Beárazott nyugdíjasok a választások előtt – a kisnyugdíjas szemével

Közzétéve ekkor: 2019 szeptember 29. 14:32

Drága Honfitársaim!

Már csak két hét, és  már sorban állunk a választófülkék előtt, hogy voksoljunk, ki is legyen településünk polgármestere,  és kikből álljon a képviselőtestület.     

Javában tart is a rendkívüli “szavazatvásárlás” a kormánypárti oldalon.

Beáraztak bennünket, 2,6 millió nyugdíjast, alaposan. No, nem mindenhol van erre lehetőség, de a fideszes vezetésű polgármesterek alaposan kitesznek magukért. Van itt kérem minden, ami csak kell a nyugdíjas választónak.  Télre burgonya tonnaszám, van ahol ingyen kapod, van ahol pár forintot azért csak kérnek érte. Aztán megindult a száraztészta akció is, s bár gyenge volt vöröshagymából a termés, azért itt-ott adnak abból is.

Viszont újdonságokat is kaphatsz, persze ez lakóhely függő. Platós kocsiról chipsett dobálnak a kedves választó polgárok közé, van ahol szemérmesen, arcképpel ellátott sörös dobozokkal igyekeznek szavazásra buzdítani. Na, azért sört is tartalmaz a doboz. Kaphattál fánkot is, ilyen sem volt még.

Jobban menő budapesti kerületekben azért a rezsiutalvány mellé még itt-ott leesik 6000-10000 forintnyi plusz támogatás is. Sajnos, ez nem egységes, nem országos. Pedig erre nagyon nagy szükség volna!.  Érdekelne, vajon ez benne van a kerületek költségvetésében, vagy pedig csak mostanra sikerült összeguberálni?  Gazdagabb kerületekben 62-65-70 éves korhoz kötve még egy kis CBA kosár is megillethet, már ha “jó” kerületben élsz. Ennek tartalmáról és kiosztásáról még nincs pontos időpont. De nyugi, megkapják az ott élők!

Belengették már a novemberi nyugdíjkiegészítést és a nyugdíjkorrekciót.  Na, ez ám a beetetés. Év elején az alultervezett nyugdíjemelés, amit eddig mi finanszíroztunk az államnak, azt adják vissza kamatmentesen könyöradományként,  de már előre is vetítik, eddig volt, de ezután nem lesz, mert csökken a GDP jövőre és utána is. Tehát örülj, hogy most a választások után még kapsz valamennyit, no azért nem sokat. De majd novemberben csenget a postás, tehát addig is szavazzál csak ránk, mert ha nem, akkor lehet, még meggondoljuk magunkat, és mégsem kapsz annyit, amit beígértek. Ez hatalmas összeg lesz, ami ugye nyugdíjfüggő 0,7–0,9 % között. Még szavazásra vár. Tehát lesz, aki pár ezer forintot kap, és lesz olyan is, aki több mint 100 ezret. Kisnyugdíjas meg örüljön, hogy ha idén karácsonykor far-hátból  tud pazar húslevest tenni az ünnepi asztalra. Karácsonyra se várj semmit, tavaly sem adtak csak maguknak, igaz, az bőséges és nagyvonalú volt!   Aztán várd,ha megéled a 2022-t,  mert addig nem kapsz semmit. Mert jön a recesszió, világgazdasági válság és természetesen a GDP mély repülése is.   

De nézzük a nagyobb “adományokat”, mert abból is van ám bőven.

Mondják, épül és szépül az ország. Mondják!    Ami igaz, az igaz. Csak kérdés, kinek, mi a szép! Divatos tereket adnak át – most a minőséget ne nézd, úgyis észreveszed az első, már bocsánatot kérek, pofára esés után. Mert a járólapok országában nincsenek olyan szakemberek, akik  ezeket a drága lapokat rendesen le tudnák rakni. S mindegy, ezt egy köztéren teszik-e le,  vagy valamelyik romos kórház folyosójának  javítása közben. Balesetveszélyes mindegyik. A terek sivárok, fátlanok, környezetidegenek.    

De folyik az utak építése is ne tagadjuk. Vidéken  csodás földutak épülnek, láttam olyan büszke települést, ahol 11  férfiember fogta a nemzeti színű szalagot az út teljes szélességében, és boldog mosollyal adták át a lehengerelt földutat.  Említsünk meg azért pár települést, ahol vagy földutat vagy zúzott kővel terített utat adtak át, egyiket-másikat meg is szentelték : Nagylengyel, Milejszeg, Vecser, Csillag tanya, Jászkarajenő, Szigetszentmiklós ez, a teljesség igénye nélkül.  Persze vannak kivételek is, olyan települések, ahol az uniós vagy a saját költségvetésű pénz aszfaltozott utak építésére fordítódik. Hú de csúnya magyar szó, reméljük, az utak szebbek és főleg tartósabbak lesznek.

De vegyük észre a “jót” is. Van olyan települési szakrendelő, ahol alig, hogy elhangzott Karácsony Gergely szájából, hogy minden kerületbe  CT készüléket, “azonnal” intézkedett a település országgyűlési képviselője és ha nem is  CT –t, de sikerült egy régebbi típusú szív ultrahang készüléket szereznie a 15 település ellátásáért felelős szakrendelőnek!. Mindenki nyugodjon meg, a készülék megérkezett,  csak annyi a bibi, hogy egy nincs beüzemelve,  és azok az orvosok, akiknek szakvizsgájuk van a használatához, heti szinten 21 órában használhatnák kb. 150-200 ezer ember vizsgálatához. Szerencsére nem mindenki szívbeteg, de így  is maradt a 3-5 hónapos várólista. Talán ezért nem megszentelve adták még át.

Szóval október 13-n választunk!

Még két hétig bármilyen ajándék vagy könyöradomány beígérése várható! Nem tudom, kinek mi elég, ígéret vagy a tettek. Nálunk program van és hiteles jelöltek! Nem tudom, és nem is érdekel, jobb vagy baloldali a  beállítottságuk. Számomra az a fontos, nem akartak “megvenni”.  Nem ígértek a programjukban olyat, ami vállalhatatlan vagy betarthatatlan. 

Így én tudom, hova húzom majd az x-t, Te nyugdíjas Honfitársam gondolkozzál el, van rá két heted.

Jó neked, hogy minden évben megaláznak? Jó az, hogy meg akarnak “venni”?  Beáraztak idén is, ne feledd!  Mélységesen  kihasználnak és lenéznek. Nem ígérnek mást, csak annyit, rosszabb lesz, mint volt. Komoly visszaesés várható, amit mi szenvedünk meg igazán. Most már nem az a kérdés, hogy milyen levest főzzünk, hanem az, hogy bármiből is csinálod, fekete leves lesz!

Október 1-je az idősek világnapja 1991 óta.  Az ENSZ közgyűlése hagyta jóvá, hogy a világon élő több mint 600 millió idős emberről megemlékezzenek!

Méltóságteljes idős kort akarunk!

2019. szeptember 29.

Rosta Ágnes


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés