VAN ITT PÉNZ! – REPÜL A, REPÜL A…! NA, KI?

Közzétéve ekkor: 2019 január 3. 22:10

Sebők Emília

Miközben az év végi rendeletdömpingben, ízléstelen stílszerűséggel éppen aranyvasárnapi közzétételből tudhattuk meg, mi mindenre szórt szét a kormány 72 milliárd közös forintunkat, a kormányfő több ügynökséget is felállított a féktelen pazarlás megakadályozására! – olvashatjuk friss sajtóhírekben. Mivelhogy a korrupció mértéktelensége már a fidesz szavazóbázisát is irritálja és erodálja! – pontosabban a kiszivárgott információk szerint erről már Orbán Viktorhoz is eljutottak jelzések. Megállom, hogy ne minősítsem ezeket a kijelentéseket, de kíváncsi vagyok Orbán Viktor felállított-e egy speciális ellenőrző ügynökséget a saját, illetve az általa generált, jóváhagyott stb. költekezéseire is?

Mert jusson csak eszünkbe a Fidesz nem hivatalos ideológusaként emlegetett Lánczi András, akkor a Századvég Alapítvány elnökének immár szállóigévé lett mondása: “amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”! A többi csak látszat és politikai habverés, homokszórás az egyébként is vaksi szemekbe!

De majd csak felnyílnak azok a szemek, „Hogy látva lássanak”, legalább itt a környékünkön attól, hogy  több mint 1,8 milliárd forintért bérelne közbeszerzési eljárás keretében – szakorvosokat a szolnoki Hetényi Géza Kórház! A Hetényiben ez az eljárás már eddig is bevett gyakorlat volt: összesen 101 ilyen érvényben lévő, külsős szerződésük volt a múlt évben. Márpedig ez így egyértelműen komoly szakemberhiányra utal! Kiszervezéshez, vállalkozók megfizetéséhez általában akkor folyamodik egy költségvetési intézmény, amikor saját állománya valamilyen okból nem tudja ellátni a feladatokat. Miközben a Magyar Államkincstár friss adatai szerint a Hetényi Géza Kórház az ország legeladósodottabb egészségügyi intézményei közé tartozik. Kérdés, mennyivel drágítja meg az ellátást a bérelt munkavállalókra kifizetett összeg, és miként illeszkedik ez a kényszerű eljárás az állami és a magánszféra ember-miniszter által szorgalmazott szétválasztásához az egészségügyben.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság/24.hu

Ilyesmik történtek, vannak, voltak az ó- és új év fordulóján! No meg az, hogy Orbán Viktor a titokban vett honvédségi Falcon X7-tel géppel elrepült a brazil elnök beiktatására! Talán akkor még nem voltak meg a pénzpazarlást felügyelő ügynökségek?! Mert úgy egyébként mi a bánatosnak kellett neki átrepülni az óceánt egy olyan ország – mellesleg szélsőjobboldali elnökének (vagy éppen ezért… ?) – ceremóniájára, amellyel igazán nem vagyunk szoros kapcsolatban? Titkolták volna, de persze kiderült, hogy a Magyar Honvédség vásárolt tavaly két Falcon X7-et is. Bár haderőfejlesztés címén tette ezt, az Orbánt utaztató gép nyilvánvalóan nem katonai célokat szolgál: fehérre festették, nem szürkére és polgári lajstromszámot kapott! Most ez is kiderült! Azt mondják, egy ilyen gép nagyjából 40 millió dollárba kerül, ami közel 11 milliárd forint a mostani árfolyamon.

Megértem én, nem elég Viktorunknak a kisvasutazás gyermeki élménye a felcsúti Puskás Akadémia és az Alcsútdobozi arborétum között, messzebbre vágyik. Az meg mit számít, amikor „Magyarország jobban teljesít!”, hogy miközben ő business jet-tel repked ide-oda kontinenstől kontinensig, a két ünnep között nyugdíjasok és unokák fűtetlen MÁV-kocsikban utaznak Budapestre! A kelet-magyarországi vicinálisokon utazókról meg ne is beszéljünk! Öltözzenek fel, vegyenek fel jégeralsót, mert ha felfáznak, akkor majd várhatnak az orvosi rendelőkben bepisilve a sorukra!

Apropó MÁV! Tegnapi sajtó információ szerint lényegében elismeri a MÁV vezére, hogy elbukott az Intercity-kocsik gyártásának projektje! A magyar járműgyártás feltámasztásának egyik zászlóshajójaként aposztrofált IC+ projekt keretében a MÁV Start vállalta, hogy 2018 végére 20 személyszállításra alkalmas vagont legyárt, ám ebből mindössze 6 készült el. De ez még mindig jobb arány, mint ahogy a magyar buszgyártási stratégiával befürdött a kormányzat, ott 180 buszból 10 lett meg. Hogy ezek a próbálkozások mennyibe kerültek nekünk, az titok! Lásd, mint fent! Most majd mégiscsak jön az igazság órája és a piac igazsága: keresni kell versenypiaci szereplőket, akik majd az elvárt minőségben legyártják nekünk ezeket a járműveket.

A legnagyobb újdonság azonban a két esztendő fordulóján, Orbán hivatalának és a miniszterelnöki irodának a Budai-várban lévő, felújított karmelita kolostorba költözése. Nem, a hivatalos fotók tanúsága szerint nem borítja Orbán dolgozószobájának falait aranytapéta! Sőt, meglepően, viszont építészetileg nagyon is dicséretes módon kifejezetten puritán belső terek jöttek létre a felújítás nyomán! A sajtóban megjelent, közel négymilliárdos költség – Rogán Antal elmondása szerint – a teljes belsőépítészeti kialakításra vonatkozott, amiben a zárt láncú belső kommunikációs rendszer kialakítása is benne van. Kérdés, hogy mennyivel több a teljes felújítási költség, ha ez a 4 milliárd csak a belsőépítészetre vonatkozik. Erre vonatkozóan viszont még senki nem adott hivatalos, hiteles választ!

A miniszterelnöki dolgozószoba (Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda)

Ám talán nem is igazán ez a probléma ezzel a karmelita kolostorba költözéssel. A kolostorház igényesen lett felújítva, a mellé újonnan felhúzott új épület is a szakma minőségi produktuma. Magával a hivatal várba költözésével van a gond! Főképpen praktikusan!

Ugyanis még a miniszterelnök kabinetjének új, várbeli munkahelyét tervező építész is már egy évekkel ezelőtti tanulmányban amellett érvelt, hogy városfejlesztési és közlekedési szempontból is jobb megoldás lenne, ha a kormányfő és az egész stáb inkább a parlament épületével szembeni, a földművelési tárca Kossuth téri épületébe költözne. Azóta Budapest útjai még zsúfoltabbak lettek, a várba vezető Lánchidat pedig felújítás miatt hamarosan évekre lezárják!

Orbán Viktornak tehát a földfelszíni helyett sokkal inkább a légi közlekedés jöhet majd szóba, ha a parlament épülete és a saját hivatala között kíván mozogni. Nem gond ez, hiszen a honvédség megrendelt három tucat Airbus-helikoptert… Kerül, amibe kerül! Hiszen: VAN ITT PÉNZ!

(Sajtófigyelés alapján – az elmúlt napokból)

Szemtől Szembe


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés