VAN ITT PÉNZ! – MÉG AZ ÉV VÉGÉN IS!

Közzétéve ekkor: 2018 december 28. 17:42

Sebők Emília

Ha a családi kasszák sok helyen ilyenkorra már kimerülnek is, nem így a közkassza! Ott még az utolsó pillanatban is kerül 72 milliárd forint(!!!) arra, hogy szétszórja a Kormány, de mint tudjuk ez egyenlő Orbán Viktorral, az ő akaratával. Meg hát az ő egész értékrendjével és eljárási szokványaival. Éjjel felállítani, hajnalban lebontani szobrokat, és suttyomban, amikor remélhetőleg nem figyelnek ilyesmire az emberek, advent negyedik vasárnapján megjelentetni a Magyar Közlönyben kormányhatározatokat, amelyek szerint összességében 150 kisebb-nagyobb célra és tételben, bő 72 milliárd forintot adományoztak a központi költségvetésből zömében sport- és egyházi célokra, meg hát a határon túlra. Vannak pénzügyi hozzáértők, akik ezt a példátlan költekezést a kincstár, de legalábbis az éves kassza teljes és 2018. december 28-ig, vagyis a mai napig végrehajtandó kiürítéseként értékelik.

Az meg nyilván az én, és a hozzám hasonlóan gondolkodók hibája, hogy eközben a kórházak ki nem fizetett adósságai, az alacsony fizetések miatt külföldre menekülő orvosok és ápolók, az Egri tankerület életveszélyesen beázó állami fenntartású iskolái, a MÁV télvíz idején fűtetlen szerelvényei és ilyen tapasztalások jutnak eszünkbe! Mert nekünk meg ez volna az értékrendünk, a fontossági sorrendünk! Hogy ha Magyarország valóan jobban teljesít, akkor ezeken a területeken kellene már legalább megkezdeni a felzárkózást, hogy ígérve – de a soha napján – utolérjük Ausztriát!

SPORTRA, SPORTRA!

Néhány nagyobb tétel a 72 milliárdból hazai sportcélokra, mert úgy látszik, Orbán szerint még nem kapott eleget a foci és a többi kedvenc sportága mindannyiunk pénzéből, ha így akarjuk, ha nem:

  • 3,3 milliárd forint a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-nek – Kellhet is ide a pénz, mivel ez év elején olvashattuk, hogy az új nyíregyházi stadion – a tervek szerint 2020 nyarára készülhet el –, és több mint 10 milliárd forintból valósul meg. Igaz, most célként a Nyíregyházi Atlétikai Centrum beruházás megvalósítása szerepel a közlönyben. Ki tudja, lehet hogy ez egy másik létesítmény?

Így fog kinézni a nyíregyházi multifunkciós stadion – Nem tudom, a fölé applikált borús fellegek felelőse már megkapta „méltó büntetését”? …

De kapott még 220 milliót a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. a sportegyesület sportszakmai többletfeladatainak támogatására is.

  • 1,4 milliárd forint a Budafoki Munkás Testedző Egyesületnek – Mondhatnánk azt is, hogy meglepő ez a pénzeső, hiszen manapság a munkás-jelzővel illetett dolgok és intézmények nem oly népszerűek felsőbb körökben. De hát a sport még ezt is viszi! A BMTE-sporttelep fejlesztésére, egy fedett multifunkcionális pálya építésére kell a pénzünk, már ha valóban kell… 
  • 1,5 milliárd forint a Rátgéber Kosárlabda Akadémia részére – Ez a kistafírozási hozomány, hogy működni is tudjon a sportakadémia, amelynek nemrég Orbán Viktor átadott Pécsett egy 2,3 milliárd forint közpénzből felépült sportcsarnokot!
  • 1,7 milliárd forint a Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítványnak – Itt magyarázatnak minden bizonnyal elég annyi, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, hiszen a közlönyben megnevezett cél a Nemzeti Kézilabda Akadémia működésének támogatása.

Van még persze néhány „kisebb” tétel, amelyeket máig megkaphattak számlájukra a sportban tevékenykedők. Több sportegyesületnek egyenként 180 – 220 millió forint a semmitmondóan rejtélyes „sportegyesület sportszakmai többletfeladatainak támogatása” célra; a Magyar Lovassport Szövetség támogatására 350 millió forint; és egy igazán nemzeti romantikus szerveződésnek, a Kassai Lovasíjász Iskola Szmrecsányi Törzsnek is jut most a közpénzünkből kb. 190 millió forintocska, a Balaton-felvidéki Lovas- és Lovasíjász Központ fejlesztésének többlettámogatásaként, vagyis már nem először…  És így tovább! Még jó, hogy nem a végtelenségig, de hosszan!

BŐKEZŰEN AZ EGYHÁZAKNAK!

Az “Egyházi célú támogatások biztosításáról” című kormányhatározatban a megjelölt egyházi szervezetek számára – számítgatások szerint – együttesen mintegy 21 milliárd forintot oszt ki a kormány. A legnagyobb tétel, az Egri Főegyházmegye részére juttatott közel 6 milliárd forint a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjára, de további majdnem ugyanekkora összeg megy ugyanerre az óvoda-programra más egyházi szervezeteknek együttesen.

Továbbá kapnak az egyházak szépen támogatást templomok és plébániák újjáépítésére, egyházi konferenciaközpont kialakítására és intézményi épületek felújítására, bővítésére. Sőt rendházakra is ad a kormány a közpénzünkből az egyházaknak, rendeknek 1 milliárd forint körüli segítséget.

Egyházi óvoda-program és szorosan, kifejezetten egyházi intézmények támogatása történik tehát sok-sok központi költségvetési pénzből. Egy az Alaptörvényében is kimondottan szekuláris államban! A vonatkozó alapvetés szerint: „Az állam és az egyházak különváltan működnek. Az egyházak önállóak. Az állam a közösségi célok érdekében együttműködik az egyházakkal.”

Don Bosco Szalézi Társasága most 200 millió forintot kapott tőlünk az Óbudai Rendház felújítására – Nekem nem úgy tűnik, hogy nagyon felújításra szorulna ez az épület…! De, ők tudják…!

Tehát: az Alaptörvény szellemében kellene közmegállapodásra jutni, hogy melyek azok a közösségi célú feladatok (óvodák, iskolák, kórházak stb. működtetése), amelyek egyházak általi ellátását az ország közös kasszájából, a megállapodott mértékben segítjük. De ebben az ügyben is megy a fű alatti akarnokság. Ahogy ők akarják, ahogy ők az érdekeik szerint jónak látják, akkor és aszerint osztogatják az általuk korábban még megvetett „csuhásoknak” a pénzt. Év végén, nagy hirtelen, felrúgva az idejekorán, még előző év közepe táján elfogadott költségvetési törvény számait!

Egy országos óvoda-programot is az országgyűlésben kellene, alapos szakmai egyeztetések után, jóváhagyatni, és aszerint tervszerűen finanszírozni! Beleértve azt is, hogy nem diszkriminatívan! Ahogyan pedig most például az állami és egyházi iskolák normatív, egy főre eső finanszírozása történik: bizonyos számítások szerint a 2017/18-as tanévben az állam az egyházi általános iskolákban tanulókra majd’ négyszer akkora pénzt fizetett, mint a saját, az állami fenntartásúkba járókra!

Kifejezetten és közvetlenül egyházi jellegű fejlesztéseket, kiadásokat, hitéleti költségeket pedig sehogyan sem volna szabad közpénzből fedezni!

A HATÁRON TÚLRA MENŐ PÉNZEINK!

A “Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról” című kormányhatározat a miniszterelnök általános helyettese, vagyis a KDNP-s Semjén Zsolt számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintett szervezetek számára a Bethlen Gábor Alap bevonásával. Nos, itt már nehéz megőrizni a szakmai, tárgyszerű higgadtságot! Már év közben is bőven folyt a pénz – jellemzően szavazatvételi céllal – a határokon túlra, most meg még ez a hatalmas tétel is! És ez még csak támogatási előleg! Annyi pénz, amennyivel a hazai oktatásban, egészségügyben, okszerűen felhasználva, érzékelhető javulást lehetne elérni. De ezek a célok láthatóan nem számítanak, engedtessék meg, de ezek nyilvánvalóan le vannak sz…rva!

Csak néhány nagyobb tétel, hogy mire és hová folyik a pénzünk, csak most ebben az akcióban: Több mint 4 milliárd forint a Sapientia Alapítványnak, a szervezet sepsiszentgyörgyi fejlesztéseinek támogatására, 2,5 milliárd nekik ingatlan-beruházásaik és 3,5 milliárd a szervezet működésének és fejlesztésének támogatására.

 Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Rektori Hivatalának székhelye Kolozsváron

A kárpátaljai, szlovákiai és más környező országokban a magyarság lakta területek óvodafejlesztése is kap bőven ellátmányt tőlünk: úgy jó 5 milliárd forintnyi pénzt összesen. De főiskolák, líceumok is részesülnek az anyaország kormányának karácsonyi ajándékából.

És persze, megint és vastagon a sport és főként a FOCI: Összesen 10 milliárd forintot adtunk advent utolsó vasárnapján a határon túli sportkluboknak. Csak példaként: a Futball Club Csíkszereda Egyesület 2 milliárdot kapott, a Sepsiszentgyörgyi Labdarúgó Akadémia kicsit többet, 2,1 milliárd forintot.

Valahogy csak el kell költeni azt az irdatlanul sok pénzt, a több mint 30 milliárd forintot, ha már megmaradt(?) év végére a kasszánkban!

Egy demokratikus jogállamban viszont az lenne a normális, hogy ebben is legyen valamilyen közmegegyezés, hogy mivel, miként, és főként miért támogatjuk a mi közpénzünkből a külhoni magyarokat, intézményeiket. Nem Önös kormányzati és pártérdekektől vezérelten és/vagy ötletszerűnek tűnő adakozásban szórni a pénzünket ki az ablakon!

Mielőtt az ostoba itthoni nép rájön, hogy mi az összefüggés az ilyesfajta esztelen pénzszórás, és aközött, hogy a rokona, ismerőse meghal, és az ő élete is veszélyben lehet, mert nem megy érte időben a mentő, mert a kórházak sürgősségi osztályai az összeomlás szélén, mert nincs pénz a műtők levegőjének sterilizálására és így tovább. Mielőtt megértik, milyen tragikus, hogy miközben a kormány december 23-án közzétette ennek a 72 milliárdnak a szétosztogatásáról szóló határozatait, mi itt Törökszentmiklóson álltunk az utolsó adventi gyertyagyújtáson a Kossuth téren, és az együtt forralt borozgató kis társaságban többen is annak örültek, hogy karácsonyra hazajönnek a külföldön élő, dolgozó gyerekei, hozzák az unokákat…

Szemtől szembe


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés