Halálos kór volt, ma már kezelhető. Cukorbetegek világnapi rendezvénye

Közzétéve ekkor: 2019 november 19. 10:15

Pásztor

November 18-án délután tartotta az Ipolyi Közművelődési Központban a Cukorbetegség Világnapjához kapcsolódó rendezvényét a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület. A Diabétesz Világnapot 1991 óta, azóta, amióta a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO),  látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését,  első alkalommal megszervezte, november 14-e környékén évente világszerte megünneplik.

Azért ezen a napon, mert ekkor született Frederick Banting, aki Charles Besttel közösen felfedezte az inzulint, az addig halálos kórnak számító cukorbetegség ellenszerét 1922-ben, amiért egy évvel később Nobel-díjat kaptak. Mivel szabadalmukat nem védték le, s ezáltal mindenki számára elérhetővé tették, az inzulinkezelés gyorsan elterjedt a világon.

A világnap népszerűsége fo-  lyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját. Az e napi megemlékezés mindig a cu-korbetegséghez köthető témák közül válogat.  Ezek között olyanokat lehet találni, mint a cukorbetegség és az emberi jogok, a cukorbetegség és életstílus, a cukorbetegség és az elhízás, a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek cukorbetegsége, cukorbetegség a gyermekeknél és kamaszoknál.

A nyilvános helyi rendezvény Buzás Sándornénak,  az egyesület elnökének megemlékezésével kezdődött 14 órakor. Ő röviden a Világnap létrejöttének körülményeiről, az inzulin felfedezésének jelentőségéről s az elhanyagolt betegség (esetenként végzetes) következményeiről beszélt, majd átadta a szót a rendezvény meghívott előadójának, Dr. Tóth Katalin sebész, plasztikai sebész főorvosnak.

A főorvos asszony vázolta a keringési rendszer részeit, röviden kitért a stroke-ra és infarktusra, majd diaképek segítségével részletesen ismertette a cukor-betegeket leginkább érintő alsó végtagok keringési zavarait. Kiemelten foglalkozott az alattomosan, tünetmentesen kialakuló érszűkülettel, annak felismerhető tüneteivel és veszélyeivel, s felhívta a figyelmet a megelőzés és  a kezelés lehetőségeire.

Ezután mézes   termékek bemutatására, kóstoltatására került sor, s természetesen nem maradt el az immár hagyományos  léggömberegetés sem a művelődési központ épülete előtt. A rendezvény a résztvevők megvendégelésével zárult.   

Szemtől Szembe                                                                                                                                                                                                                                                      


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés