Gyurcsány Ferenc Törökszentmiklóson

Közzétéve ekkor: 2014 február 2. 12:18

   Ez év január 31-én Rózsa Endre, az Összefogás országgyűlési képviselőjelöltje lakossági fórumon látta vendégül Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció elnökét. Az esemény záróakkordja volt egy egész napos programnak, amely délelőtt Szelevényben kezdődött,  ahol a 2006-os nagy árvíz után megerősített gátat és állított emlékművet tekintették meg. Ezután Mezőtúr, majd Martfű következett, s onnan érkeztek városunkba.

   Gyurcány 005Az ütemezésbe némi csúszás következett be, a tervezett négy óra helyett csak fél ötkor futottak be a Kossuth térre, ahol a vendég a helyi DK-és MSZP-tagokkal találkozott, s néhány szót váltott a járókelőkkel. Innen indult az immár kibővült delegáció a fórum színhelyére, a Kristály étterembe, amely előtt – Törökszentmiklósnak ilyenben még nem volt része – ellentüntetők transzparensekkel,  zászlókkal, táblákkal felszerelt szép számú csapata fogadta őket. A tiltakozók semmit nem bíztak a véletlenre, hogy még véletlenül se maradjanak le a találkozóról, a Fidelitas személygépkocsis egységei már a fórum kezdete előtt egy órával befutottak, elfoglalták helyüket, s néhány helyi jobbikossal kiegészülve a hidegre mit sem adva türelmesen vártak. Közben rendőri különítmény is érkezett, amely biztosította, hogy az ökölrázáson, szitokszavakon és a Gyurcsányt melegebb éghajlatra agitáláson túl komolyabb atrocitásra nem került sor

   Gyurcány 007Mindez láthatóan sem a DK elnökét, sem a fórumra érkezőket nem izgatta fel különösebben, az egészet inkább üde színfoltként kezelték . Kiderült, hogy a volt miniszterelnököt ugyan sokan gyűlölik Törökszentmiklóson, jóval többen vannak azonban, akik szeretik, sőt rajonganak érte. Az étterem összenyitott termeibe mintegy kétszáz fős hallgatóság zsúfolódott be, akik jó része felállva tapsolva köszöntötte a  tv-interjúról érkező Gyurcsány Ferencet. A jelenlévők zömét a közép- és idősebb korosztály képviselői alkották, de fiatalokat is lehetett felfedezni a sorok között.

   Gyurcány 026A fórumot a vendéglátó Rózsa Endre nyitotta meg, aki röviden ismertette a nap programját, hangsúlyozta az összefogás jelentőségét, vázolta a választások előtti legfőbb feladatokat „ Fel kell tenni a kérdést – emelte ki -, köztársaság legyen vagy viktatúra, Kelet vagy nyugat, 270 vagy 314 forintos euró, a kevés gazdag további tömése vagy a szegények támogatása. Ezeket és hasonló kérdéseket kell feltenni magunknak, ezekre a kérdésekre kell helyesen válaszolnunk. Ha ez meglesz, leváltható lesz az Orbán kormány is.” Ezek után átadta a szót vendégének.

  Gyurcsány nem keltett csalódást, szokás szerint szuggesztíven, lendületesen beszélt majd egy órán keresztül. Mondandóját gyakran gyakori taps, hangos megjegyzések, bekiabálások fűszerezték, s egy pillanatra sem lankadt a hallgatóság figyelme.

   Gyurcány 013Ő is kiemelten foglalkozott a Kelethez vagy Nyugathoz tartozás kérdésével, s a több, mint kétszáz éve élt költő ismert sorával vonta le a konklúziót: „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” Kitért a történelmi jobboldal felelősségére a két világháborút és Trianont illetően, s arra, hogy a mai jobboldal minden erejével törekszik ezt a felelősséget bagatellizálni, ha lehet, semmissé tenni. Ugyanakkor nem mentette fel a látszólagos biztonságot és szabadságot nyújtó Kádár-rendszert sem, amely egy hazug világ volt. Mint mondta, senki nem látta előre, mikor, de törvényszerű volt bukása, s vele párhuzamosan a szabadság eljövetele is. Eljött, de aztán kiderült, sokan nem tudnak vele mit kezdeni:

   „Sajnos, a szabadság sokak számára veszélyt, magára hagyatottságot jelent, inkább félelmet, semmint örömet hozott. Az ilyen emberek azok, akik gyakran a legegyszerűbb, legradikálisabb utat választják megoldásul. Mi ez az út? – tette fel a kérdést az előadó. – Bűnbakok keresése, akiket okolni lehet minden gondért, nyűgért, a tehetetlenség érzetéért. S kik ők? A kommunisták, a zsidók és természetesen Gyurcsány.” Ezen csak egy módon lehet segíteni, szögezte le. Olyan országot kell teremteni, amelyben mindenkinek vagy majdnem mindenkinek van perspektívája.

   Gyurcány 035„Most nagyon nem ebbe az irányba haladunk – állapította meg. „A kormány, a Fidesz harsogó szlogenje, hogy Magyarország jobban teljesít. De könyörgöm, miben?  Ahogy én nézem, a labdarúgásban nem. A forint árfolyamában sem.” Tények, adatok sokaságát cáfolta a szlogen igazságát, karikírozta az orbáni munka alapú társadalom szólamát, s kitért a miniszterelnök és baráti köre gyors és látványos gyarapodására is.

   A legégetőbb gazdasági problémának a beruházások teljes elmaradását és az ezzel összefüggő munkanélküliséget tartotta,  mely utóbbit a közmunkások számának növelésével a külföldön dolgozók hazai munkavállalóként való feltüntetésével próbálnak kozmetikázni, majd a kozmetikázott adatok segítségével diadaljelentést faragni. Azzal vádolta Orbán Viktort és kormányát, hogy nemcsak reggel, délben és este hazudnak, hanem éjszaka is, éjjel-nappal egyfolytában.

   A fórumot, amely végén kérdésekre válaszolt, a következőkkel zárta le: ”Ha 2010-es fejjel gondolkozom, azt mondom , megérdemeltük a vereséget. Most, 2014-ben viszont azt mondom, jobb lett volna, ha maradunk. A kérdés most az, elhiszik-e nekünk a választók, hogy tanultunk hibáinkból, hogy javunkra változtunk.”  Utolsó mondataival teljes mellszélességgel kiállt a közös jelölt, Rózsa Endre mellett, s erre szólította fel pártjának tagjait is

Pásztor

Két videofelvétel hozzászólásként csatolva

 


Megosztás

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés