VAN ITT PÉNZ! – NULLÁK A SZÁMOK UTÁN

Közzétéve ekkor: 2018 november 28. 20:45

Sebők Emília

Idős földink emlékezett éppen az imént a közösségi oldalon a II. világháború utáni hiperinflációra, úgy jellemezve a forint 1946 nyarán történt bevezetése, a monetáris stabilizáció előtti helyzetet, hogy annak azért kellett véget vetni, mert már nem volt elég nulla, amit a számok után kellett volna írni…! Kicsit vicces a megfogalmazás, de valami ilyesféle volt akkoriban a helyzet. Most pedig azért nem vicces, hogy nem győzzük a nullákat a kormányzati pénzköltés összegei után írni vagy elképzelni, mert a mi rengeteg pénzünk megy sokszor olyasmire, amire fölöttébb kétséges, hogy van-e szükségünk vagy pont úgy kellene-e legjobban felhasználni! Miközben, ami nyilvánvalóan nagyon is kellene, oda meg nem jut! Ott megszorítás van, bár ez a szó tiltott a NER-szótárban, nehogy már… Csakhogy a magyar kormány által buta fejőstehénnek nézett unió nem ilyen finnyás! Lásd alább!

Az Európai Uniós közbeszerzési értesítő mai számában jelent meg a hirdetmény, amely szerint az Orbán Viktort külföldi Vidi-meccsekre reptető Garancsi István cége, a Market Zrt. építheti Székesfehérvár multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnokát, a hozzá tartozó közutakkal. A tender kiírói korábban 19,7 milliárd forintra becsülték a műveletet, végül ennél 6 milliárddal többért, 25,7 milliárdért vállalta a Market-cég. – Emlékezetes, hogy pár napja ugyanott adták át, nem egészen teltházas közönség-érdeklődés mellett (bár a köztévé munkatársa a hiányos sorokat, üléseket is foglaltnak látta közvetítésében…) a Videoton új, 14 milliárd forint közpénzből épült stadionját. Most még jön ez a csarnok közel 26 milliárdért! Ez így együtt csak oda 40 milliárd forint! Mondom én mindig, hogy van itt pénz!

Ésszerű takarékoskodás vagy valami más (is)? – A szakképzésért felelős államtitkár, Pölöskei Gáborné (nem mellesleg Áder János köztársasági elnök testvére) a napokban arra utasította a szakképzési centrumok főigazgatóit, hogy az idén már – vagyis a pénzügyi felügyeletet majd megvalósító kancellárok január 1-jei megérkezéséig – ne döntsenek olyan kiadásokról, amelyek kötelezettsége túlnyúlna a tanéven. Az intézményvezető főigazgatók azonban úgy látják, a napi működést is megnehezíti ez az előre nem is egyeztetett utasítás, így ők ezt megszorításként értékelik. Jut eszembe, a Karcagi Szakképzési Centrumhoz tartozó törökszentmiklósi Lábassy János Szakgimnázium és Szakközépiskola a 2017. évi eredményei alapján a hazai középiskolák 1678 képzési formáját értékelő rangsorban nem messze az utolsó helytől, az 1667. és az 1672. helyen végzett!

Valódi és „fájni fog” mértékű megszorítást lát viszont jónak az Európai Unió 2019-re vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait összegző, egy hete közzétett európai szemeszter őszi csomagja. Magyarországon ugyanis az elmúlt két évben nőtt az államháztartási hiány. Az uniós bizottság arra emlékeztetett, hogy a magyar kormány nem tesz elegendő és kellően hatékony strukturális kiigazításokat az államháztartásban, ezért jövőre nagyjából 400 milliárd forintos megszorítás kellene. (Emlegettem már a legutóbb is valamelyik kis írásomban, hogy a Fidesz-kormány már a harmadik ciklusát viszi valódi gazdaságpolitika, stratégia és egyéb koncepciók nélkül!) Meglepheti ez azokat, akiket abban a hitben tart a kormánypropaganda, hogy ezen a téren minden rendben, hiszen 2010 óta egyre csak csökken az államadósság. Csökken is!  Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya! De nem az összege! Az bizony ez alatt az eltelt 7 év alatt 5600 milliárd forinttal nőtt! Persze, ha az ország jobban teljesít, könnyebb az akár magasabb adósságszolgálatot is teljesíteni. Na, de ha Brüsszel elkezdi a pénzcsapokat zárogatni, miként mostanság is, akkor…? Merthogy a bruttó hazai termékben (a GDP-ben) az a teljesítmény is benne van, amelyet az uniós források finanszíroznak!

De mégis: Van itt pénz! Uniós és hazai forrásból 15 milliárd forintos fejlesztés kezdődik a pszichiátriai ellátórendszerben. Szükség is van rá nagyon! Csakhogy a szakma elismert képviselője, intézményvezető főorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy orvosok, ápolók, gondozók nélkül csak üres templomok lesznek a megépítendő létesítmények. Úgy bizony! Miként másutt is ez lett a helyzet. Hiába verik a mellüket dicsekedve illetékes hivatalnokok, Fidesz-pártemberek és áradoznak a hívek az ennyi, annyi új és felújított kórházi épületről, vágják át önelégült képpel a képviselők az orvosi rendelők elé kihúzott nemzetiszín szalagot, az épület maga nem gyógyít meg, nem ápol, nem lát el senkit! – Egy dologra viszont nagyon alkalmas az építkezés! Annak a kivitelezési költségéből el lehet ide-oda osztani ennyit-annyit, nem úgy, mint az orvos, az asszisztens fizetéséből, ami csak arra elég, hogy aki még képes rá, az külföldre meneküljön miatta!

Apropó, fizetés! Egy a napokban beterjesztett törvényjavaslat szerint jövőre már 500 millió forintot kereshetnek úgy a hivatásos sportolók, sőt a sportegyesületek, sportszervezetek főállású munkavállalói is, hogy ezt egyszerűsített és kedvező formában adózhatják le. Tessék csak osztani! Itt ugye havi 42 millió forint közeli bérezésről van szó! Nyilván nem keres ott sem mindenki ennyit, na de ha erre a szintre kell módosítani a törvényt, akkor van aki…, akik…

Ha az orvosok nem ennyit, hanem ennek tizedét kereshetnék meg hivatalosan, akkor talán többen maradnának! Mert most még mindig mennek kifelé az országból szép sorjában! Az idióta (vagy előírásosan annak mutatkozó?) kormányzati szószólók közben azzal próbálják nyugtatni az aggódó betegeket, hozzátartozókat, hogy viszont egyre kevesebben mennek külföldre munkát vállalni. Na persze, mert az orvostársadalom és az egészségügyi szakdolgozók leginkább vállalkozó kedvű és képességű mobil rétegei már elmentek! De a fogyás nem állt meg:

Lásd a tegnapi hírt: Bezárják a Honvédkórház koraszülött centrumát orvoshiány miatt! Igaz, a pár perce közzétett minisztériumi közlemény szerint: nem zár be a koraszülött osztály, csak épp nem üzemel! A Honvédelmi Minisztérium úgy minősíti a helyzetet, hogy ideiglenesen áll le a kórház koraszülött részlege, addig pedig „átirányítják” a koraszülött csecsemőket. Hm… Hogy az ilyen történések (mert nem egyedüli ez!) miként egyeztethetőek össze a Családok éve hangzatos programmal meg a családvédelmi nemzeti konzultációval, és főképpen az ezekre kidobott milliárdokkal? Ezt már mindenki döntse el maga!

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés