Elegük van az egészségügyi dolgozóknak

Közzétéve ekkor: 2021 június 18. 12:11

Korábbi fotó

Pásztor

A közeljövőben tovább nő az egészségügyben a munkaerőhiány, mert egyre fokozódik  az elégedetlenség az ágazatban.

Mint a Népszava írta, országos demonstrációt szervez a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), amelyre várhatóan még a nyáron sor kerül. Az erre való hajlandóságot a kamara tesztelte, s igen sok támogatóra talált.

A kérdőív, amelyet meglepően sokan töltöttek ki, igen súlyos képet mutat. A szakdolgozók eddig is elégedetlenek voltak, s az új szolgálati jogviszony csak tovább növelte a feszültséget. Miközben az orvosok komoly béremelésben részesültek, ők hiába kérték, hogy a kormány hasonlóan rendezze béreiket, érdemi választ nem kaptak. Rájuk az új szolgálati jogviszony  csak további terheket rótt, megélhetésük egy szikrával sem lett könnyebb.

Nem véletlen, hogy a kitöltött kérdőív szerint

a válaszolók mintegy hatoda tervezi, hogy még ebben az évben elhagyja a pályát.

Balogh Zoltán a MESZK elnöke szerint, ha ezt az arányt kivetítik a teljes tagságra, akkor

több ezer ember pályaelhagyásáról lehet szó, pedig már most is 20-25 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint ami a biztonságos betegellátáshoz kellene.

Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese szavai szerint már

a járvány előtt betöltetlen volt a szakdolgozói állások 15 százaléka,

ami 5500 üres pozíciót jelentett. Ezt követően távozott további 3000 szakdolgozó március elsején.

A kamara elnöke nem látja rózsásnak a jövőt. Szerinte az emberek mostanra nagyon fáradtak, elcsigázottak, a járvány kimerített mindenkit, Úgy véli,  ha a válaszadóik valóban elmennek, akkor a mostani katasztrofális létszámhelyzet tovább romlik.

Ezen semmit sem segít a kormány által minap bejelentett tíz nap extra szabadság, sőt újabb problémákat generált. Az ápolási igazgatók az eddig ki nem vett szabadságokat sem tudták kiadni az emberhiány miatt. Most bár sok beteg még nincs, de a szakdolgozókkal rendeztetik vissza a korábbi helyükre a betegellátó osztályokat, ők cipelik az ágyakat is. Így továbbra sem mehet szinte senki szabadságra. A dolgozók jó esetben három nap pihenőt tudnak kivenni, mert több időre nem kapnak szabadságot.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés