Vízió

Közzétéve ekkor: 2018 október 31. 14:12

Holnaptól nincs állása több mint 6000 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak. Nem tudom, ki, milyen területen dolgozott, és milyen végzettsége van, de hallom átképezik őket. Egy részük mehet műtőssegédnek. Szép és felelősségteljes munka. Nem könnyű, és nem is egyszerű. Tanulni kell ám azt is, sőt az sem árt, ha elhivatottságot is érez a pályára lépő “fiatal”.  Tanulunk egész életünkben. Szükség is van rá, hiszen fejlődik a világ, és nem születtünk mindentudónak.  Na, akkor lássuk, mi mindent kell elvégeznie egy műtőssegédnek naponta! (Nem én találtam ki, a netről másoltam .)

A műtőbe csak a zsilipen (átöltöző helyiségen) keresztül lehet bemenni. A fehér ruházatot  le kell cserélni zöldre. Tiszta zöld pólót, nadrágot, műtősapkát, maszkot és lábzsákot (vagy műtőben használatos klumpát, papucsot) kell felvenni. Ha valaki kimegy a műtőből, akkor visszaöltözik, és kidobja a műtői ruháit. A textil pólót és nadrágot külön zsákba kell rakni (mosásra).Mivel naponta több műtét van, ezért a műtős a következő feladatokat szinte szünet nélkül végzi.

Műtét előtt [szerkesztés]

Előkészíti a beteget a műtétre, ha szükséges. – Leborotválja a műtéti területről a beteg szőrét. – Leveszi a gipszet. – Leveszi a ruháját. (Főleg a traumatológián, ortopédián.)

Előkészíti a műtőt. – Bekészíti a műtét során szükséges eszközöket.      – Betolja a beteget a műtőbe, rögzíti és beállítja a műtőasztalt.      – A beteget a műtétnek megfelelő pozícióban fekteti.      – A műtéthez szükséges tálcát kibontja, úgy hogy közben csak a külső csomagolás külső felületéhez érhet hozzá. (A sterilitás fenntartása miatt. Ezután a bemosakodott műtősnőnyitja ki a második, belső csomagolást.)     – Beöltözteti a műtősnőt, és később az orvosokat.      – Bebontja az eszközöket. (Kinyitja a védőcsomagolást, oly módon, hogy csak a csomagolás külső felszínéhez érhet. Ekkor a műtősnő kiveszi a steril eszközt, úgy hogy közben nem érhet hozzá a csomagolás külső és belső felületéhez sem.)     – Ellenőrzi a vegyszerek mennyiségét, és a felhasználandó anyagok, eszközök sterilitás lejárati időpontját. -Bekapcsolja a megfelelő készülékeket, berendezéseket és összeköti a kábeleket, csöveket: Műtőlámpa, Diatermiás készülék,  Laparoszkópos műtét esetén a laparoszkópos berendezés, Szívóberendezés.

Műtét közben [szerkesztés]

– Sterilen adagolja a vegyszereket (lemosások, fertőtlenítőszerek).      – Mozgatja a beteget, ha szükséges.     – Bekészíti, bebontja az új helyzeteknek megfelelően az új eszközöket, ha szükséges.     – Beadja a steril eszközöket.     – Kezeli a műtői telefont. Felveszi, átadja az üzeneteket, lebonyolítja a szükséges hívásokat.     – Irányítás mellett működteti a technikai eszközöket és berendezéseket:  Műtőlámpa beállítása, Diatermiás készülék beállítása., Szívóberendezés ki-, bekapcsolása. Gyűjtőzsák cseréje, ha szükséges.

Műtét után [szerkesztés]

– Segít a gipszelésben, ha szükséges. (Főleg a traumatológián, ortopédián.)     – Kikapcsolja a technikai eszközöket és berendezéseket.     – Kitolja a beteget a műtőhelyiségből.     – Rendbe teszi a műtőhelyiséget.

A takarító kitakarítja a műtőhelyiséget, és újra kezdődik a következő műtét előkészítése.

Műtőn kívüli munka [szerkesztés]

A műtőn kívül dolgozó műtőssegédet partosnak nevezik, akit általában a nap elején osztanak be erre a feladatra. De ha szükséges, akkor átöltözik, és ő is be tud menni a műtőbe.

Beteg műtétre vitele az osztályról [szerkesztés]

Elmegy az osztályra, ahol a beteg fekszik, és beszél az ápolókkal, hogy viheti-e műtétre a beteget. Ha igen, akkor megkeresi a kórtermet. Felteszi az alapvető kérdéseket a betegnek. (Pl.: Bevette-e a gyógyszerét? Van-e kivehető műfogsora, protézise? El akar-e menni WC-re?) Az ágyán fekvő beteget kitolja az osztályról, és elviszi a műtő átfektető helyiségébe, ahol előkészíti a műtőasztalt. Átfekteti a beteget, betakarja, és ráadja (vagy a beteg saját maga veszi fel) a műtőssapkát. Betolja a steril folyosóra a beteget, ahová a ”partos” már nem léphet be. Itt a benti műtőssegédek veszik át a beteget.

Beteg visszavitele az osztályra [szerkesztés]

A már megműtött beteget a steril folyosóról behúzza (vagy áttolják a benti műtőssegédek) az átfektető helyiségbe. A legtöbb beteg ilyenkor már ébren van. Átemeli a beteget a műtőasztalról a beteg saját ágyába, betakarja, és visszaviszi a kórterembe. Szól az ápolóknak, hogy visszahozta a beteget, akik foglalkozni kezdenek a beteggel.

Anyagszállítás [szerkesztés]

A műtő és a kórház között kisebb szállításokat is végez. A szövetmintákat elviszi szövettani, bakteriológiai vizsgálatra (pl.: a patológiára, röntgenre). Átveszi a steril eszközöket, kötszereket, textíliákat, gyógyszereket, vegyszereket. Kezeli (ideiglenesen tárolja, majd elszállítja) a szennyest, és a veszélyes (fertőző) hulladékokat.                                                                       

Hát  röviden ennyi mindent kell majd csinálnia annak a köz tisztségviselőnek és közalkalmazottnak akik eddig ugye egészen mást csináltak. Nem tudom mennyi idejük lesz mindezek elsajátítására és közben bírják-e gyomorral majd ezt a munkát, de sok erőt, egészséget és kitartást kívánok nekik. Nem lesz könnyű sem fizikailag sem érzelmileg.

Reménykedem közben, hogy azok  lesznek az első betegek , akik ezt az őrültséget kitalálták, és rajtuk tanulnak majd a frissen átképzettek.

Magyarország 2018. október 31.                          

 Rosta Ágnes


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés