Egészségnevelés három napon át

Közzétéve ekkor: 2018 augusztus 28. 14:00

– A cukorbetegség csendes és alattomos gyilkos, amely következtében súlyos szív-és érrendszeri problémák léphetnek fel, látászavarhoz, vaksághoz,lábamputációhoz vezethet, akár tíz-tizenöt évvel is lerövidítheti a várható élettartamot – mondja Búzás Sándorné, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület elnöke. Aztán megnyugtatásul gyorsan hozzáteszi: – De szerencsére csak akkor, ha hagyjuk. Ha idejében felfedezik a betegséget, és megfelelően kezelik, meg lehet szelídíteni, együtt lehet élni vele, sőt, teljes életet lehet élni mellette.

A mielőbbi felismerésben, a betegségnek megfelelő életmód, táplálkozás kialakításában, a komolyabb bajok elkerülésében igyekszik  a maga eszközeivel segíteni az egyesület. 2002-es megalakulása óta fő feladatának tekinti, hogy Törökszentmiklóson és környékén megismertesse a sorstársakat betegségük karbantartásával, a visszafordíthatatlan szövődmények kialakulásának megelőzési lehetőségeivel. Felhívja tagjai figyelmét az új készítményekre, amelyek a jobb életminőséget szolgálják, cukorbetegeknek szóló receptkönyvet adtak ki, részt vesznek valamennyi városi rendezvényen.

Az egyesület létrejöttétől kezdve évente megrendezi a strand területén az Életmód Napot, melyet bemutatókkal színesít, amelyekre előadókat hív meg, s amelyeken új információkat juttat el tagjaihoz,  szűrővizsgálatokat végez. Sokszor ezeken derül ki, hogy valakinek egészségügyi gondja van, szakorvoshoz kell mennie. Mint minden foglalkozásuk, ez is nyitott, bárki látogathatja, részt vehet a programokon. Régebben, amikor anyagi feltételeik kedvezőbbek voltak, az Életmód Nap városi rendezvény volt színes programokkal, több előadóval, nagy létszámú érdeklődővel. Sajnos az utóbbi években a korábbiaknál szűkösebb források miatt szerényebbnek kellett lenniük.

Az idén viszont minden eddiginél nagyobb lehetőség nyílt előttük. A vásárlók szavazatai alapján másodikok lettek a TESCO pályázatán, magukhoz mérten jelentős összeget nyertek,  támogatást kaptak egy komoly, egészségügyi termékeket gyártó cégtől is, s ezért nagyot mertek álmodni. A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület a strandfürdő területén három napos egészségnevelő programot szervezett, sok-sok előadóval, termékbemutatókkal, a megszokottnál többféle ingyenes szűrővizsgálattal. A mindhárom napra jelentkező egyesületi tagok naponta kétfogásos ebédet kapnak térítésmentesen, a napok vízi tornával zárulnak. A programok természetesen most is nyitottak, a szervezők szívesen várták, várják az érdeklődőket.

Az első napot dr. Gerhes Georgina nyitotta, aki a száj higiéniájáról, a fogak védelméről adott tanácsokat, a  délelőtt további része pedig szűrővizsgálatokkal telt el. A hagyományos vércukor-vérnyomás-koleszterin mérés mellett lehetőség volt számítógépes talpvizsgálatra, testtömeg, testzsír meghatározásra, vér oxigén-csontsűrűség-húgysavszint mérésre. Közben láb-és derékmasszírozó, masszázs készülékekkel lehetett ismerkedni, kedvezményesen cukorbeteg talpbetéteket lehetett rendelni. Délután dr. Tóth Katalin sebész főorvos tartott előadást és válaszolt a kérdésekre az érrendszer védelmével kapcsolatosan.

A második napon a cukorbetegek lézer terápiás kezelési lehetőségeiről tájékozódhattak az érdeklődők, Barabásné Fekete Ildikó dietetikus irányításával beszélgetés zajlott a cukorbetegséggel kapcsolatos problémák megoldásáról, valamint dr. Agócs Gabriella pszichiáter beszél a cukorbetegség lélektani hatásáról, a lelki egyensúly fontosságáról.

Mivel a cukorbetegség kezelésében elsődleges fontosságú a megfelelő táplálkozás, nem véletlenül kap ez a téma a zárónapon is hangsúlyt. Először Józsáné Csányi Mária dietetikus, majd Turai Péter orvostanhallgató ad hasznos tanácsokat az egészséges táplálkozásról. Igaz, korfüggő is, de a cukorbetegség jellegzetes szövődménye az inkontinencia, ezért Sebestyén Emma jóvoltából e témakörben lehet alapvető ismereteket szerezni, s higiéniás termékek bemutatására is sor kerül.

Ugyancsak a harmadik napon Seresné Bató Mária ismertet Aloé Vera termékeket, s teszi fel az ezen a nyáron nagyon is aktuális kérdést, majd válaszol is rá: Hogyan és mivel tudok segíteni a testemnek, hogy megbirkózzon a meleggel? Utolsó előadóként Bordásné Ignácz Ildikó ad életmód tanácsokat a résztvevőknek, 16 órakor pedig sor kerül a három napos program zárására.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés