Fizettek volna Karácsonynak, hogy ne induljon

Közzétéve ekkor: 2021 május 25. 17:52

Telex

Pásztor

Miután Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, interjút adott a Telexnek amelyben többek között elmondta, azért vállalta a jelöltséget, mert ha 2022-ben nem nyer az ellenzék, vége az önkormányzatiságnak. Azt állította, félnek tőle, ezért nemrég megkeresték a kormány legfelsőbb köreiből, s bármilyen általa megjelölt összeget megadtak volna, csak hogy ne induljon.

A kérdésre, hogy mi változott 2020. október 20. óta, amikor is kijelentette, hogy a főpolgármesterségen kívül más szerepet egyáltalán nem kíván magának, azt válaszolta, a politikai helyzet. Akkor még partnerséget remélt a kormánytól, hogy tartja magát az önkormányzati választás utáni együttműködési ígéretéhez, de már egyértelmű, hogy erről szó sincs.

„Ma már azt gondolom, hogy vagy az Orbán-kormány bukik meg, vagy az önkormányzatiság.”

– mondta, s főpolgármesterként nem nézheti tétlenül, a többi között a Fővárosi Önkormányzat bedöntését, megfojtását. Biztos benne, hogy ha 2022-ben marad az Orbán-rezsim, akkor a magyar önkormányzatiság lényegileg meg fog szűnni. Lesznek még polgármesterek, de érdemben semmiről sem dönthetnek majd. Hogy ez ne történhessen meg, mindent meg kell tenni, s ha ő kell ahhoz, hogy ezt a kormányt le lehessen váltani, akkor neki ebbe kutya kötelessége magát beletenni.

Úgy gondolja, nem volt ez eleve elrendelve a választást követően. De aztán jött a járvány, nyilvánvaló lett, lesz egy  nagy gazdasági visszaesés, és abból sok gazdasági és szociális probléma. Ettől  kezdve  súlyos kihívást jelentett a kormány számára, hogy vannak szerte az országban önkormányzatok, amelyek bebizonyították, hogy lehet sokkal emberségesebben kezelni a járványt is és a válságot is, mint ahogyan azt a kormány teszi. Ezért az lett a kormány stratégiája, hogy nem hagyja békén „ezeket”, elvonta a pénzeket, tönkre akarja tenni őket.

Ma már a kormányzattal az együttműködés elképzelhetetlen szögezte le, s ez adta meg számára a végső lökést:

„olyan valakivel szemben, aki meg akar ölni, muszáj felvenni a kesztyűt.”

A kormány beijedt az ellenzéktől, különösen Karácsony indulásától. Kormányzati szereplők  is azt állították, hogy a saját méréseik szerint Karácsonynak előnye van a többi ellenzéki szereplőhöz képest. Ezért először megpróbálták megvenni.

„Volt olyan megkeresés nem is olyan régen, hogy üzentek a kormány legfelsőbb köreiből: mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak.”

– válaszolta egy kérdésre a főpolgármester, s miután ezt visszautasította, megkezdődött karaktergyilkolása.

„Nem vagyok hülye, pontosan tudtam, hogy milyen szarcunami jön”

– mondta a kormánymédia bejelentkezése óta sokasodó támadásairól, fel volt rá készülve. Sőt, nevet rajta, mert  a Fidesz már túl van azon a fázison, hogy racionálisan tudjon viselkedni. Szerinte, ha lett volna egy csepp eszük, békén hagyták volna, mert amit csinálnak, kontraproduktív lesz, vissza fog rájuk ütni.

Szeged Ma

A kérdésre, hogy megválasztása esetén mi lenne az első három dolog, amit megtenne, elsőként azt emelte ki, hogy újratárgyalná Brüsszellel a helyreállítási alap pénzeit. Az Orbán-kormány csak a lehetséges források38 százalékát hívja le, miközben elképesztő butaság nem felvenni a könnyen lehet, hogy végül negatív kamatozású, 30 évre adott hitelt, mert Magyarországnak nagyon nagy beruházásra van szüksége ahhoz, hogy legyőzzük a válságot.

Másodikként, visszacsinálná azokat a trükközéseket, amelyekkel most az állami vagyont és a felsőoktatást kiszervezték. Harmadikként újra elővenné  a Ferge Zsuzsa és munkatársai által 2007-ben összerakott gyermekszegénységi programot. Ez egy 700 milliárd forintos program, ami finanszírozható a helyreállítási alapból. Szerinte ezen a programon fog múlni, hogy húsz év múlva milyen ország lesz Magyarország.

Meggyőződése, hogy ezeket meg lehet oldani kétharmados többség nélkül is. Nyilván kétharmaddal könnyebb lenne igazságot tenni, de azért feles többséggel is nagyon sok mindent lehet csinálni.  De a következő kormány mozgástere szempontjából az lesz a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz az összeharácsolt vagyonokkal.  A magánbirtokok tulajdonosaik helyében . nem venne rá  mérget, hogy a birodalmak övék is maradnak.

Azt ígéri, hogy a következő kormány mozgásterét nem fogják hagyni csorbítani az elmúlt időszakban közpénzből felpumpált magánvagyonokkal. Vissza fogják ezeket szerezni, és jóvátételt adnak azoknak, akiknek a zsebéből ez a pénz hiányzik.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés