A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kéri Balogot, mondjon le

Közzétéve ekkor: 2024 február 15. 9:53

„Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni” – mondta Fekete Károly.

Fekete Károly (Fotó: MTI)

Mint arról korábban beszámoltunk, Balog Zoltán püspök február 13-án bejelentette, hogy ugyan támogatta a bicskei gyermekotthonban történt pedofilügy kapcsán elítélt K. Endre kegyelmi kérvényének pozitív elbírálását támogatta, de nem mond le. K. Endre a gyermekotthon igazgatóhelyettese volt, akit azért ítéltek el, mert megpróbálta eltussolni a pedofil igazgató tetteit. Balog videóüzenetben elmondta, titkos szavazással döntöttek arról a tanácskozáson lévő tisztségviselők, hogy maradhat a pozíciójában.

Február 14-én egy közleményt juttatott el a Cívishír szerkesztőségébe Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Tudatta, a keddi ülésen megkérte – a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel – Balog püspököt, gondolja át, hogy lemond a zsinati elnöki tisztéről.

– A mai napon ismét beszéltünk egymással. Tiszteletben tartva a bizalmi véleménynyilvánítás eredményét, ma újra azt javasoltam Balog püspök úrnak, hogy gondolja át, és mondjon le a zsinati elnöki tisztéről. Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni. Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását – fogalmazott. 

civishir.hu

Erről döntött két református lelkész, amíg Balog Zoltán vezeti az egyházat

Amíg Balog Zoltán a református püspök, Csűrös András és Tar Zoltán református lelkipásztorok minden hónapban a gyermekbántalmazások elszenvedőinek adományozzák a fizetéskiegészítésüket.

“Isten előtti bűnbánattal és az áldozatok iránti együttérző szeretettel ajánlom fel a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete által számomra folyósított lelkipásztori fizetés-kiegészítést a gyermekbántalmazások elszenvedői javára. Adományomat a hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt minden hónapban eljuttatom a részükre” – írta a közösségi oldalán a Csűrös András, Gyömrői Református Gyülekezet vezető lelkésze szerdán reggel.

Gulyáságyú Média az esetről beszámoló cikkében megjegyzi, a Magyarországi Református Egyházban elsősorban az egyes gyülekezetek felelőssége és feladata, hogy eltartsák lelkipásztorukat, ám az egyházkerületük is biztosít számukra fizetéskiegészítést.

Csűrös András bejegyzésének hozzászólásai között egy másik református lelkész, Tar Zoltán lelkipásztor azt írta Csűrösnek, hogy “nincs egyedül”, ő is csatlakozik, és erre kéri a kollégáikat isSaját Facebook-oldalán Tar Zoltán a következő bejegyzést tette közzé: 

“Csatlakoztam, és erre hívom lelkipásztor társaimat is. Ezt nem adakozásnak tekintem, ezért a lehető legnyilvánosabban fogom megtenni. Hívok mindenkit – különösen a ma kezdődő böjtben – imádságra egyházunk megújulásáért!” 

Nem kért bocsánatot az áldozatoktól

Mint korábban megírtuk, kedd délelőtt a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában szűkkörű megbeszélést tartottak Balog Zoltán és a püspökök között, majd egy esperesi gondnoki értekezlet kezdődött az épületben, amelyen az egyház képviselői arra kérték Balogot, hogy számoljon be a Novák Katalin kegyelmi ügyében játszott szerepéről. Ezután egy bizalmi voksolás zajlott le, melyen a jelenlévők négyötöde vett részt, és 86 százalékuk bizalmat szavazott Balog Zoltánnak

Balog ezek után egy videóban tette közzé nyilatkozatát a kegyelmi üggyel kapcsolatban, amelyben egyértelművé tette: ő maradt a magyar református egyház feje. Balog azt állította, hogy K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő nyújtotta be, de elismerte, támogatta, hogy a férfi fegyelmet kapjon. Kijelentette, tévedett, hibázott, ezért bocsánatot kér.

“Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam, ilyet Mádl Ferenc elnöksége óta hivatalból és lelkipásztorként többször megtettem, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott” – fogalmazott Balog Zoltán, aki azonban az áldozatoktól nem kért bocsánatot.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés