Folytatódjon az M4-es építése! – Demonstráció újrázva

Közzétéve ekkor: 2016 április 2. 12:27

Az M4 autópálya Budapest – M0 – Cegléd – Szolnok – Karcag – Püspökladány – Berettyóújfalu – Nagykereki – Országhatár – Nagyvárad útvonalon haladva jelentené az E60-as európai közlekedési folyosó megújulását. Ennek csupán egy szelete az Abony-Fegyvernek közötti 29 km hosszú szakasz, amelynek Szolnokot északról elkerülve, Tiszapüspöki és Törökszentmiklós településeket érintve 2016-ra kellett volna befejeződnie. Az építkezés meg is kezdődött,  2015. március 31-én azonban leállíttatták, s április közepén a kormány bejelentette, hogy leállítja a projekt megvalósítását, megszünteti annak támogatási szerződését, és megszünteti a  kivitelezésére irányuló vállalkozási szerződéseket is.

Miklós ki

2015.május elején egy órás forgalomlassító autós demonstrációt – félpályás útlezárás – szervezett az MSZP Törökszentmiklós és Szajol között az M4-es folytatása érdekében. Akkor Rózsa Endre, a Szocialista Párt megyei frakcióvezetője a következőképpen szólította fel a kormányt, hogy mielőbb folytassa az autópálya építését.

Püspöki „Az építkezést a kormány leállíttatta, a szerződéseket felbontotta. Kérdezzük Orbán Viktort és a megye fideszes országgyűlési képviselőit:

Mikor és milyen pénzből folytatják az építkezést?  Elkészül-e az általuk ígért határidőre az M4-es? Mit tesznek meg mindezért?”

„Felszólítjuk a kormányt: a sokat hangoztatott keleti nyitást kezdje azzal, hogy nyit Kelet-Magyarország felé, nyit a Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti felében élők felé. Ez lenne az igazi keleti nyitás!

Felszólítjuk továbbá a kormányt, hogy a miniszterelnök hivatalának budai várba való költöztetésére szánt 100 milliárd Ft-ból építse meg az M4-es autópályát.

Nem Szolnokig, és nem évek múlva !  Abony és Fegyvernek között, az általuk ígért 2016 őszi határidőig!”

A kérdésre azóta sincs  válasz.  Persze. jó és kevésbé jó hírek időnként felröppentek. Először jók, pl. Orbán Viktornak az a kijelentése, hogy lesz M4, csak nem így fogják hívni. Megmarad ugyanaz a nyomvonal, „csak más műszaki tartalommal”, azaz nem autópálya, hanem autóút lesz. Cél, hogy ne maradjanak torzók, a már elkészült műtárgyakat be lehessen vonni a hamarosan kezdődő építkezésekbe.

Püspöki1Boldog István fideszes országgyűlési képviselő még szebbet mondott, amikor még az autópálya megépülését is lehetségesnek tartotta. Tavaly májusban Törökszentmiklós határában, az építkezés helyszínén egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány szeretné, ha minél hamarabb folytatnák az M4-es autópálya építését Budapest és az országhatárok irányába is. A tervek már megvannak, most pénzt keresnek. Az út alapja elkészült, a hídelemeket leszállították, a kérdés az, hogy mikor és milyen minőségben, autópályaként vagy autóútként folytatódhat az Abony és Fegyvernek közötti útszakasz építése.

Aztán már kevésbé örömteli információk érkeztek, olyanok, amelyek nyomvonalváltozásról, csökkentett műszaki tartalomról  szóltak. Végül jött a feketeleves, az, hogy  még inkább halálút lehet a félbehagyott M4-esből: a gyorsforgalmi utat alsóbb rendűek keresztezhetik, s biztonsági elemeket is elhagynának a költségek csökkentéséért. Az M4-esen akár lámpás kereszteződéseket is létesíthetnek. Ez esetben a felüljárók helyett sebességkorlátozások lehetnek . Az óránként 130 kilométeres sebességre tervezett sztráda egyes szakaszain még a nyolcvanért is büntetnek majd. A „filléres” építkezésnek nemcsak a felüljárók, a leállósávok is áldozatául eshetnek.

totál sajttájMostanában viszont már ígérgetés sincs. Süket csönd van, történni semmi nem történik, ami eddig elkészült, szép csendesen az enyészeté lesz,  a homok-és sóderhegyek pedig lassan, de folyamatosan fogynak. Persze anyag nem vész el, még csak át sem alakul, csupán a gazdátlan gazdára talál.

Mindezek miatt szűk esztendő elteltével, március közepén Rózsa Endre újabb demonstrációt hirdetett meg. Nem azért, mert olyan naiv, hogy azt higgye, ettől holnapra egy csapásra minden megváltozik.

– Tudom, hogy a demonstráció hatására  nem fog a kormány a jövő héten eszeveszett építkezésbe kezdeni – mondja. – De úgy gondolom,az ellenzéknek az a dolga, hogy folyamatosan ellenőrizze a kormányt, és kérje számon azoknak az ígéreteknek a teljesítésért, amelyeket még a győzelem előtt, a kampány idején tettek. 2014 tavaszán azzal ámították a választókat, hogy 2016-ra elkészül az M4-es Abony-Fegyvernek közötti szakasza. Nos, két év elteltével láthatjuk, mi valósult meg belőle.

Balról jobbra: Harangozó Tamás, Bangóné Borbély Ildikó és Rózsa Endre

Balról jobbra: Harangozó Tamás, Bangóné Borbély Ildikó és Rózsa Endre

Azért mégsem teljesen reménytelen szélmalomharcot folytatunk. Az utóbbi időben több alkalommal is meghátrálni kényszerültek Orbánék, gondoljunk az internetadóra, a kötelező drogtesztre, amelyeket elsöpört a népharag. Most meg itt van a  pedagógusok „lázadása”, amibe egyelőre beletörik a hatalom bicskája, s ki tudja, mi sül ki a dologból.

Az M4-es leállása azért kevesebbeket mozgósít.

– Sajnos így van, pedig ez egy különösen ocsmány dolog, ami nagyon sokakat érint, csak mivel áttételes, kevesen érzik a magukénak. Nyílt titok,hogy ami történik, azért történik – pontosabban  nem történik -, mert Orbán összeveszett korábbi bizalmasával és harcostársával, Simicska Lajossal, aki a Közgép révén érintett volt az építkezésben. Szerintünk egy Fideszen belüli egyéni konfliktus miatt nem lehet lenullázni egy egész térséget, szívatni egy egész országrészt, az ott élők százezreit, a közlekedők millióit..

Mert az egy dolog, hogy a 4-est halálútnak nevezik, mivel itt történik a legtöbb halálos baleset. Ennél sokkal fontosabb- s ezt látják kevesen -, hogy az autópálya, autóút hiánya óriási hátrány több megyének is, hiszen a rossz közlekedési viszonyok miatt elkerülik ezt a régiót a befektetők, ide nem jön tőke, itt nem teremtődnek új munkahelyek. Sokkal jobb gazdasági körülmények közé kerülhettünk volna, ha a Fidesz-kormány teljesíti ígéretét.-

montázsA demonstráción körülbelül annyian vettek részt, mint tavaly. A félpályás útlezárásra felvonuló mintegy negyven gépjármű fél kilométeres kocsisort alkotott, így lassítva egy órán keresztül a forgalmat. Eljött Bangóné Borbély Ildikó és Harangozó Tamás országgyűlési képviselők, az MSZP Országos Elnökségének tagjai, akik Rózsa Endrével hármasban rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak. Nem  volt ott viszont Boldog István, a választókörzet országgyűlési képviselője, a megye  útügyi miniszteri biztosa s a városvezetés tagjai sem. – Nem hívták őket, vagy a meghívás ellenére nem jöttek el?– kérdeztük Rózsa Endrét, a demonstráció szervezőjét.

– Tavaly meghívtuk a helyi és a környékbeli települések vezetőit, de nem jöttek el. Valószínűleg a mai közhangulatban, és tartva a retorzióktól, nem merték felvállalni az ügyet, pedig minden környékbeli település elemi érdeke volna az út megépülése. Az országgyűlési biztosunkról pedig azt gondolom, fölösleges volna meghívnom. Egyrészt úgysem jönne el, másrészt mint országgyűlési képviselő és útügyi biztos többet tudna tenni egyedül, mint mi mindannyian.

Bár ha belegondolok, ez az útügyi biztosság igen érdekes dolog, mert ha valami pozitívumot, pl. egy három kilométernyi út kijavítását kell bejelenteni, akkor magáénak vallja a funkciót, ha probléma van, nem. A tavalyi demonstrációnkkal egy időben útügyi biztosként tartott sajtótájékoztatót, nem sokkal később egy zűrösebb ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy már régen nem az. Jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba. De ha biztos, ha nem, az biztos, hogy országgyűlési képviselőként a szólamok hangoztatásán túl többet is tehetne.

totál sor

Mindezt végiggondolva úgy döntöttünk, ez a mostani egy vállaltan baloldali, mszp-s demonstráció lesz. Ettől függetlenül névre szólóan senkit nem hívtunk meg, híreltük a demonstrációt, aki akart, aki fontosnak tartotta, eljött. Eltiltani senkit nem tiltottunk el.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés