Falunap, ami már rég nem falunap

Közzétéve ekkor: 2018 szeptember 9. 14:30

Pásztor Gábor

Színpadon a Miklós Néptáncegyüttes

Óballa az év 364 napján egy csendes, 110-120 lelkes kis falu, az esztendő egyetlen napján azonban szinte világvárossá válik. No, nem azért, mert méretei megnőnek, hanem azért, mert ez alkalommal Törökszentmiklósról, a megye minden részéből nagyon sokan érkeznek ide  – bár az előző évekhez képest mintha most kevesebben lettek volna -, de jönnek az ország más részeiből, sőt alkalmanként a külföldön élő elszármazottak is. Az alkalom pedig nem más, mint az Óballai Falunap, amelyet az idén immár 14. alkalommal szervez meg Hajnal László elnök vezényletével az Óballáért Egyesület.

Az, hogy a falunap túlnőtt a hagyományos falunapok keretein, hogy rengetegen érkeznek erre a napra ide, nem véletlen. A kijövetelt évek óta reggel kilenctől  óránként Törökszent- miklósról induló ingyenes autóbuszok könnyítik meg, az érkezőket étel-ital, több helyszínen minden igényt kielégítő megszámlálhatatlan elemből álló programsorozat várja. Az egész napos eseménynek pedig olyan hangulata, atmoszférája van, hogy aki egyszer belekóstolt, ha csak teheti, többé nem fog lemondani róla.

Hogy ez így legyen, ahhoz a szervezőknek rengeteg és évről évre több energiát és időt kell befektetniük. Eredetileg szó sem volt nagy rendezvényről. Hajnal Lászlónak megtetszett a falu, vett itt egy házat, barátai ebben követték, és saját szórakoztatásukra, melyből a tősgyökeres lakosokat sem zárták ki, közös rendezvényeket szerveztek. Az első falunapot 2005-ben hozták tető alá, aztán évenként ismétlődő hagyományt teremtettek belőle. Igyekeztek egyre több programot biztosítani, egyre több műfajnak helyt adni, s lehetőséget kaptak a fiatalok is képességeik – főleg zenei téren való – felmutatására.

A paletta színesítésére az utóbbi években vendégtelepüléseket hívtak meg – az idén Kisújszállást, Kunmadarast, Túrkevét, Kunhegyest – de máshonnan is érkeztek fellépők. Köztük voltak minden évben szereplők, gyakorta visszatérők s természetesen újak is. A cél az, hogy minden generációt megszólítsanak, mindenki találjon igényének megfelelő műsort, s mindenki jól érezze magát. A gyerekekről sem feledkeztek meg, egész nap vidámpark, ugrálóvár, kalandkamion várta őket, és volt számukra játszóház, kuruc tábor is.

A programok, mint régóta, most is több helyen zajlottak. Az iskola udvarán felállított Nagyszínpadon törökszentmiklósi, fegyverneki és túrkevei néptáncegyüttesek adtak műsort, a tiszasülyi Subicz Szilvia mesélt, Czikora Éva énekelt Váradi Vilmos kíséretében népszerű slágereket, szokásosan nagy sikert aratott Farkas Rozika nótaénekes. Érdekes színfolt volt Boka Gábor színháza A helység kalapácsa előadásával, nem először mutatkozott be itt a Fortissimo zenekar, viszont először  hallgathatta a közönség Dinnyés József Daltulajdonos koncertjét.

A Haranglábnál a Rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrzők mutatkoztak be, a Túri Betyártanoda tartott „fegyverforgató” bemutatót, láthattuk a Dvorák Patka Színház Tótágas történeteit, akinek volt kedve és bátorsága, rophatta az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes Táncházában.

A Fő utcán magyar termelői áruk és kézműves termékek sorakoztak az asztalokon, pultokon, és itt zajlott az elmaradhatatlan főzőverseny is. A Kézműves Örökség Egyesület kézműves udvart rendezett be, ahol KUN kézimunka szakkörök voltak a vendégek, amelyek kiállítást és vásárt rendeztek kunhímzésekből, kunsági szűcs szűrhímzésekből, kunsági csipkékből. Az udvar házigazdája Bán Andrea néprajzkutató volt. Délután a Nagykunság mint néprajzi csoport címmel dr. Örsi Julianna, a néprajztudományok kandidátusa tartott előadást.

Este fél hattól nyolcig a BLUESMEGÁLLÓBAN Özséb dalait lehetett hallgatni, fellépett a Crasy Daisy Minimal és a Weinkillers, héttől éjfélig pedig a Rockszínpadon a tiszaföldvári Tajpán, a Nonsense Stúdió, a Road Runners és a Klimax együttesek követték egymást. 20 órától a Sárkánylányok tűzzsonglőr előadásában lehetett gyönyörködni, s akiknek még nem volt elég a napból, 20.30-tól 01-ig a Rockszilánkok Acoustic show-jára szórakozhattak.

Mindig áramlott a tömeg a Fő utcán

Szemtől szembe


Megosztás

3 hozzászólás

 • Névtelen says:

  Minden tiszteletem a szervezőké, de nagyon hiányolom Berecz Andrást.

  • Sebők Emília says:

   Nem válaszolhatok a szervezők nevében. Csak megjegyzem, hogy most is volt egy nagyszerű mesélő, egy hölgy! Ha a programot nézem utólag: Subicz Szilvia Tiszasülyből.

 • Névtelen says:

  Szia!!!

  Köszönöm szépen !

  Üdv : Laci!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés