnáziummal. A kiszámlázott bérleti díj 12,2 millió forint volt.

„A négyévszakos korizást biztosító jégpályának mindenki örült, de gyorsan kiderült, hogy a műanyag pályát használtan vették, az illesztés kezdettől rossz volt, sok panasz érkezett és balesetveszélyes is volt, így alig néhány hónapig működött. Most ott áll egymásra rakva a gimnázium udvarán”

 – mondta Harkai Péter ellenzéki önkormányzati képviselő, aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom révén jutott be a kormánypárti többségű, fideszes polgármester által vezetett testületbe. Mint mondta, ezt szóvá is tette Bödecs Pál díszpolgárrá választására tett előterjesztés tárgyalásakor, arra is rákérdezve, hogy mikor kapja vissza az önkormányzat a pénzt, de nem kapott rá választ, a lelkész pedig díszpolgár lett.

„Támogatásként adtuk ezt a pénzt a jégpálya létesítésére, amivel elszámoltak, így jogszerűen nem kérhetünk vissza. Ugyanakkor tény, hogy csak rövid ideig üzemelt a pálya, nem egészen azt sikerült beszerezni, amit kellett volna” – válaszolta a Népszava kérdésére Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere.


Megosztás

3 hozzászólás

 • Egy szomorú Magyar. says:

  Ez ma Magyarország, akik közel vannak a tűzhöz, azok a legnagyobb bűnösök ! A 62 Millió forint mennyire kellett volna az oktatásnak, egészségügynek ! Itt valósul meg, hogy ” vizet prédikál, és bort iszik”. Ha ilyen egy pap, akkor mit várhatunk erkölcsi szinten?
  Szégyen az egész kormány, és bandája, együtt tüntetik el a magyar emberek pénzét ! Romániából átjött élősködökkel van tele a kormány, és ők akarják megmondani, és megszabni nekünk a törvényeket ?

 • Egy nyugdíjas says:

  Ez a szemét banda hazudik lop csal
  Bünőzöket enged szabadlábra ,milliós fizetésekkel .Bünőzöket tüntettek ki.Mi meg adó hátán adót fizettünk.Hogy milliárdosok legyenek!!! Meddig lehet ezt tűrni????

 • Varga Dániel says:

  Az egyház évszázadok ota ezt müveli!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés