Dermesztőnek tartja a Kúria elnökének tettét a Magyar Bírói Egyesület

Közzétéve ekkor: 2024 február 24. 12:56

A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnökének, amiért felfüggesztette a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóiratot, miután egy abban szereplő ítélet lebuktatta a Novák Katalin és Varga Judit által adott kegyelmi döntést. A MABIE a bírói függetlenséget ért támadásnak tartja a lappal történteket.

„Kérdés a Kúria elnökéhez” címmel jelent meg a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) közleménye, amelyben beszámol arról honlapján, hogy levélben fordult a Kúria elnökéhez, és levelében a sajtótermékekben és a Kúria honlapján megjelent, a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok kiadásának felfüggesztéséről szóló híradások kapcsán mélységes aggodalmát fejezte ki.

„A folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat.” – írják.

Hozzátették: ezek miatt az egyesület kérte a Kúria elnökét, hogy a vizsgálat elrendelésének, a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról ás céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.

A Magyar Bírói Egyesület a hivatalos válasz tartalmáról a honlapján is tájékoztatást kíván adni.

Mint arról a 444 nyomán a Media1 is beszámoltVarga Zs. András, a Kúria elnöke azután függesztette fel a Kúria Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat megjelenését, hogy kiderült: a 444 a folyóiratban megjelent egyik ítélet szövegében találta meg Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter a nyilvánosság elől sokáig eltitkolt tavalyi kegyelmi döntését, amelynek révén szabadon távozhatott a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekményt egy jogerős ítélet eltussolni próbáló Kónya Endre (K. Endre). A hatalmas felháborodás miatt a köztársasági elnök kénytelen volt lemondani, Varga pedig visszavonulni a közéletből, és a Fidesznek új EP-listavezetőt kellett találnia a helyére.

Pénteken a 24.hu nyomán arról is beszámoltunk, hogy korábban Varga Zs. András még szerette az általa felfüggesztett folyóiratot, hiszen egy videóban szerepelve személyesen reklámozta azt. A lapnak egy bíró azt írta, hogy szerinte politikai alapon függesztette fel a főbíró a Kúria folyóiratát:

„A Kúria elnöke úgy tűnik, politikai alapon kívánja cenzúrázni, azaz elhallgatni azokat a kúriai döntéseket, amelyek kedvezőtlenül érintik a kormányt. Ez valami egészen példátlan”.

Varga Zs. Andrást, Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét 2020 októberében (2021. januári hatállyal) választották meg a Kúria elnökének, amit nagy felháborodás kísért. Varga Judit akkori igazságügyi miniszter azonban többek között Facebook-bejegyzésben és közös fotóval méltatta az új főbírót.

Nem először iktatja ki a sajtószabadságot a Kúria

A Kúria egyébként nem először ignorálja a sajtószabadságot, amióta Varga Zs. András áll a szervezet élén: 2021 júliusában például a Készenléti Rendőrség közreműködésével akadályozta meg a legfőbb bírói grémium, hogy a Media1 újságírói a Kúria épületében részt vehessenek két különböző ügyben, egy nyilvános bírósági ítélethirdetésen és egy nyilvános bírósági tárgyaláson, ahová egyébként előzetesen regisztráltunk. A történtek miatt máig nem kért elnézést sem a rendőrség, sem a Kúria és elfogadható magyarázatot sem adtak a bírósági ítélethirdetések nyilvánosságára és a sajtószabadságra vonatkozó alkotmányos szabályok súlyos megsértésér

media1.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés