A járvány miatt erősen csökkennek az egyéb betegek esélyei

Közzétéve ekkor: 2020 április 13. 16:45

Fotó: Népszava

Pásztor Gábor

Már korábban megírtuk, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elrendelte, a fekvőbetegeket ellátó összes közfinanszírozású gyógyító intézményben az ágyak minimum 60 százalékát, 60 ezer ágy közül 36 ezret kell felszabadítani koronavírussal fertőzöttek ellátására. Ez azt jelenti, hogy azokat a betegeket, akik a 36 ezer ágy egyikében fekszenek, át kell helyezni máshova. De mivel nincs hová, jó részüket  valószínűleg haza kell küldeni.

Már akkor feltettük a kérdést, mi lesz velük?  Mi lesz azzal a sok-sok beteggel, akik a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradnak? A szakértők szerint súlyos következményei, járulékos egészségkárosodások, sőt  halálesetek lehetnek.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége figyelmeztetett, az ellátatlanul maradt vagy késve ellátott betegek egészségkárosodása, esetleges halála a járvány által okozott kárnál akár nagyobb jelentőségű is lehet. Ezért nem szabad különbséget tenni az erőforrások elosztásában a  vírussal fertőzött páciensek és a más betegségekkel küzdők között.

Az egészségügyi szakértők szerint nagyon eltúlzott az egészségügyi ellátás jelenlegi korlátozása. Attól tartanak, hogy a halálesetek száma nem a koronavírus, hanem a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása következtében fog nőni. Úgy gondolták, a koronavírus megelőzése érdekében aránytalan sérelmet szenved más betegek megfelelő ellátáshoz való joga.

Dr. Pusztai Erzsébet, a volt Egészségügyi Minisztérium volt államtitkára, aki maga is orvos. a vírushelyzet kapcsán föltette a kérdést:

„Na most akkor mi legyen? Ki gyógyuljon mi közülünk, és ki nem?” Az elmaradt, elhalasztott kezelések következménye mi lesz? A rehabilitációt nem lehet halasztani! A krónikus, ápolásra szoruló betegek sorsa mi lesz?

Azóta, a történtek tükrében még inkább felvetődik a kérdés, mi lesz a nem vírusfertőzéses betegekkel. Mert az látszik, a hivatalos szervek most sem adnak a hozzáértők véleményére, a járvány súlyosbodásától való félelem mindent elsöpör. A felkészülés jegyében a kórházakból elzavarják a súlyos betegeket. Hogy mi lesz a sorsuk, jórészt tudható, de nem törődnek vele. Hogy ez így van, bizonyítják az alábbi sorsok, esetek.

Benkő Lászlónál, az Omega billentyűsénél már korábban májdaganatot, majd bőrrákot diagnosztizáltak. Több műtéten,  kemoterápiás kezelésen is átesett, jelenleg a szövettani eredményeire vár. A koronavírus-járvány miatt azonban most semmi sem halad, a kezeléseket is felfüggesztették.

– A legnehezebb ébren, a színtiszta, szomorú valóságban léteznem. Az ébrenlét egy rém­álom számomra,

– nyilatkozta.

Kásler Miklós, menesztette az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, mert az a tájékoztató szerint a járványügyi veszélyhelyzetben nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott utasításokat. Ezek lényege az volt, hogy április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára, s április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben.

Azaz a főigazgató az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott /magyarán, nem küldte őket haza/, s ez

” ellentétes a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást”.

Az intézményben amputált, agysérült, központi idegrendszerében sérült, stroke után lábadozó betegek is vannak. A kórház dolgozói szerint a náluk ápolt betegeket nem lehet hazaküldeni, vagy máshova vinni, mert olyan speciális kezelést kapnak, ami máshol nem elérhető. A kezelés megszakítása, a betegek elküldése akár életekbe is kerülhet.

A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról telefonos értesítést kaptak a betegek hozzátartozói, hogy haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat- írta meg a 24.hu. Itt járásképtelen, daganatos betegek fekszenek, akik folyamatos ellátást és ápolást igényelnek: sokan felülni sem tudnak, infúziót kapnak, amit nem tudnak otthoni körülmények között megoldani a hozzátartozók. Egyikük így fogalmazott:

„Iszonyatosan feldühít ez az embertelen hozzáállás. Hogy a járványra hivatkozva ezt a rengeteg embert utcára teszik. Kirakják az öreg embereket meghalni.

És csak dühöngeni lehet tehetetlenül. Esetleg reménykedni, hogy ez a téboly mihamarabb véget ér.

Szemtől Szembe


Megosztás

26 hozzászólás

 • Èva Kovács.. says:

  Sajnos de ezeknek a a intézkedéseknek,az az üzenete, hogy aki beteg,haljon meg.Az államnak nincs szüksége betegekre,mert már nincs belőlük haszon,csak ráfizetés!!!

 • fekete madár says:

  Úgy látszik a koronavírus (ha van) nem szed elegendő áldozatot.Meg kell ritkítani a népet,és kik a legalkalmasabbak erre,hát a lerobbant betegek,akik csak a pénzt viszik.De a fiatal aktív korosztályra sem gondolnak,hány és hány munkahely szűnik meg,hány és hány ember marad bevétel nélkül?Az ország hogy fog kilábalni ebből?

 • Névtelen says:

  Ezek az emberek csak egy embert látnak, akinek az utasítását végre kell hajtani minden áron, mert ellenkező esetben őket váltják le, rúgják ki.

 • Érvek says:

  Ez a forgato könnyv Elkell tenni az emberek nagyrészét,hogy a gazdasági élet fellendűljön.És aki eszt nem veszi észre ,sajnos nem ezen a földőn jár.Ez a 3 dik vílág háboru.Lefekektették a szabájokat.Fő kolompos Kina és akik alá írták.Na vajon kik!!Ez az apokalipxis járvány ,nem kellenek már azok akikre nincs szükség.

 • Valaki says:

  Nem is értem.
  Kipakolni egy ilyen rehabilitációs intézményt, szélnek eresztenek mindenkit. Boldoguljon mindenki ahogy tud … Nem számít ha esetleg kar, vagy láb amputált, vagy gerinc törött. Majd otthon megoldják …
  Na de ott a rengeteg jól felszerelt, ultramodern foci stadionunk, amit most per pillanat nem használunk semmire. Láttuk a híradásokban, hogy nyugaton milyen szükség kórházakat hozták létre …
  Egy ilyen stadionban luxuskörülményekre lelhetnének a rehabilitációra várók, de lehet hogy …, á nem is gondolom tovább.
  Sőt még azt is meglehetne magyarázni, hogy lám-lám mire nem jók ezek az ultramodern stadionok.
  Tényleg mennyi is van belőlük, hány beteget is lehetne elhelyezni ezekben?

 • Cinike says:

  Rohadjatok meg mind az országházban.Ti elrakjátok a sok milliós fizetést a semmiért, bent áldozatok,olvastok,leptoppon játszotok.Bekéne dobni rátok egy b…..át!! Megérdemelnétek. Ti biztos nem dögletek meg a járványban.Megkaptátok az ellenszert a többi leszerva.

 • Névtelen says:

  Ez most nem csak Magyarországon van így, mindenütt, más országokban is hazaküldik az agyvérzéses betegeket, lebénulva, és nem kapnak semmiféle kezelést. A kórházak pedig üresek! Ki érti ezt, hogy mi folyik itt. Én már nem hiszek a vírusban, tömeges néppusztitás folyik, amit Kína indított el, hogy a malmára hajtsa a vizet. Kívánok mindenkinek erős idegzetet,kitartást és jó egészséget sok szeretettel! Isten óvjon mindannyiunkat!

 • Toth Emilia says:

  Vajon 2022-ben a kirakott betegek es hozzátartozóik , a munkahelyüket és reményüket elvesztő és rajtuk nem segito emberek fognak e emlékezni a mai napokra. Másképp nem tudjuk a hatalomból kiebrudalni csak a választással. Istenem mivé lehetett volna ez az ország ha nem lopjak el azt a sok pénzt.

 • Névtelen says:

  A koszos körműnek szembe kéne szállnia a főnökével, állítólag egy felesküdött orvos. Az orvos a betegek megmentésére esküdött fel, nem arra, hogy eltegye láb alól őket.

  • Névtelen says:

   A koszos körmű kéz nem mond maganak semmit? Egy tisztesseges fizikai munkát végző ember sem állna oda koszos kézzel fotózkodni.

 • Retkes Kásler says:

  A véleményemet már sokan és sokszor leírták fentebb. Nincs hozzáfűzni valóm. Én csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy gyűjtsünk Káslernek!!!!! Undorító a fotón a bagótól sárga ujjak, de az még annyira nem, mint a fekete kosz a körmei alatt. Vegyünk már neki legalább egy körömkefét. Meg szerintem egy körömvágó olló sem ártana.Szerintem nem telik rá, vagy fölösleges kiadásnak gondolja.Talán tudja majd, hogy mire kell használni. Egy valaha betegekkel foglalkozó közismert ember hogy a bánatba mer így a nyilvánosság elé kiállni, engedni, hogy a retkes kezét fotózzák. Ő biztos, hogy nem mossa gyakran a mancsait, a fertőtlenítésről nem is szólva. Ő a tíz parancsolattal védekezik.

 • Egy kereszteny magyar ällampolgär says:

  Ezt teszi a kereszteny kormäny?! Orbän Viktor imigyen köszöntötte a Husvetot: „Krisztus feltämadott!” Hogy mereszeli a Megvälto Jezus nevet a szäjära venni?! Jezus neveben ilyen alävalo dolgokat cselekedni Krisztus megcsufoläsät jelenti! Aljas gazember!

 • Tóth Katalin says:

  Nem tudom mi a próbléma? Általában minden családban van egyszer-vagy többször, idős beteg ember. Miért is csak a társadalom felelős értük? Ledolgozták az éveket, megérdemlik a jó bánásmódot. De nem csak az államtól a családtól is!!! Nem jobb neki otthon, úgy gondolja valaki? Téved. Mi több mint 12 éve 3 hónap kóma után hoztuk haza Édesanyánkat a kórházból. Megnéztük az ápolásit, de úgy döntöttünk, ha ő felnevelt 3 gyermeket, mi adjuk, sokkal rosszabb körülmények közé,mint a képen? Nem, haza hoztuk, megigényeltük az ápolási osztályon is a helyet, de nem volt rá szükség. A család és a családi orvos megszerveztük, az éjjel,nappali gondozását. És láss csodát!!!! 3 nap alatt teljesen vissza jött a kómából!! Nem akarták a nővérek elhinni. Mi sem könnyebb egy öreget
  beteget beadni, van 3-4 nővér, gondozza. Majd telefonálunk. Jó helyen van. Nagy TÉVEDÉS!!! Otthon van jó helyen! A saját helyén, és az ővéi között!!! Nem akarom leírni miket láttunk, közben, mert 4 hónapig volt csak velünk még, de azt semmiért nem adnám. Ne szabaduljon meg senki szüleitől, hamarabb mint kéne!!!

  • A vélemény szabad says:

   Ilyen fekete már pedig nincs,amilyen sötétség uralkodik a fejében,hogy lehet általánosítani ilyen esetben,az már szellemi károsodásra utal,Jobb lett volna csendben maradnia,mert borzalmas képet alkotott magáról!

  • puszi56 says:

   Örülök hogy te képbe vagy legalább!

 • városlakó says:

  Egyetértek az írás utolsó gondolatával, ez már valóban: téboly. Ilyen az amikor a hatalomittas politika már az orvoslás ügyét is maga alá
  teperi. Ne kerülgessük a szavakat, az országot jelenleg irányítók – élükön a megkoronázatlan királlyal(OV) – aljas, tolvaj gazemberek.
  Ilyen súlyos szavak mellett szeretném egy részüket felmenteni, hogy: „tisztelet a kivételnek”- de nem tudom, mivel mind jellemtelen
  pártkatona… Nem számít az esküjük, nem számít a kiszolgáltatott ember, csak a hatalom, és annak mindenáron való megtartása.
  Ide jutottunk, és itt vagyunk most ! Anélkül, hogy lebecsülném a súlyos, az embereket rettegésben tartó járványügyi helyzetet, „súlyos” és
  „még súlyosabb” betegség között nem szabad lenne különbséget tenni. Erre csak az agyament politika képes, és itt jár a jogos tisztelet
  azoknak az orvosoknak akik olykor éjt nappalá téve gyógyítanak és ha kell, – hallgatnak a lelkiismeretükre. Kásler doktor ? Lehet, hogy
  kiváló orvos volt valamikor, de mint pártkatona, miniszternek alkalmatlan! Én is azt mondom, hogy a helyzet súlyos és tarthatatlan…!!!

 • Ilonka says:

  Agyi és szívinfarktusokon vagyok túl. Most ismét problémám van de attól tartok ne jutok el neurológushoz.

 • Anita says:

  Gusztustalan!!! Időben fejleszteni kellett volna az egészségügyet, nem csak sportra költeni. Vannak kijelölt járvány szállodák, fel kell szerelni őket, hogy tudjak fogadni a covidos betegeket! Nagyon sok ember meg fog halni ellátatlanságban, nem csak a vírusban.

 • Xy says:

  Az országgyűlési választásokon kell megfelelő módon szavazni

  • Kocsamaska says:

   A nep oket valasztotta!
   Az ellenzek sem tudott osszefogni.
   Ez Magyarorszag!

   • csucsorka says:

    A külföldről idehozott nép és a meghamisított szavazatok által kerültek kormányra! Ez Magyarország!

 • Dühös says:

  A koncentrációs táborok jutnak eszembe a válogatás itt ki dönti el ki az aki élhet és ki haljon meg még mert kidobták a kórházból?

 • nagymama says:

  gyalázat amit művelnek az idős beteg emberekkel ezt érdemlik annyi ledolgozott év után a magyar államtól külföldre viszik a magyar emberek pénzén vásárolt védőfelszereléseket az itthoni idős embereket meg csak úgy kipenderítik az elfekvőből úgymond úgyis öregek legfeljebb hamarabb meghalnak uraim ez is egyfajta népirtás szégyen amit művelnek az önök hozzátartozóinak bezzeg szuper ellátás dukál nem hiszem hogy más megoldást nem tudnának kitalálni máshol szállodákat rendeznek be ilyen célra míg önök a honfitársaikba rúgnak bele

 • Tigyine Ladar Maria says:

  Dühönghetunk, reménykedhetünk, ezzel eredményt nem érünk el. Hagytuk, hogy tehetetlen bábok alkotta tömegge váljon az orszag. Megérdemeljük a sorsunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés