Bekeményít az EU: a Politico szerint Orbán vétója esetén megvonnák

Közzétéve ekkor: 2024 január 27. 10:01

Magyarország szavazati jogát

SL 

A magyar kormányfő a decemberi brüsszeli EU-csúcsra érkezik© MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Politico információi szerint az uniós vezetők megelégelték a magyar miniszterelnök

állandó vétófenyegetéseit, és végső esetben készek bevetni a „nukleáris opciót”, azaz megfosztanák a magyar miniszterelnököt szavazati jogától az Európai Tanácsban.

A brüsszeli lap öt uniós forrásra hivatkozva azt írja: a dolgok nem fognak jól alakulni Magyarország számára, ha az európai vezetők jövő heti találkozóján megpróbálja meghiúsítani, hogy jóváhagyjanak egy 50 milliárd eurós létfontosságú segélyt az orosz agresszióval szemben harmadik éve harcoló Ukrajnának.

Az Orbán Viktorral szemben évek óta alkalmazott engedékeny megközelítés után most  európai diplomaták azt jelezték, hogy Budapest „kirúgása” az uniós szavazási folyamatból már nem elképzelhetetlen opció, ha veszélyezteti Ukrajna, egy uniós tagjelölt ország biztonságát – írja a brüsszeli lap, amely szerint Orbán nehéz helyzetbe kerülne, ha az EU élne a 7. cikkely alkalmazásával. Ez a legsúlyosabb politikai szankció egy tagországgal szemben, amely az uniós döntésekről való szavazati jog felfüggesztésével jár.

Öt európai tisztviselő és diplomata a lapnak elmondta: több EU-tagállam is készen áll arra, hogy szükség esetén fellépjen Budapesttel szemben, ami „történelmi lépés lenne a kohézióra és az egyhangúságra alapozó vezetők számára.”

„Ha Orbán valóban megakadályozza, hogy a februári csúcstalálkozón megállapodás szülessen a költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról, akkor a 7. cikk alkalmazása Magyarország szavazati jogának megvonására valós lehetőséggé válhat” – közölte a Politicóval egy uniós diplomata.

Egyértelmű, hogy az állam- és kormányfőknek elegük van Orbánból. Itt az ideje, hogy Orbán felismerje, a 7. cikkely fenyegetése valóban létezik

– mondta a lapnak Steven Van Hecke, a KU Leuven európai politika professzora is.

Az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló jövő heti szavazás alapvető fontosságú mind Ukrajna, mind pedig az EU számára, amely azt üzeni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Ukrajna a nyugati szövetségesek egyhangú támogatását élvezi.

Decemberben az unió csak úgy tudta megszavazni Ukrajna EU-csatlakozását, hogy a magyar kormányfőt lényegében kiküldték a teremből, nem sokkal ezután azonban Orbán megakadályozta az EU azon törekvését, hogy segélyt küldjön Ukrajnának. Orbán Viktor akkor azt mondta: csak akkor hajlandó feloldani vétóját, ha az EU szabaddá teszi a Magyarországnak a jogállamiság megsértése miatt befagyasztott segélyeket.

A magyar szavazati jog felfüggesztése nem először merül fel az unió intézményeiben, pláne amióta egyértelművé vált, hogy Magyarország egyedüliként blokkolná az unós büdzsét és az ukrán segélyezést. Még szövetségese, Robert Fico szlovák miniszterelnök a minap Ungváron arról biztosította Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt, hogy Szlovákia nem fogja blokkolni az országnak nyújtott uniós pénzügyi támogatást, és támogatja az ország uniós csatlakozását.

msn.com


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés