Életmód Nap a strandfürdőben

Közzétéve ekkor: 2015 július 31. 10:45

köszöntőTörökszentmiklóson már hagyománynak számít, hogy a Törökszentmiklósi Cukor- betegekért Egyesület a strand területén minden évben megrendezi az Életmód Napot. Előadókat hív meg, az egészség megőrzése jegyében számos új információt juttat el tagjaihoz és az érdeklődőkhöz, s bemutatókkal színesíti a napot. Viszont első alkalom volt, hogy a Kapocs a Mozgássérültekért Alapítvánnyal közös közösen rendezték meg az eseményt, amelynek mottója: „Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi” volt.

A két civil szervezet régóta szerves része a város életének. A mozgáskorlátozottak civil szervezete csoport szinten 1982-ben alakult meg, s a Kapocsnak  jelenleg 350 fő a létszáma. Az önként vállalt munkák jelentősen változtak az évek során, e feladatok megvalósítására hívták életre alapítványt, melynek vezetői – mindannyian mozgássérültek – karitatív módon végzik munkájukat.

kötetlenSzerény anyagi hátterüket pályázatokból, szja 1%-os felajánlásokból, önkormányzati és egyéb támogatásokból teremtik meg, ezekből valósítják meg az alapító okiratban meghatározott céljaikat. Ezek a mozgássérültek segítése, támogatása- különös tekintettel a halmozottan sérült gyermekekre és felnőttekre, a mozgássérültek általános életkörülményeinek javítása érdekében rendezvények szervezése, egészségügyi felvilágosítás adása, ilyen rendezvények támogatása, segítése.

1995 óta szerveznek folyamatosan, változó témakörben, egészségügyi felvilágosító előadásokat szakemberek bevonásával, részt vesznek a helyi és regionális konferenciákon, továbbképzéseken. Együttműködnek  a Vöröskereszttel, önkormányzattal, Ipolyi Kulturális Központtal, iskolákkal, egészségügyi intézményekkel és más civil szervezetekkel, nyitottak mindazok felé, akik az övékéhez hasonló célok megvalósításáért dolgoznak.

pihenőA Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület 2002-ben alakult 22 fővel, de néhány cukorbeteg összefogásával már 2000-ben szervezetként működtek. Az egyesület közhasznú szervezetként működve térítés nélkül végzi tevékenységét Törökszentmiklós város és környéke területén, fő feladatának tekinti, hogy megismertesse sorstársait betegségük kezelésével, karbantartásával, a szövődmények kialakulásának kivédésével. Ismeretei bővítése érdekében részt vesz szervezett orszá­gos oktató programokon, világnapokon, az országos cukorbeteg találkozókon.

Felvállalták a 2008. évi országos találkozó megrendezését , amelyre mintegy 800 érdeklődő érkezett az ország minden szegmenséből, sőt még külföldről is.

A szakelőadók biztosítása érdekében szoros kapcsolatot alakítottak ki a háziorvosi szolgálattal, igyekeznek felhívni tagjaik figyelmét az új készítményekre, amelyek a jobb életminőséget, ezáltal az egészségüket szolgálják. Receptkönyvet adtak ki, melyben a sorstársaink által beküldött recepteket jelentettek meg 1000 példányban. A második kiadást kibővítették újabb receptekkel és táplálkozási tanácsokkal egészítették ki. Valamennyi városi rendezvénynek részesei , szűrővizsgálatokkal segítik a programok megvalósulását

Vöröskereszt bemutató

Vöröskereszt bemutató

A mostani Életmód Napra is számos érdeklődő érkezett, az eseményt több média is – tv, rádió, sajtó – figyelemmel követte. Amíg Ladányi Istvánné, a Kapocs elnöke a televíziónak nyilatkozott, nekünk Búzás Sándorné, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület vezetője beszélt a rendezvényről:

– Az egyesület civil összefogással megalakulása óta rendez évente Életmód napot a strand területén, melyet Törökszentmiklós lakosai szeretettel és érdeklődéssel látogatnak.  A civil összefogás azt jelenti, hogy a környező településeken lévő betegeket is meghívunk kis létszámmal a rendezvényre. Szakelőadókat hívunk meg, szűrővizsgálatokat, kiállításokat szervezünk, kötetlenül beszélgetünk a betegségekkel, kezelésekkel kapcsolatosan, információt cserélünk. Ez nagyon fontos, mert a betegségét mindenki másképp éli meg, sokan konkrét, átélt esettel kapcsolatosan tudnak nagyon hasznos tanácsokat adni. Aki ezeket meghallgatja, hasonló helyzetbe kerülve nem kell, hogy a fejét törje, mit csináljon, mit kezdjen a problémával. Többször ezeken az ingyenes szűrővizsgálatokon derül ki, ha valakinek tanácsos szakorvosi ellenőrzésre is jelentkeznie.

Zöld pólóban Ladányi Istvánné, fehér nadrágban Búzás Sándorné

Zöld pólóban Ladányi Istvánné, fehér nadrágban Búzás Sándorné

Régebben, amikor anyagi feltételeink kedvezőbbek voltak,az Életmód Nap városi rendezvény volt, a mostaniaknál többféle szűrővizsgálattal, több előadóval, színesebb programokkal, de az utóbbi években szerényebbnek kell lennünk, mert anyagi lehetőségeink szűkösebbek.

Búzás Sándorné (Jusztika)

Búzás Sándorné (Jusztika)

Ez az első alkalom, hogy a Kapoccsal közösen szerveztünk, Katika (Ladányiné- szerk.) az ÁNT5SZ- szel van jobb kapcsolatban, én inkább a háziorvosokkal, így egyesítjük erőinket a rendezvény sikeressége érdekében. A közös előkészülés eredményeként tudtuk meghívni előadónak Kiss Zsolt háziorvost, kardiológust, dr. Sinkó Káli Róbertet, a Megyei Tisztiorvosi Szolgálat vezetőjét. Bordásné Ignácz Ildikó az otthoni mell-és herevizsgálatra vonatkozóan adott igen hasznos tanácsokat az esetleges rák korai kiszűrésére. A Vöröskereszt újraélesztési, szívmasszázs bemutatót tartott.

Nagyon hasznos volt, hogy megismerkedhettünk az esések iskolájával, azzal, hogyan kell az eséseket tompítani, a csonttörést, komoly sérülést kivédeni. Erre nagyon kell figyelnünk, mert, ahogy öregszünk,egyre többet esünk-bukunk. Az meg anyagilag volt előnyös, hogy egy vércukormérőt gyártó cég bemutatta új, az előzőeknél többet tudó készülékét, s ráadásul ingyenes cserelehetőséget ajánlott fel.

Összességében úgy érzem, a mai nap elérte, eléri célját, sorstársaink és az érdeklődők ismét új és hasznos ismeretekre tehettek szert.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés