Erődemonstrációnak kevés volt Toroczkai tüntetése,

Közzétéve ekkor: 2019 május 22. 8:11

de a hangulat utána is feszült volt

Kevesebb, mint 500 ember ment el a törökszentmiklósi tüntetésre, ahová több ellentüntető csoport is érkezett. A tüntetésnek fél 9-kor lett vége, a tüntetők nagy része együtt hagyta el a helyszínt, a romák lakta részt egy időre lezárta a rendőrség. Elterjedt, hogy néhány tüntető mégis a helyszínre megy, a hangulat fél 10 fele nyugodott meg.

„Ez olyan, mintha ránk rúgták volna az ajtót

– jellemezte a helyzetet a hvg.hu-nak Bander Ferenc, aki föltöltötte a trafikos támadásról készült videót a netre, és ezzel tulajdonképpen apropót szolgáltatott Toroczkai Lászlónak és a Mi Hazánk Mozgalomnak a kedd esti tüntetéshez, amelyen Toroczkainak nem sikerült erőt mutatnia. (A Bander Ferenccel készült beszélgetést hamarosan láthatják.)

Számításaink szerint Toroczkaiék kevesebb, mint 500 embert mozgattak meg, pedig itt a Betyársereg, a MIÉP és a Kisgazda párt is, de ők legalább megkapták, amit akartak, a szónokok bőszen cigányoztak és cigánybűnözőztek a színpadon. A Társaság a Szabadságjogokért munkatársai árgus szemekkel figyelték őket, hogy bármi olyan usztító mondat elhangzik-e, ami miatt fel kell oszlatni a tüntetést, de ilyen végül nem hangzott el.

© Túry Gergely

A tüntetésnek fél 9 körül lett hivatalosan vége, a tüntetők többsége együtt hagyta el a helyszínt, Szolnok felé mehettek autóval. Kollégáink a tüntetés végén visszamentek a többségében romák lakta részre – ahová eredetileg Toroczkaiék vonultak volna -, az utat a rendőrök lezárták, a telepen elterjedt, hogy a tüntetők egy része mégis odamegy, így többen összegyűltek, hogy majd ellenük mennek. A helyszínen rohamrendőrök is megjelentek.

© Kaufmann Balázs
© Túry Gergely
© Túry Gergely

Fél 10 körülre lenyugodtak a kedélyek, a helyszínen lévő roma vezetők mindenkit hazakültek, és biztosították az embereket, hogy a rendőrök egész éjjel kint lesznek.

Négy embert igazoltattak

Toroczkaiék nem voltak egyedül: a közelükben – konkrétan az út másik oldalán – demonstrált a Momentum és a Szolidaritás. Az Oktogon Közösség nevű roma szervezet ennél messzebb, de a tüntetéshez közelebb ment egy flashmobbal: a roma holokauszt áldozatairól tartottak fel képet.

© Túry Gergely

Ekkor volt az egyetlen huhugás és izgalom, a rendőrök kijjebb terelték a táblát tartó aktvistát, Abdallah Szabrinát. A nőt igazoltatták, a hvg.hu-nak azt mondta, szabálysértési eljárás indul ellene. Egy TASZ-os máris ott termett mellette és vállalta a képviseletét. A jogvédők szerint másik három ember ellen is eljárást indított a rendőrség, szintén szabálysértési eljárás miatt, őket is képviselik.

Volt még egy bátor nő a helyszínen, aki a szivárvány színű esernyőjével álldogált a tér szélén. Azt mondta, a barátnőjével jött ki és nem fél, később azonban nem úszta meg beszólás nélkül.

© Túry Gergely

A rendőri jelenlét óriási volt – a létszámot a polgármesternek sem árulták el műveleti titokra hivatkozva -, és nagyon készültek is: kora délután még a pót térfigyelő kamerákat szerelték a zömmel romák lakta településrészhez vezető úton. Bár Toroczkaiék nem kaptak engedélyt a vonulásra, azért a jelek szerint ők biztosra mennek.

Pattanásig feszült a hangulat

A tünetést megelőző hangulat jóval feszültebb volt, mint maga a tüntetés, a település romák lakta részén napok óta rettegnek az emberek, volt, aki nem engedte a gyerekét iskolába, mert azt gondolta, ott nem tudják megvédeni őt, többen pedig inkább a rokonokhoz menekítették őket. Igaz, délután láttunk több gyereket is az utcán, ahol csoportokban álltak az emberek. Vibrált a feszültség, az egyik férfi azt magyarázta, ők nem állatok, de ha támadás éri őket, megvédik magukat. A gyanakvás érezhető volt: míg néhány percig a kocsiban maradtam dolgozni, többen odajöttek és benéztek a kocsiba, ki vagyok és mit csinálok ott.

Roma és nem roma jogvédő szervezetek az elmúlt napokban hosszan vitáztak azon, kell-e ilyenkor demonstrálniuk a romáknak, végül a helyi roma önkormányzati vezetőre hallgatva a szervezetek többsége úgy döntött, nem megy el. A Magyarországi Cigányközösség Fórumának egyik képviselője, Kolompár Orbán viszont a helyszínen volt, igaz, nem a tüntetésen, hanem a romák lakta részen, ahol a tüntetéssel egy időben megemlékezést szerveztek a romák elleni támadássorozat emlékére. Nem csak Kolompárnak jutott eszébe a párhuzam: a városban találkoztunk Baranyi Krisztina Együtt-es politikussal is, aki azt mondta, a sorozatgyilkosság is vonulással kezdődött.

© Túry Gergely

Összefutottunk Boldog Istvánnal, a térség fideszes országgyűlési képviselővel is, aki viszont nem akart beszélni.

A helyszínválasztás nem véletlen

Gyaníthatóan nem szimplán a trafikos támadás motiválta Toroczkait, hanem az is, hogy Törökszentmiklóson jobbikos támogatással nyert a polgármester, Markót Imre, és a képviselőtestület többsége is jobbikos. Markót legalábbis látja mögötte ezt az indítékot is,

„ez egykori pártja felé is fricska.

Markót nem értett egyet a demonstrációval, azt mondja, ez egy egyedi eset volt, a probléma inkább az, hogy az ügyészség a férfit korábban elengedte. A trafikos támadás előtt egy hónappal ugyanis a gyanú szerint ugyanez a férfi ütött le az utcán egy embert, ugyanolyan váratlanul, ahogyan a trafikban támadott. A probléma inkább azzal van, hogy ugyan a rendőrség az első támadás után is elkapta a férfit, az ügyészség azonban nem javasolta előzetes letartóztatását, mint ahogy elsőre most sem. Szerinte inkább ezen kéne változtatni. A támadóról elterjedt, hogy bódult állapotban volt, Markót a rendőrség tájékoztatása alapján azt mondja, ez inkább alkohol volt, mint drog. Bár a polgármester szerint a droghelyzet nem rosszabb, mint bárhol máshol, a helyiek szerint azért elég aggasztó a helyzet. A Kossuth tér környékén megkérdeztük többeket még a tüntetetés előtt, látják-e értelmét ennek. Senki sem ezt tartotta jó megoldásnak, négyen a régi jobbikos retorika szerint válaszoltak a kérdésre. Beszéltünk egy magát romának valló, 33 éves nővel, aki azt mondta,

„életemben nem éreztem magam ennyire kirekesztettnek, mint ma.

Bár Toroczkai László azt ígérte, amíg nem lesz rend, szükség esetén minden nap visszajönnek, Markót ennek nem látná értelmét.

„Nem mondom, hogy jöjjenek máskor is. Itt mindenki elmondta, hogy nincs roma-magyar ellentét, egyszer föl lehet fújni a dolgot, de hogy egy 2. és 3. törökszentmiklósi megemlékezés is legyen, az már túlzás. Nem városnapi rendezvény ez, amit folyton meg kell tartani.

hvg


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés