Büntetett a választási bizottság

Közzétéve ekkor: 2018 március 21. 18:50

Dr. Pataky Tibor          fotó: T1TV

A helyi választásokkal kapcsolatosan már két alkalommal is tájékoztattuk olvasóinkat. (itt,  ITTMegírtuk, hogy 28 jelölt kérte nyilvántartásba vételét, akik közül 11-nek a kérelmét visszautasította a választási bizottság. Hogy végül is kik maradnak a listán, hány pártra és jelöltre lehet szavazni, nem tudható, mert a nyilvántartásba vettek közül 9 esetben feljelentés született a választási szabályok megsértése miatt, s kérdés,  a bíróság hogyan ítéli meg az eseteket, s április 8-ig, a választásokig megszületnek-e a döntések.

Arról viszont még nem esett szó,mi történik azokkal, akik a jogszabályok előírta időig nem adták le a felvett ajánlóíveket. Pedig, miként a feljelentések számának tekintetében, Törökszentmiklós itt sem hátul kullog a sorban. Dr. Pataky Tibor, a választási bizottság elnöke tájékoztatója szerint 1051 ívet nem adtak le, vagy késve adtak le a felvevők, holott tudniuk kellett, hogy ez a választási törvények szerint komoly anyagi szankciókkal jár.

A választási eljárásról szóló törvény szerint

„a független jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jelöltet állítani szándékozó jelölő szervezet a rendelkezésére bocsátott összes ajánlóívet köteles átadni a választási irodának a jelölt bejelentésére rendelkezésre álló határidőben. E kötelezettség elmulasztása esetén a jelölt nyilvántartásba vételére illetékes választási bizottság hivatalból eljárva bírságot szab ki. A bírság összege minden be nem nyújtott ajánlóív után tízezer forint.”

A bírság összegét átutalással kell teljesíteni a Magyar Államkincstár Nemzeti Választási Iroda bankszámlaszámára a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül, s az a meg nem fizetés esetén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amelyet  az állami adóhatóság szed be.

46-an jelezték, hogy indulni szeretnének a választásokon, ennyien vettek fel ajánlóíveket,s közülük 12-en nem tudtak egyáltalán vagy időben azokkal elszámolni. A választási bizottság velük szemben a következő bírságokat szabta ki:

Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, pedig szeretnénk, hogy ezeket az összegeket  – különösen a 6 millióra gondolva – kik és hogyan fizetik majd meg. Ha egyáltalán megfizetik.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés