„Én a jövőről beszélek, azt szeretném építeni.”

Közzétéve ekkor: 2016 december 20. 9:57

December 15-én az MSZP Törökszentmiklósi Szervezetének vendége volt Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke.  A meghívó „A corruptio romlást, rontást jelent. Van-e ebből kiút” címmel politikai eszmecserére invitált, de mint kiderült, ez inkább  a korábbra meghirdetett sajtótájékoztatóra vonatkozott, a tagsággal  valóban eszmecsere, beszélgetés folyt, amely során bármilyen kérdést fel lehetett tenni, meg lehetett vitatni. A vendég a sajtótájékoztató keretein kívül is hajlandó volt újságunknak néhány kérdésre válaszolni.

Búzás Sándor, a helyi szervezet elnökségi tagja megnyitja az eszmecserét

Búzás Sándor, a helyi szervezet elnökségi tagja megnyitja az eszmecserét

A sajtótájékoztatón Harangozó Tamás elmondta, hogy az MSZP december 9-én, az Antikorrupciós világnapon benyújtotta az országgyűlésnek a szakértők és érdekelt civil szervezetek bevonásával készült antikorrupciós törvényjavaslat csomagját. Ez elfogadása esetén garanciáját adná egy új minőség megszületésének, olyannak, amely megakadályozná, hogy például egy olyan, a térséget érintő őrület, ami az M4-es autópálya beruházása körül folyt, és jelenleg is folyik, a jövőben ne fordulhasson elő.

Elhangzott, hogy a csomag négy törvényjavaslatból és egy országgyűlési határozati javaslatból áll: egy politikusi összeférhetetlenségre, egy uniós  és nemzeti közpénzek felhasználásának újfajta szabályozására, egy a bíróságok teljes függetlenségének helyreállítására vonatkozó és egy, az ügyészségek függetlenségét, törvények szerinti működését megcélzó javaslatból.  Az ötödik elem az országgyűlési képviselők, egyéb politikusok, köztisztviselők pénzügyeivel foglakozik, egy teljesen új vagyonnyilatkozati rendszerről szól.

Az egyes elemekkel kapcsolatosan Harangozó Tamás konkrét példákat is említett. Ami az összeférhetetlenségi törvényt illeti, a szocialisták nem tartják elfogadhatónak azt a módszert, ami ma Magyarországon tapasztalható. Azt, hogy országgyűlési képviselők, nyomon nem követhető emberek kormány, illetve miniszteri megbízotti funkcióban ülnek úgy, hogy semmit nem lehet tudni megbízatásukról,feladatukról, díjazásukról, a döntésekben való befolyásukról. a legfőbb példa erre Habony Árpád, a nemzet legfőbb tanácsadója, akiről senki nem tud semmit. Elfogadhatatlan az is, hogy gyakorlatilag egy tucatnyi Fideszhez köthető ember dönt minden fajsúlyos kérdésben.

Harangozó Tamás ismerteti az antikorrupciós törvénycsomagot

Harangozó Tamás ismerteti az antikorrupciós törvénycsomagot

A közpénzek felhasználásának átláthatóságáról azt hangsúlyozta, hogy nagyon szigorúan szabályoznák, ki pályázhat, ki nem, ki bírálhat el pályázatokat, ki nem, s a fentiek között milyen összeférhetetlenségi szabályok vannak. Minden pályázat, a győztes és vesztes is kapjon nyilvánosságot, s úgy az összeférhetetlenségi, mint a nyilvánossági szabályok megsértése automatikusan a szerződések semmisségével járna per és bíróság nélkül. A lényeg az, hogy közös pénzünk ne kerülhessen mutyizó kezekbe,  s ha véletlenül mégis odakerül, gond nélkül vissza lehessen szerezni.

Az ügyészségről leszögezte, hogy a világon egyedül nálunk van a legfőbb ügyész bebetonozva, hogy Polt Péter élete végéig posztján lehet, mert kilenc éves intervalluma letelte után, ha a parlament nem tud helyette kétharmados többséggel mást állítani, akkor mandátuma nem szűnik meg, marad a posztján. Ezért az MSZP törvénybe iktatná, hogy egy ember csak egyszer lehessen legfőbb ügyész, a tisztségre a köztársasági elnök írna ki nyílt pályázatot,s a posztért a verseny is nyilvános lenne.

Átláthatóvá, nyomon követhetővé, ellenőrizhetővé tennék a vagyonnyilatkozatokat, nem tennék lehetővé azok módosítását, a titokban tartható szülői, rokoni, baráti ajándékozásra való hivatkozást. Az ajándékozókat, kölcsönt adókat meg kellene nevezni, a hamis nyilatkozat pedig büntetőjogi szankciókat vonna maga után, s hamis nyilatkozat minden további nélkül a képviselői mandátum elvesztésével járna.

Harangozó Tamás a sajtótájékoztatót azzal zárta, tudják, nincs esélye annak, hogy a jelenlegi országgyűlés elfogadja ezt a csomagot. Az első kérdés természetesen erre a kijelentésre vonatkozott.

Rózsa Endre, az az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének alelnöke az M4 -es autópályáról beszélMellette Ivancsik Imre, az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke

Rózsa Endre,  az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének alelnöke az M4 -es autópályáról beszél. Szemből jobbra mellette Ivancsik Imre, az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke

– Ha tudják, hogy az elfogadtatásra semmi esély, miért dolgozták ki a csomagot, és miért terjesztették be?

– Mert hisszük, hogy lesz egy új országgyűlés, amelyik gyökeresen változtat a mostani rendszeren. Ez a csomag valójában ennek az új parlamentnek készült. Annak, amelybe a választók a képviselőket azért küldik, hogy felszámolják a jelenlegi viszonyokat. Egy ilyen parlament tud majd új minőséget teremteni. A csomagnak egyébként van olyan része, ill. vannak olyan részei, amelyek elfogadása  a mostani képviselők zömének is érdekében állna, de nem merik felvállalni. Benyújtottuk, mert  szakemberek, civil szervezetek segítségével elkészült, s jelezni szeretnénk a pártok, a választók felé, milyen szándékaink vannak.

– A csomag megvitatására már csak jövőre kerül sor. Egészen biztos vagyok benne, hogy a Fidesz, a Jobbik, lehet, hogy az LMP is azonnal visszalő, az MSZP csak hallgasson, korrupció ügyében először söpörjön a saját portáján, van mit. Erre készült valamilyen stratégia?

 – A magam részéről nem, én ezzel nem foglalkozom. Letettünk valamit az asztalra. Ha ezzel kapcsolatban lesz észrevétel, szívesen fogadom, de a vagdalkozás nem az én asztalom. Azt gondolom, a Fidesz részéről minden ilyen tromf nevetséges , s én az idiotizmusban nem akarok versenyezni. Én a jövőről beszélek, azt szeretném építeni.

hallgatosag– Nem a sajtótájékoztató témájába vágó dolog, de muszáj rákérdeznem. A sajtó megszellőztette, hogy a szocialisták olyan pártok feletti, napi pártpolitikától távol álló ismert közéleti személyiséget találtak miniszterelnök-jelöltnek, aki képes integrálni a demokratikus ellenzék törekvéseit képes megszólítani a bizonytalanokat is. Igaz a hír?

Nem tudok róla, hogy az MSZP ilyen személyt talált volna. Lehet, hogy a szocialista párt valamelyik vezetőjének a fejében van ilyen név, de pártszinten erről nem tudunk. Egyébként szomorúan, de azt kell, mondjam, se ebbe, se a szövetkezéssel, előválasztással kapcsolatos dolgokba nem látok bele, mert a párt egyetlen vezetői szervének sem vagyok tagja. Ilyen jellegű kérdéseket Molnár Gyulának kellene feltenni.

– Rendben. Nem lát bele, mi fő a fazékban. De személy szerint hisz abban, hogy 2018-ban a mostani kormány leváltható?

Személy szerint látok erre esélyt, de ehhez komoly változások kellenének. A ma látottól gyökeresen eltérő stratégiát kínáltam idén tavasszal a tisztújításon, mint pártelnökjelölt.  Azt továbbra is tartom, mert én nem túlélésben, hanem győzelemben hiszek!

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés