Autós demonstráció a 4-esen az M4-esért

Közzétéve ekkor: 2015 május 6. 15:20
A demonstráció helysíne

A demonstráció helysíne

Tegnap délután egy órás forgalomlassító autós demonstrációt – félpályás útlezárás – tartottak az MSZP szervezésében Törökszentmiklós és Szajol között az M4-es folytatása érdekében. A felhívásnak meglepően sokan tettek eleget, mintegy negyven személygépkocsi indult rendőri felvezetéssel a gyülekezőhelyről a demonstráció helyszínére. Elfogadta a meghívást a Szolidaritás és a DK is. A tiltakozó tüntetés elején Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő és Rózsa Endre, a Szocialista Párt megyei frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót. Felszólították a kormányt, hogy mielőbb folytassa az autópálya építését.  Rózsa Endre bejelentette azt is, hogy az MSZP megyei szervezete aláírásgyűjtést indít az M4-es megépítése mellett.

Rózsa Endre, mondván, hogy többet és mást érdemben úgysem tudna nyilatkozni, azt kérte, a  sajtótájékoztatón általa elmondottakat tolmácsoljuk. Íme:

„Itt állnak az M4-es torzói. Itt állnak az Orbán-kormány mementói. Felüljáró-kezdemények, műtárgyak, útalapok.

És emberi sorsok, hiszen alvállalkozók mehetnek tönkre, emberek veszíthetik el munkájukat a Fidesz belharca miatt.

A torzó, a félbemaradt építkezés

A torzó, a félbemaradt építkezés

Az építkezést a kormány leállíttatta, a szerződéseket felbontotta. Kérdezzük Orbán Viktort és a megye fideszes országgyűlési képviselőit:

Mikor és milyen pénzből folytatják az építkezést?  Elkészül-e az általuk ígért határidőre az M4-es? Mit tesznek meg mindezért?

A kormánynak egyelőre annyira futotta egy hónap alatt, hogy kormányhatározatban kérje fel a fejlesztési minisztert: vizsgálja meg Szolnok autópálya-hálózatba történő bekötésének lehetőségét.

Ennél több kell. Ez semmire nem jelent garanciát sem Szolnok, sem a megye számára.

Innen üzenjük a kormánynak és a fideszes képviselőknek: ha Szolnokot el is éri az autópálya, az nem jelent megoldást a megye keleti fele számára. Az nem jelent megoldást Törökszentmiklós, Mezőtúr, Fegyvernek, Kisújszállás, Kunhegyes, Karcag és térsége számára.

Gyülekező a Tesco szervízútján

Gyülekező a Tesco szervízútján

Felszólítjuk a kormányt: a sokat hangoztatott keleti nyitást kezdje azzal, hogy nyit Kelet-Magyarország felé, nyit a Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti felében élők felé. Ez lenne az igazi keleti nyitás!

Felszólítjuk továbbá a kormányt, hogy a miniszterelnök hivatalának budai várba való költöztetésére szánt 100 milliárd Ft-ból építse meg az M4-es autópályát.

Nem Szolnokig, és nem évek múlva !  Abony és Fegyvernek között, az általuk ígért 2016 őszi határidőig!

A megyei közgyűlés néhány héttel ezelőtti ülésén javasoltam, hogy a közgyűlés valamennyi pártja álljon ki egy közös nyilatkozatban az M4-es mellett. Legutóbbi ülésünkön el is fogadtuk ezt a nyilatkozatot, melyet minden párt és képviselő támogatott.

Hisszük, hogy erre az egységes kiállásra, a megye politikai erőinek együttműködésére van szükség az M4-es megvalósulása érdekében.

félpályásÉppen ezért a mai tüntetésre pártállásra való tekintet nélkül vártunk mindenkit, és meghívtuk az érintett térség polgármestereit is, akik között van MSZP-s, fideszes, jobbikos és független is.

Tegnap a Fidesz által bekebelezett kisgazdák is tanújelét adták annak, hogy az M4-es nem pártügy, hiszen kiálltak az építkezés folytatása mellett.

Az MSZP megyei szervezete az elmúlt hetekben számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy az M4-esnek tovább kell épülnie.

Sajtótájékoztatókon, tv-kben, rádiókban, tüntetésen, a szolnoki és a megyei közgyűlésben is elmondtuk: megyénk fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos az M4-es autópálya megépítése.

A mai demonstráció is annak az eszköze, hogy jelezzük: Jász-Nagykun-Szolnok megyének szüksége van az M4-esre!

Bangóné Borbély Ildikó és Rózsa Endre sajtótájékoztatója

Bangóné Borbély Ildikó és Rózsa Endre sajtótájékoztatója

Általa új befektetők, új munkahelyek érkezhetnek térségünkbe – nélküle megyénk végleg leszakadhat hazánk fejlettebb régióitól.

A mai nappal nem zárul le az a munka, amit az M4-es megépítéséért indítottunk.

A megyei MSZP a nyomásgyakorlás újabb eszközéhez nyúl: aláírásgyűjtést indítunk az M4-es megépítéséért.

A következő hetekben, hónapokban piacokon, közterületeken, irodáinkban és aktivistáinknál aláírhatóak lesznek azok az ívek, amelyeken a támogató aláírásokat gyűjtjük.

A mai tüntetéshez hasonlóan párthovatartozásra való tekintet nélkül várjuk mindenkinek a támogató aláírását, aki úgy gondolja: megyénknek jár az autópálya!

Az M4-es nem lehet pártügy, ez egész megyénk, egész térségünk ügye.”

Kérdésünkre, hogy elégedett-e a demonstrációs felhívás eredményességével, a következőket válaszolta:

sajtáj1– Úgy érzem, ez a mostani akciónk sikeres volt. Sok autó vonult fel, a fotók bizonyítják, szép hosszú kocsisor foglalta el a külső sávot a 111-112. km között. Sok kamionos, teherautós és személygépkocsiban ülő jelezte dudálással, integetéssel támogatását, egyetértését, ellenszenvet ugyanakkor egyáltalán nem tapasztaltunk. A demonstrációt figyelemmel kísérte több televíziós csatorna, rádió, az írott és online sajtó is. Persze az igazi választ az adja meg, a kormány  meghallja-e a megyében élők hangját, pozitívan reagál-e a jelzett problémára.

 A Szolidaritás (Magyar Szolidaritás Mozgalom) részéről Pilák Imre, Szolnok város közgyűlésének képviselője és Borda Zoltán, a mozgalom szolnoki csoportjának vezetője válaszolt kérdéseinkre:

– Szolidaritást vállalnak az MSZP-vel az M4-es ügyében?

– Az MSZP-vel is, de ha nem is szó szerint, akár az ördöggel is.

– Azon túl, hogy eljöttek, tehetnek valamit?

fellobogózott– Két országgyűlési képviselőnk van a parlamentben, Kónya Péter és Szabó Szabolcs.  Ők természetesen támogatják követelésünket, lehetőség szerint interpellálnak az ügyben. Én személy szerint (Pilák Imre) megpróbálok a városi közgyűlésben hatni a fideszes képviselőkre, a fideszes polgármesterre, hogy , próbáljon meg saját pártjában eljárni, hogy az autópálya minél hamarabb megvalósulhasson.

 Bangóné Borbély Ildikó nem helybéli,  Hajdú-Bihar megye országgyűlési képviselője, mégis ott volt a demonstráción.

– A térség fideszes országgyűlési képviselője nincs itt, Ön viszont Hajdú-Biharból, igen. Ennyivel fontosabb az MSZP számára az M4-es?

– Én úgy emlékszem, a Szocialista Pártnak már nagyon régóta fontos ez az út. Több éve, talán évtizede is dolgozunk azon, hogy ez  is olyan legyen, mint a nyugat-magyarországi vagy Budapesthez kötődő autópályák, gyorsforgalmi utak. Attól, hogy nem idevaló vagyok, természetes, hogy itt vagyok, és természetesen kiemelt fontosságúnak tartom az M4-es megépítését. Már csak azért is, mert ez komoly kihatással lehet Hajdú-Bihar megyére és az egész keleti országrészre is.

Az sem mellékes, hogy a mostani 4-es „halálútként” híresült el, mi, az ezen közlekedők pedig tudjuk, hogy mennyire veszélyes, ráadásul forgalmi szempontból lassú is. Nagyon kellene tehát, hogy az M4-es megépüljön.

Szemet szúró, hogy  Orbán Viktor járja az országot, mindenütt autópálya, autóút megépítését ígéri, erre a tájékra viszont nem jön, és nem is ígér semmit.

– Az autópálya létjogosultsága igen vitatott volt az EU-ban és szakmai berkekben is. Az MSZP ennek ellenére ragaszkodik az autópályához?

– Dehogy! Mindegy, hogy autópálya, autóút vagy 2×2 sávos gyorsforgalmi, csak épüljön már meg, mert az említett két megyének óriási szüksége van rá.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés