Amikor a szolgáltató le akarja húzni a kisnyugdíjast

Közzétéve ekkor: 2019 szeptember 20. 13:31

Mióta csak szolgáltatásokat veszek igénybe, még soha sem fordult elő, hogy ne időre és pontosan fizessek! Számomra fontos volt, hogy előbb a rezsi legyen kifizetve, aztán gazdálkodhassak a megmaradt összeggel, mindegy volt, hogy azt fizetésnek vagy pedig nyugdíjnak hívták.

Évtizedek múltak el, soha senkivel vitám nem volt. Természetesnek tartottam, hogy amit fogyasztottam, azt időre kifizessem!

Semelyik szolgáltató nem akart becsapni eddig.

Történt, hogy 2018 decemberében a kedves szomszéd észrevette, megállt a villanyórám.  Igen kérem, itt nálunk valamilyen eszement ötlettől vezérelve nem a fogyasztó ingatlanán vannak a mérőórái az Elmű-Émásznak!  Minden más szolgáltató meg tudta oldani, hogy a saját ingatlanodon legyen a mérőjük, ők nem. Kb. 12 évig nem is igen volt ebből gond. A kedves szomszéd ugyan nem örült ennek a megoldásnak, és mi sem, de ez van, próbáltunk alkalmazkodni a lehetetlen helyzethez. Én az csoportos megbízást választottam, a bankom utalja minden hónapban át az átalányt, és évente egyszer elszámolunk úgy, hogy én csak a számlából látom, mennyit fogyasztottam. Előrelátó voltam mindig is, így fordulhatott elő, hogy rendszeresen visszatérítést kaptam, mert a szükségesnél több havi átalányt vállaltam . Előfordulhat, hogy bár ki tudod számolni a fogyasztást, de mégis közbe jön egy váratlan szerelés, ami megdobhatja az áramfogyasztást. Mindig tisztességesen vissza is utalták ami visszajárt.

Szóval megállt a villanyóra.

Ez egy régi típusú forgó-morgó, amit ha megnéz az ember, akkor tudja, igen működik, és mutatja pontosan a fogyasztást. Természetesen a leállást azonnal bejelentettem, s kértem, jöjjenek ki, és cseréljék ki. Na, itt már megfegyelmeztek! Ha feleslegesen “rángatom” ki a szerelőt, azért bizony több ezer forintos büntetés jár, ami engem terhel. Mondtam, jöjjenek, sajnos biztosan megállt az óra. Ekkor még nem tudhattam, mi vár rám. Teltek a napok, a hetek, szerelők nem jöttek. Többször sürgettem, mire végre megjött két szakember. Mivel menni nem tudok,  megbízva bennük, mondtam, hogy szereljék csak nyugodtan le, és tegyék fel az új órát. Kedvesen átjöttek, aláírtam a számomra olvashatatlan jegyzőkönyvet – látássérült ember nem tudja felnagyítani – a leplombált dobozban ott lapult az óra, azt is alá kellett írni. Ez számomra nem volt gond, mert a bizalom megvolt. Ők nem is csaptak be! Köszönet érte.

Majd eltelt 7 hónap én továbbra is fizettem a szokásos havi díjat,

sőt megvolt az éves elszámolás is, vissza is térítettek, ahogyan szoktak. Éppen kórházban voltam, mikor jött a levél, megvizsgálták az órát. Megállapították, nem az én hibámból állt meg. Eddig rendben is lettünk volna. De jött a feketeleves. Az eddig befizetetteken kívül 2017. május 24- 2019. január 9. között visszamenőleg fizessek 1512 KWh-át, mert szerintük a 2017.májusi leolvasás napjától nem mért jól az mérő! Ezt semmivel nem tudták alátámasztani! Csak feltételezés volt!

Hívtam őket,

annyi türelmet kérek,  míg túlesem a műtéten, és otthon el tudom olvasni a levelüket. Tény, hogy a 2017. év az számomra nem volt valami szerencsés esztendő. Több “nagy” fogyasztóm  elromlott. Vásárolni pedig nem tudtam. Többször ki is írtam az oldalamra, aki tud olcsón használt porszívót, hűtőt és mosógépet, kérem, szóljon. Sajnos nem sikerült. Majd még az év végén,segítséggel, sikerült beszereznem  a rosszak helyet másik berendezéseket. Ebben sem voltam szerencsés, mert papírokkal igazolhatom, törötten és mást hoztak, mint amit kértem, így azonnal vissza is vitték. Ergo nem tudtam használni, 2018. májusáig szépen fogyasztott a mérőm, ennyi kiderült a megküldött papírokból. Szerintük ugyan 2017. májusában kezdett el rosszul mérni a mérő! Ez nem igaz, mért. Kevesebbet mint előtte, mert nem volt a laptopon és a tévén kívül más fogyasztóm. A világítás szinte elenyésző, mert vak embernek  mindegy, ég-e a villany vagy sem, nem lát jobban. Így esténként én fel sem kapcsolom. Képzeljék el nekem, mennyit van használatban, ha még a régi TUNGSRAM égőim vannak, azokból is vagy még 10 db vadi új. Az égők nem égnek ki, mert nincsenek használatban.                              

Próbálkoztam egyeztetni.

Leírtam, lehetetlen, hogy 2017.május 24-én, pontosan az elszámolás és leolvasás napján állt volna meg a mérő! Utána szépen fogyasztott. Tette a dolgát. Olyan nincs, hogy egy villanyóra elindul, fogyaszt, majd elfárad, megáll, pihen pár hónapot, majd a következő leolvasás után újra elindul.

Rengeteg telefon és levélváltás után kaptam egy újabb levelet. Itt már nem magyaráztak el semmit! Egyszerűen közölték, nekik jár 1300 KWh,  az ő elosztói Üzletszabályzatuk 12.4 és 12.4.1.2 pontja szerint fizessek. Arra magyarázat semmi, mitől lett az 1512 KWh -ból 1300 KWh. A levél legérdekesebb része mégis az, hogy se egy cégszerű aláírás, se ajánlott levélben való elküldés.

Ismét telefon.

Újabb ügyintéző. Ő már messze nem olyan segítőkész és udvarias, mint az előzőek. Ingerült és az istennek nem érti, én csak szeretnék egy olyan illetékessel beszélni, aki szakmailag is ért az órákhoz, nem pedig formaszöveget mond. Majd írunk, majd válaszolunk stb. Végül közölte akármit is csinálok, ki kell fizetnem a 1300 KWh-t, majd jön a számla. Két nap múlva jött is egy e-mail 47.096 forintról ketté bontva, 2017-2018, majd 2018-2019 közötti időszakra összesen megterhelve a rendszer használati díjtól kezdve az összes sallangig, amit már az előző számlákkal kifizettem!     

Elővettem a az energia tanúsítványokat,

ha a hűtőszekrény éves szinten megy, és nem kapcsolom ki, akkor 304 KWh/év, a mosógép, ha család lennék, de ugye egyedülálló vagyok, tehát nem megy minden nap, akkor 166 KWh /év fogyasztású. A TV és a laptop, ha nem akkumulátorról megy, akkor 30 W és 25 W/h fogyaszt.   Kérdésem a partvis mennyit fogyaszt óránként?  Én  elismerem, hogy 2018. májusától 2019. januárig állt a mérő, bár még májusban egészen biztosan fogyasztott. Az ezen összegről kiszámlázott 18.334. Ft-ot természetesen hajlandó vagyok kifizetni. Azt viszont nem értem, miért térítettek vissza idén is, ha tudták, rossz a mérőjük   De kikérem magamnak, hogy csalónak tartsanak! Azt feltételezve, hogy én nem akarok fizetni !

Felszerelték az okos órájukat!

Mindenkit mentsen az isten tőle! Idén egy hónapig voltam kórházban. Közben áramtalanítva volt az otthonom. A szomszédnál volt egy kis zacskónyi fagyasztott élelmiszerem. Tessenek meglepődni, mert még ő is meglepődött, közben úgy is ment az okos mérőjük, hogy senkinek nincs kulcsa az otthonomhoz!  Nem tudom, mi lesz a vége, még várom az újabb levelüket, de amit nem fogyasztottam el, azt nem illik kiszámlázni!

Nem hiszem,

hogy van olyan törvény, ami szerint nekem vagy bárkinek, ha kell ha nem, kötelező éjjel-nappal használni az elektromos berendezéseinket. Én csak addig nyújtózkodhatom, ameddig a takaróm ér. Nagyon oda kell figyelni, hogy az ember mit kapcsol be, és mit használ. Minket még becsületre neveltek, nem csalásra.! Második hónapja remeg a gyomrom az idegességtől, miből fogom kifizetni azt a fogyasztást, amit el sem fogyasztottam.

Ha olvassa egy villanyszerelő,

aki tanácsot tudna adni, hogy miképpen lehet bebizonyítani napra pontosan, mikor is állt meg egy fogyasztásmérő, azt nagyon szépen megköszönném. Mert az én műszaki tudásom szerint a régi típusú mérőknél nem lehet megállapítani!

Milyen üzleti szabályzat az, ami azt feltételezi, hogy az ember folyamatosan fogyaszt évekre visszamenőleg egy rossz mérő alapján?

Hogyan fordulhat elő, hogy visszamenőlegesen kétségbe vonhatják a fogyasztás mennyiségét úgy, hogy nekik kötelezően ellenőrizniük kéne a mérőjüket, ha kétségük van a mérés pontosságát illetően. Akkor nézzék meg, ha hibát találnak, javítsák ki, hiszen az ő tulajdonuk. De olyat én nem tudok elképzelni, hogy két évre, elszámolások után, visszamenőleg olyan pénzt követelnek, ami nem jár.

Várom a hozzáértők szíves válaszát.

  1. 09.20.

Rosta Ágnes


Megosztás

1 hozzászólás

  • MVM says:

    szabadrabläs,nem tudnak semmit bizonyitani csak egy birosägi itelettel lehet tölük megszabadulni,mert hatosägnak kepzelik magukat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés