Varga Mihály: Magyarország kész csatlakozni az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz

Közzétéve ekkor: 2019 december 1. 8:36

“Az előzetes tárgyalásokat követően Magyarország kifejezte készségét, hogy csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A bank vezetőinek elmondtuk, a magyar kormány úgy döntött, hogy kész a pénzintézet teljes jogú tagjává válni” – jelentette ki a pénzügyminiszter Moszkvában.

Varga Mihály, illusztráció. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Magyarország kész megkezdeni a tárgyalásokat, hogy teljes jogú tagként csatlakozzon  az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a bank éves konferenciáján pénteken Moszkvában.

“Az előzetes tárgyalásokat követően Magyarország kifejezte készségét, hogy csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A bank vezetőinek elmondtuk, a magyar kormány úgy döntött, hogy kész a pénzintézet teljes jogú tagjává válni” – jelentette ki a tárcavezető.

A jelenleg hat államra és 185 milliós piacra kiterjedő fejlesztési bankhoz csatlakozás a magyar vállalkozásoknak újabb piacokat és forrásokat, a magyar gazdaságnak új beruházásokat jelenthet.

Varga elmondta, hogy a csatlakozási tárgyalások 2020-ban zárulhatnak le. A csatlakozás kitűnő lehetőség a közép-európai és az eurázsiai régió együttműködéséhez, valamint a közlekedési infrastruktúra, az ipar és a megújuló energiaforrások fejlesztéséhez.

Ha a csatlakozási tárgyalások eredményre vezetnek, olyan tőkeerős pénzintézet tagja lehet Magyarország, amely a hitelminősítők szerint is határozott pénzügyi profillal rendelkezik, működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak, és finanszírozott projektjein keresztül hozzájárul az érintett országok fejlődéséhez.

Az elmúlt évek magyarországi növekedése a belső fogyasztás és a beruházások magas szintjének is köszönhető, amit fenn akarnak tartani, ehhez pedig újabb külföldi befektetőkre is szükség van – hangoztatta a miniszter.

Varga Mihály a magyarországi befektetői környezetet ismertetve kifejtette: Magyarország jelenleg az Európai Unió leggyorsabb ütemben bővülő gazdasága, a GDP-arányos államadóssága évről évre csökken, vállalkozásbarát adó- és támogatási rendszert folytat, egyben Európa egyik legbiztonságosabb országa. Mint mondta: a politikai stabilitás és a kiszámítható gazdaságpolitika eredményeként a beruházási ráta a tavalyi 25 százalék után idén megközelítheti a 30 százalékot.

Az Eurázsiai Fejlesztési Bank tagállamai közé jelenleg Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán tartozik.

Privátbankár


Megosztás

3 hozzászólás

  • Hámori Éva még mindíg says:

    Érdekes, Vargáról nem gondoltam volna, hogy lódit. Pl. ha M.o. a leggyorsabban fejlődő ország, ez azt jelenti, hogy a legjobban van lemaradva az európai országok között. Ami a biztonságot illeti, azt legjobban a kormányfő ássa alá a hülyébbnél hülyébb törvényeivel. Ami pedig a magyarok belépését illeti, ez jókora hitel-veszteséget jelent majd a banknak. Hát csak rajta!!!

  • Firga says:

    Na ezzel Kínának is annyi !

  • Horváthné Mária says:

    Varga Mihály állítólag kiváló szakember. Akkor tudja mit csinál… Ebben az esetben hitvány ember! Otthon van még tükör a házban?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés