Boldog képviselő úr és a sánta kutya esete?

Közzétéve ekkor: 2019 július 16. 10:02

Pásztor Gábor

Igen, a közmondás sánta kutyájáról van szó, amelyet nehezebb utolérni, mint a … Régiónk országgyűlési képviselőjének valamiért – ámbár gyanítjuk miért – hobbija, hogy rendszeresen ideruccan Törökszentmiklósra, megszemlél, kijelent, kritizál. Az elsővel és utolsóval nem volna baj, a kijelentésekkel annál inkább. Ezek miatt már nem egyszer járt pórul, de makacs és következetes. Ezúttal Markót Imre polgármesterrel keveredett vitába, aki néhány állításával szembesítette. Nem óhajtunk az igazságosztó szerepében tetszelegni, de valószínűleg nem is szükséges. Elég, ha szembesítünk, s abból indulunk ki, a város polgármestere a település ügyeit illetően jobban képben van, s az általa mondottakat valószínűleg igazolni is tudja.

Markót Imrénél tegnap telhetett be a pohár, amikor Boldog képviselő úr Facebook-oldalára fotókkal színesítve a következő bejegyzést írta:

„Törökszentmiklós-Surjány lakosai panasszal fordultak hozzám, hogy a csatorna beruházás lassan halad és az utcák balesetveszélyesek, néha járhatatlanok. Sajnos igazuk van, a mai bejáráson megtapasztaltam, hogy a kivitelezés áll, a balesetveszélyes pontokat még szalaggal sem kerítették el. Sajnálom, hogy a 100 %-os állami támogatás felhasználása úgy történik, hogy a lakosságnak az életkörülményeit nem javítja, hanem rontja”

A bejegyzését egy hozzászólásra válaszként ki is egészítette, s bár a tanuszoda és a 46-os út megérne egy misét, ebbe most ne merüljünk bele, elégedjünk meg a tolmácsolással:

„A kormány és jómagam minden lehetőséget megragadtunk, hogy segítsük Törökszentmiklós fejlődését. Például új tanuszoda, a 46-os út felújítása, Járási Hivatal és a Munkaügyi Központ felújítása, oktatási és nevelési intézmények korszerűsítése és még sorolhatnám. Ebbe a sorba tartozik ez a csatorna beruházás is. A kormány és az én feladatom a beruházáshoz a megfelelő források biztosítása. Ha ez megtörtént, akkor az önkormányzat feladata a kivitelező kiválasztása, a beruházás végrehajtása, majd a pályázati pénzek elszámolása. Markót Imre polgármester úrnak 2014. október 23-án ajánlottam fel együttműködésemet és utána még ezt többször is megtettem. Sajnálatos módon polgármester úr sem velem, sem a nemzeti ügyek kormányával nem kívánt együttműködni.”

De mint említettük ezzel csak a pohár telhetett be, mert Boldog úrnak nem ez volt az első akciója. Már nem először tekintette meg a Vásárhelyi úti csatornázást, hiszen képviselői tisztét komolyan véve, mindig azonnal a városba siet, ha a lakosság a segítségét kéri. Utoljára a panaszosok felháborodását maximálisan jogosnak tartva keményen rákérdezett, mi történik Törökszentmiklóson:

„Lakosok kértek segítséget a törökszentmiklósi Vásárhelyi Pál utcából, akik 6 hete várnak arra, hogy az illetékes jobbikos önkormányzat megoldja a csatornázás problémáját. A házaik alá folyik a víz, a járdán nem lehet babakocsival, kerekesszékkel, de még igazán gyalog sem közlekedni. A látvány mindent elárul. A magyar kormány a munkálatokra és a helyreállításra is odaadta a pénzt, ezért jogos a lakosok felháborodása és jogosan kérdezzük, hogy mi történik Törökszentmiklóson?”

Meg kell jegyeznünk nem aratott osztatlan sikert, néhányan visszakérdeztek. Ekképp:

Boldog úr. Az ott csak egy gödör. A Tmiklós- Martfű út járhatatlan. Azon nem aggódik? Tavaly mindent megígért választás előtt. A kamionok is újra járnak.

 – Azzal nem pózol ami Kengyel Martfü kőzt van út hogy járhatatlan tönkre teszik a kocsikat a kátyúk miatt .

– Túrkeve-Kuncsorba összekötő út mikor lesz kész??? A lakosok oda adták a pénzt!!!

A címzett a hozzá intézett kérdések fölött nagyvonalúan átsiklott, azokra nem meglepő módon nem válaszolt.

Még korábban szintén lakossági kérésre Szakállasra látogatott, s tapasztalatait az alábbiakban rögzítette:

„A Szakállasi-holtág nyaraló tulajdonosai megkeresésére bejártam az üdülők előtti utat, ami gyalog nagyon könnyű volt, de sajnos személyautóval nagyon nehezen tehető meg.

Jó dolog hogy a magyar állam segítségével csatorna és ivóvíz halózatot építtetett az önkormányzat, de sajnos a Templom utcához hasonlóan teljesen tönkre tettek és eddig nem gondoskodtak a helyreállításáról. Az elmúlt napokban egy 70 méteres szakaszt elkezdtek járhatóva tenni, bízom benne, hogy az önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a biztonságos közlekedés feltételeit a beruházással érintett összes területen.”

Úgy gondolta, az ostorozásból nem elég, hozzáfűzte még a következőket:

„Tisztelt fórumozók! A magyar állam a csatornázásra átadta a pénzt és azt a részt is, ami a munka elvégzése után a helyreállítást kell, hogy fedezze, mert az része a beruházásnak. Minden településen ahol közműveket építenek ez így van.”

Markót Imre egy szuszra reagált a fent idézettekre, s hogy nagyon elege lehetett, arra bizonyíték, hogy nem minden esetben válogatta meg szavait. Boldog képviselő úrnak címzett írását egy az egyben, változtatás nélkül közöljük:

„Ma ismét megjelent Törökszentmiklós egyik munkaterületén városunk állandó, önkéntes és önjelölt műszaki ellenőre: Boldog István országgyűlési képviselő. Amúgy abban semmi baj nincs, hogy jön és megtekint, majd észrevételez. De ha állít valamit, azt pontosan illene tenni, mert ellenkező esetben ráfogják az emberre, hogy nem mond igazat, netán, hogy hazudik. És ez nem jó. Meg rendkívül csúnya dolog is.

Az ugyanis valótlan állítás, hogy Törökszentmiklóson, a KEHOP-os pályázatból megvalósuló szennyvízcsatorna fejlesztés 100%-os állami támogatás lenne. A valóság az, hogy a beruházás 5%-a, a beruházás önereje, közvetlenül hazai, azaz állami forrás. A fennmaradó 95% pedig társfinanszírozásban megvalósuló EU-s támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy az EU-s pályázatokhoz a Magyar Kormánynak hazai forrást is kell rendelnie. Hogy pontosan mennyi a hazai társfinanszírozás ebben a projektben, azt csak az ún. EPTK felületen lehetne látni, de mi innen, az Önkormányzattól ezt nem látjuk. Becslések szerint a mi szennyvízberuházásunk 70-80%-a EU-s forrás, azaz nem állami támogatás.

Sajnálom, hogy 9 évnyi országgyűlési képviselői múlt kevés volt ahhoz, hogy pontos ismeretekkel rendelkezzen Boldog úr és butaságokat posztoljon. Mint ahogy az is butaság és nem valós állítás volt a részéről, amikor hetekkel ezelőtt szintén műszaki ellenőrzött a szakállasi Holt-Tisza parton és az erről szóló (építési napló) bejegyzésében még az ivóvíz hálózat kiépítéséről is azt állította, hogy az is állami támogatásból valósul meg. A valóság ezzel szemben az, hogy a szakállasi ivóvíz ellátás 100%-os önkormányzati forrásból létesül.

A kivitelezésről azért feltételezhette, hogy áll, mert a csatorna építése befejeződött. Egyébként, ha egy utcával arrébb ment volna Surjányban, akkor láthatott volna szalagos lekerítést is, meg láthatta volna azt is, hogy az utak helyreállítása is elkezdődött és folyamatosan aszfaltoznak, és láthatott volna ott dolgozó munkásokat is. Bár az tény, és ebben igazat adok Képviselő úrnak, hogy rendkívül lassú a munkavégzés. És örülök, hogy összességében ő sincs megelégedve a STRABAG munkájával, azzal a STRABAG-gal, amelyik rendkívül előnyös helyen van beépülve a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. Sajnos nem mi választottuk a STRABAG-ot, mint kivitelezőt, hanem a Nemzeti Fejlesztési Programiroda, mint a projekt konzorcium-vezetője.

Egyébként egy befejezetlen kivitelezésről, amelynek a célja az, hogy a lakosság életkörülményeit javítsa, azt állítani, hogy éppenséggel rontja azt, a butaság mellett véleményem szerint jellem kérdése is. Én mindenképpen kivárnám a végét, mielőtt ilyen vaskos megállapítást tennék.

Amúgy a fotót elnézve nekem Bereményi-Dés-Presser ’92-es nagy slágerének kezdő sorai jutottak eszembe.” ( Tippünk a surjányi kép kapcsán: Nagy utazás – Fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál,)

Fotók: Boldog István Facebook-oldala

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés