„ Botra fel..” – miklósi cukorbetegek sétája az egészségért

Közzétéve ekkor: 2017 május 6. 8:26

miklósiak

A törökszentmiklósi csapat

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSz) a Magyar Nordic Walking Akadémia közreműködésével országos programsorozatot indított cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak, hogy felhívja a figyelmet a mozgás fontosságára, annak vércukorra gyakorolt jótékony hatására, s hogy felhívja a figyelmet, lehetőséget biztosítson kortól és nemtől függetlenül mindenki számára, aki szeretne kipróbálni egy számtalan előnyt nyújtó mozgásformát.

melegít

Bemelegítés

A sportág története  egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, a nordic walking (északi séta) kifejezés azonban csak 1997-ben született és ugyanekkor vált önálló sportággá is. Sokáig ugyanis csupán a sífutók nyári edzését jelentette a lécnélküli botokkal való gyaloglás, csak később terjedt el szélesebb körben. Először a skandináv országokban, majd Amerikában, Japánban és végül Európában is egyre többen kezdték űzni ezt a bármely évszakban kellemes kikapcsolódást kínáló sportot. Finnországban 2000-ben  az év sportja lett, 2002-ben már több mint egymillió hódolója akadt, ma pedig világszerte 7 millióan északi gyalogolnak rendszeresen.

indulás

Éppen indul a menet, mikor szakadni kezd az eső.

A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület a szolnoki Vasutas Cukorbetegek képviselőivel, csatlakozott  a Norfdic walking „ Botra fel..” felhíváshoz, s ennek keretében  2017.május 6-án 14 órától  egyórás sétát szervezett tagjainak az Ipolyi Kulturális Központtól a  Galambos parkig és vissza. 30 fő jelentkezésére volt lehetőség,  mert az egyesület ehhez kapott üdítőt, pólókat, botokat.

aula

Eláll, vagy tovább szakad

A séta azonban sajnos elmaradt. Már korábban is borús volt az idő, de ez, sőt egy kis szemerkélő eső sem zavarta volna a túrára  jelentkezőket.  Szolnokról érkező edző irányításával megtörtént a bemelegítés, megmutatta, hogy kell a síbotokkal gyalogolni, s a csapat már indulásra készen állt, amikor úgy eleredt az eső, mintha dézsából öntötték volna. A társaság türelmesen várt majd egy óra hosszáig, de akkor be kellett látnia, hogy ma már nem lesz itt séta

cukormérés

Cukor-és vérnyomás mérés

Az idő azonban nem telt haszontalanul, lehetőség volt a vérnyomás -és vércukormérésre, többen pedig  ott, az Ipolyí aulájában gyakorolták a speciális mozgást. Közülük nem egynek annyira megtetszett, hogy elhatározta, beszerzi a szükséges botokat, s ezt a sportot rendszeresen űzni fogja. A jelenlévők egybehangzó véleménye az volt, ha ismét megteremtődik a lehetőség egy ilyen sétára, élni fognak vele.

gyakorlás

Marad a benti gyakorlás

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés