Csónakázásban továbbra is verhetetlenek vagyunk

Közzétéve ekkor: 2014 július 12. 13:59

A közelmúltban (máj.5. Inspiráljuk a városvezetést, máj.8. Miért kell gondolázni…) két alkalommal is fogalakoztunk azzal, hogy a város egyes részeit egy-egy nagy esőzés után elönti a víz, sok helyütt csak bokáig, esetleg térdig a szennyes lében tocsogva közelíthetik meg házaikat azok a pechesek, akik annak idején ezeken a környékeken építettek, vásároltak lakóhelyt maguknak.

Lehet, hogy lesznek, akik megkérdezik, miért ismételjük magunkat, de hát egyrészt tudjuk, egy újszülöttnek minden vicc új, , másrészt sajnos az élet, ez esetben az eső is ismétli önmagát.

Elevenítsük fel először is azt, minek köszönhető, hogy ezek az áldatlan állapotok máig megmaradtak, holott egy kis odafigyeléssel, felelősségérzettel régen megszűnhettek volna. Hogyan? Idézzük a képviselő-testület 2012.január 30-i jegyzőkönyvét! (Akinek a következők már ismertek, ugorjon bátran!

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 „A csapadékviszonyok egyenlőtlen elosztása szükségessé tette, hogy a városból kivezető főgyűjtő csatornák felújítását, átvezető képességének javítását, olcsóbb üzemeltetését eredményező átalakítását és a befogadó felé történő szabályozottabb továbbítását lehetővé tevő gyűjtő, szabályozó rendszerek kiépítését.

 Ennek a projektnek a megvalósítására az Önkormányzat pályázatot nyújtott be 2008. március végén 2008. évi árakon. A pályázat ún. kétfordulós eljárással került meghirdetésre, az első fordulós döntést követően a Képviselő-testület   határozattal döntött a másodikfordulós pályázat benyújtásáról. A pályázat 2009. augusztus 18-án benyújtásra került. A döntésről 2010. februárjában értesítette az Önkormányzatot a KSZ /Közreműködő Szervezet/. Az Önkormányzat 57 974 200 Ft sajáterőhöz 499 727 000 Fttámogatást nyert el. A sajáterő csökkentésére 35 956 339 Ft EU Önerő Alap támogatását is elnyert. A támogatási döntést követően az Önkormányzat 2010. május 25-én kötötte meg a Támogatási Szerződést és elkezdte a projekt megvalósítása érdekében a közbeszerzési eljárás előkészítését és bonyolítását.

 A közbeszerzési eljárás 2010. július – augusztusban folyt le, és a tervek szerint 2010 szeptemberében kötötte volna meg az Önkormányzat a vállalkozói szerződést. Ezen az eljáráson a legmagasabb ajánlat is a rendelkezésre álló keretösszegen belül maradt (401 millió Ft nettó).Az eljárásban részvevő ellenérdekű fél azonban Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely új eljárásra utasította az Önkormányzatot, amely ellen az Önkormányzat fellebbezett. A Bírósági eljárás 2011. májusáig húzódott. A Bírósági tárgyalás lezártával új közbeszerzési eljárás megindítását kezdeményezte az Önkormányzat. A  KSZ a kiviteli tervekre kiírandó eljárás megindítását nem engedte, mivel a kiviteli tervezés alkalmával a csatornaszakaszok hossza és mérete megváltozott (legnagyobb változást az jelentette, hogy a korábban elkészült engedélyes terveket módosítani kellett a kiemelt vasút rekonstrukciós projekt miatt.

A módosulásokat az engedélyen átvezettettük, /de/ Az engedélyezési eljárás elhúzódása miatt az új közbeszerzési eljárás lefolytatására már nem állt elegendő idő rendelkezésre. Ettől függetlenül az Önkormányzat a projekt megvalósítás érdekében a szükséges előkészületeket megtette.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 Azonban a műszaki ellenőr azt állapította meg, hogy az elmúlt évek árszínvonal emelkedésének köszönhetően, ha 2012. év elején kerülne kiírásra az eljárás, akkor várhatóan jóval a rendelkezésre álló keret összeg felett érkeznének ajánlatok. A tervezői költségbecslés alapján akár 900 millió Ft-ot meghaladó ár is kalkulálható, azonban ez verseny helyzetben sem lenne alacsonyabb, mint 700 millió Ft. Ez jelentősen nagyobb terhet jelentene az Önkormányzat számára, a megvalósításához további 250 – 300 millió Ft sajáterőt kellene az Önkormányzatnak hozzárendelni a projekthez.

További kötelezettségvállalás és a kivitelezésre rendelkezésre álló összeg saját erőből történő kiegészítése nem járható út, városunk költségvetése erre fedezetet nem nyújt, /így/  a legcélravezetőbb megoldás a támogatási szerződés megszüntetése”

Az előterjesztéssel kapcsolatosan kérdéseket tettem fel, amelyeket jegyzőkönyv rögzített:

Serfőző István képviselő az alábbi kérdéseket fogalmazza meg:

1.        Miért támadta meg az önkormányzat a Közbeszerzési Döntőbizottság döntését?

2.        Ki és milyen érvek mellett látta úgy, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság döntésének megtámadása sikeres lehet?

A kapott válaszok nem voltak teljesek, inkább részlegeseknek, illetve hiányosaknak tűntek. Ezután észrevételek következtek, amelyekből kettőt emelnék ki:

Serfőző István képviselő közli, ha a Közbeszerzési Döntőbizottságnál nem támadták volna meg, akkor mi 2010. szeptemberében szerződést kötöttünk volna a legjobb ajánlattévővel. A lényeg számára igazából az, hogy több képviselő társa által is fontosnak minősített beruházást elbukunk.  Ha megnézik összegszerűségében ez a dolog 535,7 millió forint, amit elbukunk, egy olyan, a város számára fontos projekt esetében, ahol a támogatottság 96,1 %-os volt. Összességében ez a városnak 22 millió forintjába került volna. Valamit elbukunk, és megint nincs felelőse ennek a veszteségnek.

Szabó Péter alpolgármester sajnálatosnak tartja ezt a jelenlegi helyzetet, hiszen vannak városrészek, utcák, ahol ez a probléma, gyakorlatilag idő kérdése csak, hogy mikor jelenik meg, és ennek a pályázatnak a visszamondása ezt a helyzetet nem szünteti meg.

Végül a következő döntés született:

Törökszentmiklós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kezdeményezi „A törökszentmiklósi bel- és csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója” című projekt megvalósítására vonatkozó támogatási szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Hát így történt, hogy elbuktunk egy, a város belvíz biztonsága szempontjából fontos beruházás megvalósításának lehetőségét. Elbuktunk 535,7 millió forintot, egy 96,1 %-ban támogatott projekt pályázati forrását, ami a városnak mindössze 22 millió saját forintjába került volna. Felelős máig sincs, az a probléma viszont Szabó alpolgármester úr jóslata szerint egyes városrészeken időnként újra és újra megjelenik, azaz vannak utcák, amelyek egy-egy kiadós zuhé esetén továbbra is csónakázó tóvá válnak.

***

Az elpuskázott lehetőség következménye mutatkozott meg május elején, amikor is a Facebookról importáltunk néhány fotót a helyzet érzékeltetésére, s szintén onnan idéztünk felháborodott kommenteket Ezekből idézünk most is néhányat:

A Vásárhelyi és Bartók út

A Vásárhelyi és Bartók út

.”Csókoltatjuk az illetékeseket, és halkan megkérdeznénk, nem szégyellik magukat?

 „Talán nem csak az útalapokat kellene szemlézni az illetékeseknek, hanem a járda és árok alapokat is!”

„a Cimbalmos úton is ugyan úgy van az út alap mint ahogy a választás napján ellenőrízték az illetékesek!!! Durva! Itt is elmaradhatott az útalap ellenőrzés.”

Na Enikő húzzál gumicsizmát és menj a………….(Reméljük, a kommentelő a Bartók útra gondolt – szerk.)

 „A kapukon bemenni csak mezitláb vagy gumicsizmába lehet.Aki jön igy készüljönBarátnőm nem tudott bejönni. Nem volt gumicsizma a kocsijában”

 „És ez évek óta ismétlődik!”

„És mind ez a városközpontban! Ráadásul nem is kellene messzire menni az illetékeseknek csak szinte kinézni az ablakon,bár mondjuk azzal ,hogy megnézik még nem oldódik meg a probléma.

 A Hock János utca is hasonlóképpen úszott.”

„ A Dózsa György- Béla király út sarka sem semmi. A sarki ház konkrétan a vízben áll. Ráadásul erre még a madár se jár.”

Akkor ezzel a reménnyel fejeztük be írásunkat: Most már talán jó idő jön, nem lesz akadálya a munkának. Várjuk a gyors reakciót.

Reakcióra tudomásunk szerint azóta sem került sor, viszont tegnap újabb hatalmas eső zúdult a városra., s ugyanazokon a területeken ugyanaz a helyzet következett be. Most is találtunk a Facebookon „látványos” fotókat, s  idézünk egy ezekhez kapcsolódó rövid párbeszédet, illetve egyetlen, az elkeseredést, indulatot hűen tükröző hozzászólást:

Temp–  Jézusom,ez merre van?

– Templom út

– Kazinczyn is a járdát teljesen ellepte a víz!

– Akkor én nem mondok semmit!! Nálunk még aszfalt sincs…tiszta mocsár minden!! Kocsival alig lehet     közlekedni.. Ezért vehettünk fehér autót!! 

– üdv a Hock Jánosrol itt sem különb.”

 a Bartókon 1000liter/ perces szivattyúbol ment 2 db kb 2 óra hosszáig…

 – Velencei hangulat! -törökszentmiklósi módon

– Csodálatos! Indulhat csónak járat!

– Csak meg kell beszélni a vízzel, hogy merre menjen. nem kell lejtés sem.

bej.1S találtunk a Facebookon mást is. Kengyelen is esett az eső, ott is tettek fel fotót a zuhé okozta kárról, egy magán kocsibejáró beomlásáról!, csak ott egy kicsit más volt a hozzáállás, mint minálunk. Az idézett kis diskurzus nem kíván magyarázatot, csak a kevésbé tájékozottak kedvéért jegyezzük meg, hogy a csak  Szilárdként említett Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere.

bejá.2Szilárd?

– most próbálkozunk

– Na, sikerült valamit intézni?

– igen, beszaggatták végig és hoztak követ, de ha felszárad az eső akkor lehet teljesen betemetni.

–  előttünk is totál ugyanez van

Szilárd Nagy Sajnos, ekkora esővel előjönnek ilyen problémák egy mélyépítési beruházásnál.  Igyekszünk minden hibát elhárítani, kérem szépen, legyetek türelemmel egy kicsit. Ha valahol probléma van, hívjon engem, kérem. A telefonszámom 06 30 634 01 44.. Köszönöm.

–  Köszönjük a gyors segítsèget!”

 

 Pásztor Gábor- Serfőző István


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés