Vissza a hagyományokhoz: ismét országos vásár lesz Törökszentmiklóson

Közzétéve ekkor: 2015 november 27. 12:57

bannerAz egyre inkább magukra utalt, egyre szűkösebb anyagi keretek közt működő önkormányzatok keresik a kitörési lehetőségeket, igyekeznek olyan programokat kitalálni és szervezni, amelyek növelhetik a település vonzerejét, amelyek vonzóak lehetnek úgy a helyi, mint a vidéki lakosság számára. Erre vonatkozóan már tavasszal elkezdődött Törökszentmiklóson is egy hagyományokat feltáró és helyzetelemző munka, amely eredményeként mostanra nagyszabású terv bontakozott ki, amely – sikeres megvalósulása esetén – komoly változást hozhat a város életébe.

A terv abból a felismerésből indult ki, hogy szinte nincs olyan komoly múlttal bíró település, amelynek ne lennének vásározási hagyományai. Különösen igaz ez a közlekedési főútvonalak mentén találhatókra, amelyek közül több folyamatosan életben tartotta, több pedig újraélesztette ezeket a hagyományokat. Törökszentmiklóson is több mint százötven éves múltra visszatekintő országos hírű állatvásárokat tartottak korábban, amelyek aztán megszűntek, s csaknem a feledés homályába merültek.

A képviselő-testület már szeptemberben elvi döntést hozott az országos vásárok újraindításáról,  s most, a november 26-i ülésen elfogadta az erre vonatkozó üzleti tervet, valamint határozatot hozott a beruházások 2016-os költségvetésbe való betervezéséről. A döntést  alapos felmérés és hatástanulmányozás előzte meg,  amely során a terv kidolgozói számba vették a vásártartás kockázatait, gyengeségeit, veszélyeit, de a benne rejlő lehetőségeket is, s a mérleg az utóbbiak felé billent.  Gyengeség vagy veszélyforrás lehet a meghirdetett időpontbani kedvezőtlen időjárás, az alacsony ismertség, az érdeklődés hiánya, illetve az, hogy más városok azonos időpontban tartanak vásárt.

Az időjárás ellen nem lehet tenni, de a többi kockázati elemet előre gondolkodással, jó marketinggel és szervezéssel minimálisra lehet szűkíteni. Az időpont kiválasztása rendkívül fontos volt, mind az árusok, mind a vendégek tekintetében. Nagy figyelmet kellett fordítani az éves vásárnaptárra az ütközések elkerülése céljából, különösen a már évek óta nagy érdeklődésre számot tartó Szent György napi nagykőrösi vásár elkerülését volt célszerű szem előtt tartani.

A vásári marketing arculatának tervezete

A vásári marketing arculatának tervezete

Megfelelő marketinggel már az első alkalommal ismertté és vonzóvá lehet tenni a vásárt. Erre elsődleges lehetőség az országos vásárokat számon tartó és kiadványaikban megjelenítő médiák felhasználása, amire a képviselő-testület a vásározók körében két népszerű médiában (Kincses Kalendárium, Szabad Föld vásárnaptára) való megjelenítésre adott lehetőséget. Elektronikus megjelenítés a www.programturizmus.hu oldalon történik s szükséges lesz a vásár napjához közelebbi megjelenítés is az elektronikus és nyomtatott sajtóban. A látogatók számára a városi és térségi médiák hirdetései adnak majd információt, a vásár előtt pedig különböző hirdetési felületeken további tájékoztatás történik.

Mindez természetesen kevés a sikerhez. A kellő érdeklődés felkeltése érdekében nem elegendő csupán a kirakodóvásár megtartása. Az árusok válogathatnak a különböző vásári helyszínek között. Az egyik, talán legfontosabb kérdés a várható vevők száma, a piac nagysága. A látogatókat, vevőket is a minél nagyobb vásár vonzza. Az érdeklődés növelése érdekében elengedhetetlen kísérő programok szervezése, egy több napos, hétvégét is magába foglaló programajánlat kidolgozása, amely a helyiek mellett a vidékieket is vonzza.

Elképzelések már vannak, ezeket természetesen részletesen, szinte percről percre ki kell majd dolgozni. A tavaszi vásárt össze lehetne kötni a Vécsei nappal, az őszi vásár kísérőprogramja hagyományőrző bemutató vagy szüreti felvonulás lehetne. A régi, messze földön híres állatvásár mára csak nosztalgia, de a lovas hagyományokra lehet építeni, mert a városban és környékén él még a lótartás, fogathajtás, hintók újjáépítésének szokása. Ezeket integrálni lehet a vásárba. A lovas kultúrához nagy érdeklődésre számot tartó kísérő programokról lenne szó.: ló szépségversenyről, hintó kiállításról, fogat szépségversenyről és felvonulásról. A programokat helyi, szakmai körökben jártas szakemberekkel kell kialakítani. A vásári rendezvény zárása lehet egy vasárnapi fogatos felvonulás. A miklósi hagyományos lovas kultúra is megérdemelne egy ilyen rendezvényt, amely a vásárlátogatók és a lakosság számára is nem mindennapos látványosság. A kísérő rendezvények lehetnek a piacon kívül a város más területén, például a Galambos parkban is.

A jól szervezett, sikeres vásár bemutatkozási lehetőséget biztosítana a hagyományos törökszentmiklósi értékek bemutatkozásának, további értékesítési lehetőséget biztosítana a helyi és környékbeli termelőknek, kézműveseknek, vállalkozóknak, speciális kereslet-kínálat megszerveződésének, rétegigények kielégítésének. A lakosság számára pedig vonzó újdonság lehetne a színes vásári forgatag, a több napos változatos program. A nagyszámú helyi és környékbeli érdeklődő pedig növelné a keresletet, ami legközelebb még több árust vonzana.

vÖsszességében odafigyeléssel, komoly előkészítői, szervezői, rendezői munkával, a vásártartás nagy jelentőségű, a várost gazdagító, akár idegenforgalmi esemény is lehetne.

A terv ötéves időszakkal számol, ennél rövidebb időszak alatt a kezdeti egyszeri beruházások csak részlegesen térülhetnének meg. A képviselő-testület az első egy-két évre évi két országos állat-és kirakodóvásár megtartását szavazta meg, egyet tavasszal, egyet pedig ősszel. Az időpontról is pontos döntés született, a tavaszira április 17-én, az őszire szeptember 18-án kerül majd sor. A sikeresség, megfelelően alakuló bevételek függvényében a harmadik évtől egy harmadik, nyári megrendezésre is sor kerülhetne, távlati tervként pedig évi négy vásár rendszeres megtartása is megfogalmazódott.

A vásár helye az Alatkai út és a Herman Ottó utca szöglete, a korábbi „Disznópiac” területe lesz, amelynek infrastrukturális adottságai elegendő alapot biztosítanak a fejlesztéshez. A városon keresztül az Alatkai úton jól megközelíthető, s a közvilágítás csak kisebb felújításra szorul. A vásárosok parkolására a Bicskás-tó környéki zöld terület alkalmas, a közlekedés szabályozása jól megoldható. Ivóvízvételre és ideiglenes áramvételre lehetőség van, utóbbihoz  az árusok igényeit kiszolgálandó csupán három csatlakozószekrény kiépítése szükséges.

A lehetőségek  tehát szinte mindenre adottak, csak megfelelően kell élni velük.

 Pásztor


Megosztás

3 hozzászólás

 • Prókai Károly says:

  Nagyszerű ötlet… Még csatlakozhatna a Volt Székácsos Diákok Országos Találkozója és már tényleg tökéletes lenne… Hogy ez még nem létezik? Hát legyen 🙂

 • Száz Petra says:

  Nagyon jó kezdeményezés!
  Amióta Szenttamáson nincs verseny, vásárral, játékokkal, bemutatókkal összekötve, azóta hiányzott egy hasonló program a környék életéből.
  Sok sikert!

 • Koncz József says:

  Jó kezdeményezésnek tartom a hagyományőrzés minden fajtáját.De van más is ami nagyon sok embert érdekelne hogy a régen is jól müködő Csónakázó tavat ami most talán a Város és a Strandfürdő SZÉGYENE nem csak a lakosság de az idelátogató Külföldiek szerint is.Pedig azt is kis idő ráforditással és odafigyeléssel eggy Paradicsomi környezetet lehetne kialakitani mint akár Tiszatenyőn is megtudtak csinálni.Arról nem is akarok beszélni hogy milyen barbár munka az is hogy a Közintézményeke fütőrendszerén áttfolyó forróvizet egyszerüen eggy az eggyben belevezették a csónakázó tóba hütetlenül.Ez eggy állat és növényellenes cselekedet,mivel min a kettő a kipusztulás utjára lépett.Kipusztitja a NÁDAT is és nembeszélve a horgászeggyesület által,a horgászoktól is külön halasitás cimén fejenként 3000 forintot befizetett minden Horgász.Nagyon sok mindenről lehetne irni de engem nagyon kielégitene ha ezeket figyelembevennék,és elgondolkoznának legalább rajta.Köszönöm előre is ha valami választ kaphatnék az észrevételezésemre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés