Volt egyszer egy rádió – Lesz még egyszer rádió?

Közzétéve ekkor: 2017 november 27. 9:45

Óriási szenzáció volt. Valószínűleg soha semmi nem váltott ki a településen olyan egyöntetű ujjongást és lelkesedést, mint amikor 1995 tavaszán először szólalt meg a 96,4 MHz-en a Rádió Törökszentmiklós, majd az adása folyamatossá vált.  Mindenki szerette, mindenki a magáénak érezte, évekig nem lehetett sehová se menni a városban, legyen az üzlet, hivatal, bármi, ahol ne a miklósi rádiót lehetett volna hallani. De nem csak Miklósról volt ez elmondható, hanem a környékbeli településekről is, hisz az adást 30 km-es körzetben lehetett fogni, s a tulajdonosi, szerkesztői stáb törekedett arra, hogy a rádió mindenhová eljusson, minden fontos és kevésbé fontos eseményen ott legyen. 18 éven keresztül szolgálta a várost és térséget, szolgáltatta a híreket, szórakoztatta közönségét közmegelégedésre. Aztán, ha nem is pillanatok alatt, de villámcsapásszerűen minden romba dőlt.

Nagyon ráférne az épületre a tatarozás. Vállalhatná a város, de vállalhatnák az ott működő vállalkozások is.

A Médiatanács a frekvenciára új pályázatot írt ki, s 18 év ide, beágyazottság, egy város és környéke szolgálata oda, az új szeleknek megfelelően az Egri Magyar Katolikus Rádió nyerte meg a pályázatot, és kapta meg a 96,4 MHz-es frekvenciát. A Rádió Törökszentmiklós 2013 márciusában szólalt meg utoljára, s  mintegy egy évig néma is maradt. Kereskedelmi rádióként soha többé nem működhetett, s ennyi idő kellett, hogy kisközösségi rádióként frekvenciát kapjon. 2014 tavaszától ismét elindult az adás, de ez már nem ugyanaz volt.

Az majd a későbbiekben derül ki, mi a különbség a kereskedelmi és kisközösségi rádió között, a lényeg az, hogy a további működtetés a tulajdonosoktól súlyos anyagi áldozatokat követelt. Ennek ellenére becsületből, no meg abban bízva, hogy majd csak jelentkezik egy vevő, egyre reménytelenebbül, de küszködtek tovább.

Édes Krisztina

Édes Krisztina

Két év után aztán jött a megmentő. 2016 júniusában a város képviselő-testülete határozatot hozott a rádió megvásárlásáról, és a további működtetéséről. Az adásvétel megtörtént, 2017 elején az önkormányzat pályázatot írt ki az ügyvezető igazgatói tisztségre, amely sikertelenül zárult, ezért egy új kiírásáról döntött. Addig, 2017. április 1-jétől december 31-ig Édes Krisztinát bízta meg az ügyvezetői poszt betöltésével, az új főszerkesztő pedig a már tizenhat éve rádiónál dolgozó Szecsei Veronika lett. A jelenre és jövőre vonatkozó információkat a velük való beszélgetés során szereztem.

Édes Krisztina: – A képviselők többsége úgy gondolta, hogy a rádió még így megcsonkítva is nagy kommunikációs érték, ami nem szabad, hogy más, főleg idegen kezekbe jusson. Nyilván az is megfordult a fejekben, hogy bár jelenleg az esély szikrája sincs a helyzet megváltoztatására, nem biztos, hogy ez az idők végezetéig így marad. Eljöhet még az az idő, amikor a rádió lehet nagy hatósugarú közszolgálati vagy ismét kereskedelmi rádió.

Polgármester úr, a jegyző úr és a megvételt szorgalmazó Serfőző képviselő úr  úgy gondolták, a rádió még így is jól szolgálhatja a várost, segítheti a lakosság elmozdulását egy olyan irányba, hogy közösségként kezdjen működni. Hogy egyre többen rájöjjenek, azok az igazi értékek, amelyek itt, helyben vannak, amelyeket összefogással, egymás segítésével mi teremtünk meg saját magunknak. Ők is azt szeretnék, mi rádiósok is azért dolgozunk, hogy a Rádió Törökszentmiklós a lakosságé legyen, összefogja és szolgálni tudja az iskolákat, önkormányzati intézményeket, civil szervezeteket. Az elképzelések szerint idővel minden rendezvényszervezés, kommunikációs tevékenység a Rádió Horizont Kft-ben koncentrálódik, az egy olyan közösségi központtá válhat, amely kapocs lehet az itteni intézmények és az itt élő emberek között.

Magam is hiszek abban, hogy ez megvalósulhat, örülök, hogy részese lehetek ennek a munkának, s köszönet a polgármester úrnak, a felügyelő bizottság tagjainak, a kapott lehetőségért, a bizalomért, az eddigi és ezután is remélhető támogatásukért.

– A működtetés anyagi feltételeit az önkormányzat biztosítja? Gondolom, igen.

– Rosszul gondolja. Az önkormányzattól ugyan komoly támogatást kapunk, de ezzel koránt sem biztosított a stabil működtetés. A tőle kapott összeg költségvetésünk mintegy felét fedezi. Ez sem szó szerinti támogatás, adomány, hanem egy üzleti viszonylat. Műsoridő vásárlásról van szó, leköt egy időmennyiséget, amiért fizet.  A többit, a másik ötven százalékot a médiahatósághoz benyújtott és megnyert pályázatokkal kell előteremteni. Ehhez a Műsorszolgáltatási Alap komoly segítséget nyújt, az idén például nyertünk egy műsorszolgáltatási és egy rezsipályázatot, ami erre az évre biztosítja a már említett másik ötven százalékot. Arra persze nincs garancia, hogy ez mindig így lesz, de szerencsére a közeljövőben kijönnek az uniós pályázatok, s mindent megteszünk, hogy élni tudjunk a lehetőséggel.

A „támogatásért” cserébe vannak az önkormányzatnak elvárásai?

– Egyáltalán nincsenek. Az általa lekötött adásidőt természetesen az ő igényi szerint töltjük meg, de azon túl szabadon működünk, mi állítjuk össze a műsorstruktúrát, úgy gazdálkodunk, ahogy akarunk, illetve tudunk.

 – Nem volt szó a reklámbevételekről.

– Mert azokról érdemben nem is beszélhetünk. Eleve úgy vettük a rádiót át, hogy mindössze két állandó, fizetett megbízásunk volt, mintegy 15-15 ezer forintos tételben. Ez bizony édeskevés. De miért is kérne bárki hirdetést olyan rádióban, amit nagyon kevesen hallanak. –

Azt már Szecsei Vera, a főszerkesztő teszi hozzá, hogy a reklámok egyébként sem nyújtanának komoly bevételi lehetőséget, hiszen a nagyon szigorú szabályok értelmében óránként maximum három percet szánhatnak erre. Nagy kérdés, mi fér három percbe bele, de az előírások szerint ez sokadrangú dolog is.

Szecsei Veronika: – Az érthetőség kedvéért néhány dolgot tisztázni kell. Korábban a Rádió Törökszentmiklós kereskedelmi rádióként működött. Ez a típus bizonyos megkötések mellett nagy szabadságot élvez. Abszolút nyereségorientált, s ennek megfelelően célja minél szélesebb körhöz eljutni, figyelmet felkelteni, akciókkal, játékokkal, show-elemekkel, sztárok bedobásával a hallgatókat, esetleges hirdetőket mozgósítani. Elődünk élt is ezekkel a lehetőségekkel, a mintegy 30 km-es sugárzási kör, a környező településekkel kiépített szoros kapcsolat ezekre lehetőséget is biztosított.

Mi kisközösségi rádió vagyunk – erre van frekvenciánk -, erre a típusra pedig nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek betartását gyakran ellenőrzik, be nem tartásukat keményen büntetik. Eleve korlátozott vételkörzetű a műsorszolgáltatás ( mintegy 1 km hatósugár- szerk.), ami általában elég is lehet, mert a kisközösségi rádiók speciális igényű hallgatói köröknek szólnak, lakótelepeken, egyetemeken, kórházakban vagy kicsi településeken működnek. De egy Törökszentmiklós nagyságrendű városban?  –

– És számunkra ez jelentette az igazi problémát – veszi vissza a szót Édes Krisztina -, az adó minimális teljesítménye, amely csak a város egy részére terjed ki, az ingadozó, időjárástól függő, esetenként rossz vételi lehetőség, az, hogy időnként csak néhány száz méteres körben biztosított a megfelelő minőségű hallhatás.

Az előbb szóba került a műsorstruktúra.  Az nemigen változott a korábbihoz képest.

Nem hogy nemigen, egyáltalán nem változott. Fél éve vagyok ügyvezető, eddig minden időmet, energiámat a gazdasági stabilitás megteremtése kötötte le. Egy az egyben átvettük a régit, mint ahogy a régi gárdát, technikát is . Nem akartunk, nem is tudtunk volna mindent szétverni csak azért, mert régi. A rádiózásba bele kell tanulni,  ahhoz, hogy jól tudjuk működtetni, rátekintést kell szerezni a teljes egészre. Ehhez elődeinktől kértünk segítséget,  amit meg is kaptunk tőlük. El kell, hogy mondjam, rendkívül hálás vagyok ezért a volt ügyvezetőnek és főszerkesztőnek, de a volt és jelenlegi stábnak is a támogatásukért.

Persze a későbbiekben szeretnénk változtatni, de jól végig akarjuk gondolni, mit és hogyan, s apró lépésekkel kívánunk haladni. Elsősorban változatosabbá, fiatalosabbá szeretnénk tenni a műsort.

Ez utóbbira már volt is kísérlet.

– Igen, meghirdettük, hogy várjuk a megfelelő gyakorló idő leteltével műsorvezetésre, kisebb blokkok készítésére magukat alkalmasnak gondoló, rádiózás iránt fogékony fiatalok jelentkezését, de felhívásunkat teljes érdektelenség kísérte. Ez számomra komoly meglepetés volt, azt hittem, a rádiózás vonzó dolog, sokan jelentkeznek, még válogatni is tudunk.

Üres a stúdió, de a rádió szól. Most számítógépről megy a műsor

– A végére maradt a legfontosabb. Az eddig elhangzottakból úgy tűnt, pillanatnyilag lehetetlen tovább lépni, a hallgatói kört növelni, a vételi minőségen javítani. Mégis sikerült.

– Nagyon reméljük. A megváltozott szokásokból és a technikai fejlődés adta lehetőségekből indultunk ki. A fiatalok ma már  átálltak a rádió, a zene okostelefonon, laptopon, tableten való hallgatására, a közép korosztályban csaknem teljesen elterjedt a számítógép, s az idősek közül is egyre többen használják.. Ezért a felügyelő bizottság tagjaival, Markót Imre polgármester úrral való többszöri egyeztetés után úgy döntöttünk, ha már a sugárzási lehetőségeink nagyon gyengék, s ezen belátható időn belül változtatni sem tudunk, online adást indítunk, amit kitűnő minőségben, bárhol lehet fogni. Bárhol a városban és környékén, bárhol a világon!

Most már „csak” abba az irányba kell elmozdulnunk, hogy olyan tartalmat sugározzunk, amit mondjuk az Angliában dolgozó vagy turistáskodó, netán miklósiak is szívesen hallgatnak.

– Hát ez jó mulatság, bár nőkkel beszélgettem, férfimunka lesz. A magam részéről sok sikert kívánok hozzá.

Pásztor

Szemtől szembe     

A rádió linkje: http://radiotorokszentmiklos.hu/

 
 
 
 
 

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés