Fidesz-kézben az ország energia termelésének 20 százaléka!

Közzétéve ekkor: 2018 április 8. 11:00

 

Míg napi szinte döbben meg az ország a Mészáros-birodalom gyarapodásától, sokak figyelmét elkerülte egy hatalmas “bevásárlás”.

Megvásárolta a Mátrai Erőműveket!

Még a sajtó is többé-kevésbé átsiklott a témán, hiszen mostanában minden a választásokról szól.

De mi lesz a választások után?   

Az energia-termelés magánkézbe adása egy olyan országban, ahol energia exportra szorulunk  jelentős mértékben, ott stratégiai jelentőségű egy ilyen vásárlás. Fontosabb mint sok szálloda, stb.

A Mátrai Erőművek jelenleg lignitre, biomasszára és földgázra épül. A vásárlásba természetesen beletartozik az erőműhöz tartozó hatalmas lignitmező is, ami 100 évre biztosítja a működést. De a gázzal és biomasszával működő turbinákon kívül már készül a napenergia felhasználásának kiépítése is. Szóval egy fellendülőben lévő, jól hasznosítható és jövedelmező vásárlás volt ez.

Ami félelmetes, hogy így a Fidesz kezébe került az ország energia termelésének 20 százaléka !  

A nagy teljesítményű paksi erőműn kívül természetesen vannak még kisebb víz, gáz, olaj vagy biomassza erőműveink. / a Tiszai, Tatabányai, Borsodi, Budapestiek a teljesség igény nélkül összesen nem adnak annyi energiát mint a Mátrai Erőmű /. Ezek a kis erőművek 3-110 MW teljesítményűek.

Akár lesz kormányváltás, akár nem, a Fidesz kezébe egy hatalmas stratégiai fegyver került. 

Hazánkban, ahol függünk a szlovákoktól mint legnagyobb exportőröktől (300-600 GW/hó), ukránoktól (100-250 GW/hó), horvátoktól (50-500 GW/hó),  ott nem engedhető meg, hogy egy pártnak a kezébe legyen az energia ellátásunk 20 százaléka.    

Elgondolkoztató, hogy az elmúlt 10 évben több mint 60 százalékkal csökkent az erőműveink száma! Nem voltunk persze sohasem önellátóak, de ez jelentős akkor is.

Végezetül nézzük, minket, lakosokat mennyire érint is ez. A lakosság fűtésre 75% -ot, meleg vízre 11 %-ot, főzésre 7 % energiát igényel átlagosan, a világítás elenyésző. Tehát könnyen

 elképzelhető  a lakosság“büntetése” egy választási vereségnél

akár energiamegvonás, csökkentés vagy áremelés formájában. De a hazai agyonszidott multik, akik munkát adnak a lakosság jó részének, is kaphatnak áremelést, ezzel persze nem csak őket, de minket is büntetnének. Képzeljük el a sok energiát igénylő autóipari vagy akár a kereskedelmi cégek energiaszükségletének korlátozását, esetleg áremelését.

Jó lenne figyelni ezekre a “bevásárlásokra”, s majdan, egy kormányváltásnál elgondolkozni, nem kellene-e gyorsan állami kézbe venni a Mátrai Erőművet.

Rosta Ágnes


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés