Az M4-es Abony-Fegyvernek szakasz legkorábbi lehetséges időpontja:

Közzétéve ekkor: 2016 december 21. 15:03

2019. IV. negyedév!

2016. november 9-én jelent meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása a kormány gyorsforgalmi utakra vonatkozó fejlesztési tervéről. Csakhogy ebben a tájékoztatásban egy szó sem esett arról, mi lesz az M4-es út Abony-Fegyvernek közötti szakaszának megkezdett, de 2015. április 1-jén leállított megépítésével. Mivel ennek a szakasznak a sorsa városunkat is közvetlenül érinti, a minisztérium ügyfélszolgálatához fordultam, tőlük kérve választ a jogosan felmerülő kérdésekre.

Két év múlva folytatják

Fotó: dehir.hu

A napokban meg is jött a hivatalos válasz a minisztérium Közlekedési Infrastruktúra Főosztályától. Az alábbiakban szó szerint bemásolva adom közre a levél szövegét:

„Abony (Kelet) csomópont elkészült terveit, koncepcióváltás miatt át kell tervezni. M4 a leendő főirány, távlati M8 autópálya bekötésének biztosításával. Az Ajánlati felhívás megjelent 2016. október 22-én. Ajánlattételi határidő 2016. december 1. Az elkészült tervekben szereplő csomóponthoz szükséges terület 2014-ben megszerzésre került, régészeti feltárás megtörtént.

Abony-Törökszentmiklós szakasz 2013 októberében elindult építése 2015. április 1-től leállításra került. A műszaki készültség átlagosan 30%. A munkaterület a vállalkozó birtokában van.

 A megszüntetésre került vállalkozási szerződések elszámolása és az ehhez szükséges igazságügyi szakértői vélemény elkészítése az I. szakaszon véglegesítés alatt van, a II. építési szakaszon folyamatban van, a III. szakaszon elkészült. Az elszámolás keretében átvételre kerülő anyagok beszállítása az I. és III. építési szakaszon befejeződött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által meghatározott területekre. A II. szakaszon az anyagok beszállítása folyamatos. Az I. és III. szakaszon a fix területbiztosítási pontoknál a kerítésépítés megtörtént. A munkaterület vállalkozóktól történő visszavétele után szükséges feladatok elvégzésére (területbiztosítás-őrzés, munkaterület karbantartása) a vállalkozók kiválasztása és a szerződéskötés megtörtént. Az építés újraindításához szükséges előzetes tanulmány elkészült. A munkaterület visszavételére a III. szakasz esetében várhatóan 2016. november elején, az I. szakasz esetében várhatóan 2016. november végén fog sor kerülni.

A meglevő tervek átdolgozása szükséges. A megvalósulási idő jelentősen csökkenthető, amennyiben az áttervezés az építési közbeszerzés nyertesének a feladata lesz.

A forgalomba helyezés legkorábbi lehetséges időpontja: 2019. IV. negyedév.”

Számunkra itt az utolsó mondat hordozza a legfontosabb információt, amely szerint még három év legalább az útszakasz elkészülte! De egyebekben úgy éreztem, hogy a hivatali nyelvezet mintha elrejtene, megkerülne fontos részleteket az ügyben. Ezért elküldtem a miniszteriális szöveget közlekedési mérnök barátunknak magyarázatra, véleményezésre. Íme a szakember értékelése:

„Az NFM most ujjgyakorlatot folytatott, mint a zenetanulók. Egyszerűbb lett volna ennyit írni:

„Vezérünk elrendelte, hogy csesszünk ki a Lajossal, és mi ezt találtuk ki. Kerül, amibe kerül,–úgyis az adófizetők állják– de Lajos rosszul jár. A szavazóinkat nem akarjuk elveszíteni, ezért nekik már mézbe áztatjuk a madzagot.”

Nem tudok rá értelmes(ebb )  választ írni, mert az egész erősen büdös, bűzlik. Az M8 autópálya meghatározó darabja, a Pentele-híd, és annak felhajtói, vagy 10 éve készen vannak. Semmi több, tehát azt még bárhová lehet irányítani. Amiatt nem kellett semmit áttervezni.

Az egész ügy MASZATOLÁS. Tartom korábbi véleményemet, hogy a leállításon, majd újraindításon, hatalmast bukunk! Iszonyú költséget jelent.

2015. 04.01-én állították le, a „folytatásra”  ajánlati felhívás megjelent 2016.10.22-én. Ez másfél év. Addig mit csináltak? A képek alapján, még az állagmegőrzés sem volt biztosítva!

Az egész M4 –úgy tudom,– perre került. Már van jogerős bírói végzés?

A közbeszerzésnek még nincs nyertese. Ki veszi vissza a munkaterületeket?

Egy konkrétumot mert leírni:  2019. vége előtt ne számítsunk KÉSZ útra. Milyenre? Arról nincs szó, hiszen áttervezés szükséges.

Semmit mondó, hitvány válasz.”

Hogy milyen minőségű, kategóriájú útra számíthatunk, azt közben Fónagy János államtitkár elárulta, amikor ebben a tárgyban válaszolt a szocialista Gőgös Zoltánnak: „a fejlesztések között szerepel az M4 gyorsforgalmi út is”. Tehát az már hivatalos, hogy itt nem autópálya épül!

Most ennyit tudunk, nem tudunk. Majd látjuk!

Üdvözlettel,

Sebők Emília


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés