Bűvészkedés a számokkal, avagy megint becsapják a kisnyugdíjasokat

Közzétéve ekkor: 2019 október 19. 17:19

Közeledik a november és a beígért nyugdíj korrekció és a prémium!

Olvasom a Magyar Közlönyben, idén fergeteges számokkal lep meg bennünket hazug kormányunk!: “A nyugdíjasok a november havi járandóságuk mellé 8,4 százalék kiegészítést kapnak – döntött a kormány.”   

Nyugdíjas ne örülj!     

Örömre akkor lenne okunk, ha ez így lenne igaz. Az szép kiegészítés lenne. De lássuk a tényeket!  Egy kis matek:  0,7 % x 12 = 8,4 %. Ugye, így azért picit más ? Nem? Akkor a matekból gyengék figyeljetek: ha van mondjuk 100 000 forint nyugdíjad, és annak kapod egy alkalommal a 8,4 %-át, az 8400 Ft, s azt kéne beszorozni 12 hónappal, ami 100800 Ft lenne. Helyette viszont kapsz  100000 x 0,7 = 700 Ft-ot, és ezt szorozhatod  meg 12 hónappal . Így kapsz összesen 8400 Ft-ot. Ugye mennyivel másabb?  

Most nem beszélek a mélyen alul mért inflációról, mert az mindenki, még a fizetésből élők is érzik. Arról sem beszélek, hogy januárban ismételten, mióta az Orbán-kormány van, alul tervezik az inflációt és a GDP növekedést is, így egész évben mi, nyugdíjasok előlegezünk a kormánynak. Jövőre sem lesz másképpen. Év közben már el is inflálódott az a pénz, amit most kapunk.

Viszont cserébe még nagyobb áremelkedésekre számíthatunk, mert tény, hogy rosszabb volt a termés szinte mindenből a klímaváltozás miatt,  a külföldről behozott vetőmagok, átgondolatlan terményválasztások és a rengeteg parlagon hagyott terület miatt.  Nincs mezőgazdasági koncepció, nincs megoldott öntöző rendszer kialakítás, nincsenek mezőgazdaságban dolgozni akaró munkások.          

Várjuk és vesszük a külföldi szemetet.

Horror áron. A húsipart is sújtja az “átok”, sertéspestistől egészen a takarmányhiányig gond van mindenhol. Pedig ez az ország volt abban az átkosban Európa éléskamrája!  Most Európa és a világ szemetes ládája lettünk. Nem tudjuk mit eszünk, mennyi mérget tartalmaznak a behozott silány élelmiszerek. Csak azt látjuk, hogy minden egyre drágul, és halljuk, még idén drágulni is fog több 10 %-kal.

Ennek fényében kéne örülni az elhintett morzsáknak? 

A világ gazdasági válságtól retteg, mi dübörgő gazdaságot hirdetünk. Ha tényleg dübörög az a gazdaság, akkor kérdezem én, miért csak a miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők fizetése emelkedhetett idén több alkalommal és kiemelkedően? Voltak akik 30 %-os  fizetésemelés mellett még 13. havi juttatást is kaptak. A fizetésükön felül még ennyi plusz is megillette őket,  ami gondtalan gazdagodást eredményezett nekik. Mi nyugdíjasok leveleket kaptunk, amiben megköszönték, hogy letettük ennek az országnak az alapjait, építettünk, fejlesztettünk, munkánknak eredményét elismerte szóban az ország miniszterelnöke.

A mélynyomású levelekkel már tapétáztathatnánk.

De sajnos az megélhetésre nem jó. Aztán jött rezsiutalvány, ami megalázóan kevés és méltatlanul igazságtalan volt. Hiszen rengetegen nem tudták felhasználni. A XXI. században Magyarországon még sokaknak csak álom a gáz, de több száz településen nincs még áram sem! Ők ugye kiestek ebből a körből, hiába is kaptak utalványt, maximum olcsón eladni tudták. Ahogyan a fával, szénnel fűtők vagy éppen távfűtéses lakásokban élőknek sem volt ez segítség.

Most is azok járnak a legrosszabbul akiknek kevés a nyugdíjuk.

Jó lenne nem azon lovagolni, miért kevés, hiszen ennek sok oka lehet. Aki régen ment nyugdíjba más szabályok szerint ment, s hiába voltak meg az évei, kevés maradt a nyugdíj, vagy éppen rokkant lett szerencsétlen. Nem mindenki bújt ki a járulékfizetés alól.                                                                         

Igazságtalan ez az egész rendszer!

Egyenlően járna a kisnyugdíjasoknak is a prémium, és a kiegészítést is felzárkóztatásként lehetne adni, olyan lépcsőzetesen emelkedően. Minél alacsonyabb a nyugdíj, a szerint nőhetne. Most 80 000 forinttól jár a 20 000 forint prémium vagy 22 000, ez pontosan nem  derül ki a Magyar Közlönyből.  Viszont tény,ha ez alatt van a nyugdíj összege, akkor részarányosan kevesebbet kapsz. S bizony kb. 1,5 millió nyugdíjasnak nincs meg a havi nyolcvanezer forintos nyugdíja.      

Jól jön minden fillér ebben a szegénységben, mert lehet kozmetikázni, de a nyugdíjasok nagy része bizony szegénységben él. A rezsit, gyógyszert kifizetik mert mi így tanulták, aztán ami marad, ha marad, akkor lehet sakkozni. Csirke farhát vagy nyak, esetleg lábból legyen is az az egytál étel. Szuper technikákat osztunk meg, ki mit hagy ki a levesből, vagy éppen mivel helyettesíti a megfizethetetlen répát, gyökeret, hagymát és burgonyát. Miből lehet olcsón főzni. Mert ami anno olcsó volt, az már régen nem az.

A fáradt ízületes kezek újra gyártják otthon a házi tésztákat. S a városokban is elkezdődött a cserépben nevelt paradicsom, paprika, cukkini termesztése. Uborkák futnak az erkélyeken és futóbab.

Magyarország, én nem ilyennek akartalak, nem ilyennek képzeltelek.     

Jön a karácsony, lassan majd kérésre megírom, mi hogyan főztünk szaloncukrot a fára a XX. században a  II. világháború után. Szükség lesz rá.

Bár fa idén sem lesz.

Magyarország 2019,

Rosta Ágnes                           


Megosztás

2 hozzászólás

  • lenalena says:

    A 8,4 % igaz, mert, hogy 0,7- el magasabb lett az infláció, mint a 2,7 % emelés, tehát 12 * 0,7= 8,4 % . és ez minden összegre igaz, nem csak a 100.000.- Ft-os nyugdíjra.

  • Annamari says:

    Még van egy hónap, hogy újra számolják a nyugdíjasok járandóságukat.Tavaly sem annyit adtak amennyit ígértek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés