VAN ITT PÉNZ! VAN OTT PÉNZ…, CSAK NEM ITT!

Közzétéve ekkor: 2018 november 19. 14:16

Sebők Emília

Már több mint 50 milliárd forint a kórházak lejárt adóssága – írja a napi.hu. Októberben több mint ötmilliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt tartozásainak értéke, amely október végére az 50 milliárdos lélektani küszöböt átlépve 51 milliárd forinthoz közelített a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. Ennél megbízhatóbb, kormányközelibb hírforrás pedig ez ügyben nem létezik! Nekik elhihetjük a bazi nagy kórházi adósságállományt! Miközben a magyar gazdaság régen nem látott növekedéséről naponta hallunk, az adósság konszolidációjáról még pletykaszinten sincsenek információk. – teszi hozzá a lap. Mi még tegyük hozzá, hogy a magyar egészségügy „ügyfelei” mindennapi tapasztalataik alapján inkább a rendszer krónikus alulfinanszírozottságában látják a hiány okát, és nem az oktalan költekezésben.

Jövőre 50 milliárd forinttal támogatják a határ menti gazdaságfejlesztést: “A kormány 2019-ben folytatja a határ menti gazdaságfejlesztési programokat. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a vajdasági, kárpátaljai, horvátországi, muravidéki, erdélyi és felvidéki gazdaságfejlesztési stratégiák támogatására 2019-ben 50 milliárd forintot kell biztosítani.” – Tette közzé a hivatalos közlönyt nyilván pontosan olvasó és értelmező abszolút kormányfüggő hírügynökség, az MTI és nyomában a szintén bennfentes origo.hu. Tévedés tehát kizárva, folyik jövőre az országból kifelé a zsozsó, hogy a mi adóforintjainkból támogassuk a konkurenciát. Bár hogy kik lesznek, lehetnek a mi nagylelkűségünk támogatottjai, az nem egyértelmű, mivel gazdaságfejlesztési stratégiákat kormányok szoktak kidolgozni és alkalmazni. (Már ahol! Máshol! Orbánisztánban a Fidesz-kormány alatt már a harmadik egymás utáni ciklusban vagyunk kormányprogram és kidolgozott fejlesztési stratégiák nélkül!)

De maradjunk a fenti számoknál: 50 milliárd ott, 50 milliárd emide. Az iskolás matek szerint ennek a két számnak nulla az egyenlege! Akár az is lehetne! De nem lesz! Amíg mi gyakran silány ellátást kapunk hosszas várakozás után a magyar állami egészségügyben, addig a határon túli gazdaságot fejlesztjük, hogy minél többen ide, vagyis a Fideszre szavazzanak. Ezt az árat fizetjük, fizettetik velünk, az egészségünket, a jövőnket veszélyeztetik! Ők, a kormány teszi ezt veled, velem, mindenkivel, aki nem NER-ember! No persze az is kérdés – nem ok nélkül –, hogy a második, a pluszos előjelű 50 milliárdból mennyi jut majd a nem is ismerhető címzettekhez, és mennyi marad a feladóknál.

Volt azonban a most elmúlt hétvégére két igazi, vaskos „örömhír” is: Átadták a milliárdos magyar támogatással épült dunaszerdahelyi fociakadémiát, Szlovákia „legmodernebb edzőközpontját”. A Magyar Labdarúgó Szövetség 2,1 milliárd forinttal, a Bethlen Gábor Alapítvány 300 millió forinttal támogatta a létesítmény felépülését, amely – ha jól értjük a konstrukciót – egy ottani magánszemély tulajdonát fogja képezni.  A pénz elveszíti közpénz jellegét folyamaton most ne rágódjunk, inkább örvendjünk: Egy évvel a tervezett átadó után szerdán végre felavatják a Vidi új arénáját. A 14 milliárdos stadiont Wellhello koncerttel és az Újpest elleni bajnokival ünnepli Székesfehérvár. – Akkor most mégis pluszban vagyunk 14 mínusz 2,1 milliárddal! Vagy mégsem? NEM!!

Vidi stadion

A szorgalom azonban mindig meghozza gyümölcsét: Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, úgy is mint propagandaminiszter, dolgozik, mint egy gép: júniusban kötötte meg a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a 25 milliárd forintos keretszerződését két (azonos tulajdoni körbe tartozó!)  céggel, és a keretből már október végére elköltöttek 18,7 milliárd forintot, pedig akkor még nem is volt nemzeti konzultáció a családok védelméről. És az ilyen levelező tagozati papírpocséklás is bele szokott kerülni pár milliárd forintba. Kínos fejlemény, hogy pár napja elszólta magát a kormány házi politológusa, Deák Dániel, amikor úgy fogalmazott: “lényegében nincs olyan kérdés” a nemzeti konzultációban, amellyel “egy magyar ember ne értene egyet”. Akkor meg ugye mi a fenének őket kérdezgetni, inkább fordítanák azt a pénzt is a családok támogatására!

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés