VAN ITT PÉNZ! – LUXUSRA, LUXUSRA ÉS PERSZE SPORTRA!

Közzétéve ekkor: 2019 január 7. 21:44

Sebők Emília

Nyitott és zárt termálfürdő, barlangmedence, élménymedence, gyermekmedence, kemping stb. épül nettó 4,5 milliárd forintból! Nem is volna ezzel semmi baj, ha mondjuk egy felsőkategóriás wellness-hotel tulajdonosa tervezné és finanszírozná a fejlesztést. De nem erről van szó! A Lakiteleki Népfőiskolának épülnek ezek az oda nehezen értelmezhető fürdőzési létesítmények, a mi közpénzünkből. Hogy a „nép” jelző és egy tanintézmény adóforintokból fizetett élményfürdője miként illik egymáshoz, azon lehet töprengeni, az elsőre is nyilvánvaló persze, hogy azért, mert a nép fizeti! Az intézmény alapítója a Lezsák házaspár. Lezsák Sándor pedig volt MDF-es politikus, aki 2006 óta viszont a Fideszben politizál és most az Országgyűlés alelnöke. A mostani, több milliárdos közbeszerzés esetében a kapcsolattartó személy Lezsák Sándorné. Családban marad… A népfőiskola persze eddig sem volt a jelenlegi hatalom mostohagyermeke: az elmúlt éveken több milliárd forint beruházási célú támogatást kapott.

A bújtatott luxus azonban, úgy tűnik, az év elejének jellegzetessége. Már tudjuk, hogy az Orbán-kabinetnek mostantól a Budai Várban, egy felújított karmelita kolostorban van a munkahelye. Hogy ennek kialakítása mennyibe került, az még mindig szigorúan titok, pillanatnyilag 25–30 milliárd forint közöttire saccolják. Nem kevés! Azon viszont nem kell aggódnunk, hogy az ott dolgozók – az amúgy nem olcsó várnegyedben – mit és mennyiért fognak enni! A mai sajtó – stílszerűen szólva – azon csámcsogott, hogy a híres és patinás Gundel Étterem főz az Orbán-stábra, fillérekért. Merthogy a neten körbefutott étlap szerint egy kültelki kifőzdét megszégyenítően alacsony árakat alkalmaznak! Egy adag füstölt csülkös bablevest például ezen a héten mindössze 300 forintért mérnek (felénk még a falunapokon is minimum 500 forint), de a húsos főételek is 1000 forint alatt vannak. Tehát itt meg azon lehet elgondolkodni, vajon ki fizeti a piaci árak és a közreadott Karmelita MENZA étlap árainak jókora különbségét! Aggódom, hogy szokás szerint ezt is mi! Idősebbek még emlékezhetnek a szocializmusban emblematikus mondásra: „A konyak a dolgozó nép itala, amelyet a munkásosztály és a vele szövetséges dolgozó parasztság választott képviselői útján fogyaszt.”

Egy másik képzettársítás pedig talán kicsit (vagy nem is olyan nagyon?) durva, ha az jut a miniszterelnökségi menza árairól eszünkbe, hogy Karácsonykor rendre a krisnások várják a rászorulókat meleg étellel a budapesti Blaha Lujza téren, és több százan sorba is állnak érte. Egyházak, állami szervezetek nem nagyon akarják a krisna tudatúakat kiszorítani onnan és ételt adni a rászorulóknak. No, persze, ha hiszünk a hamarosan ismét meginduló, most 1,7 milliárd költségvetési forrásból fizetett „Magyarország jobban teljesít” kormányzati kampányüzenetnek, akkor ez az egész ebédosztás is csak valami ellenzéki, libsi, sorosista és így tovább fondorlat.

Apropó, egyházak. Az Orbán-kormány 2010 óta mintegy 560 milliárd forintot költött vallási, egyházi célokra. Megdöbbentően nagy összeg, de nehéz minősíteni! Mert nem tudni, ebből mennyit indokoltak azok a tevékenységek, amelyeket a közjó érdekében látnak el az egyházi szervezetek (szociális intézmények, idősek otthona, iskolák stb.), mekkora tétel volt az egyházi kezelésű, de nemzeti értéket képező templomok, műalkotások fenntartása, felújítása és mennyi ment kifogásolható módon hitéleti tevékenység támogatására. A pontos kimutatások hiánya mellett az is irritáló, hogy a kormány nem egyszer teljesen váratlanul, az adott évi költségvetésben nem is szereplő, ámbár több milliárdos ajándékkal lepi meg a nagy egyházakat. Ki tudja, olyankor éppen milyen megfontolásból! És hát ebből a szép summából legalább karácsonykor, a nagy keresztény ünnepkor osztanának észrevehető mennyiségben, nemcsak úgy tessék-lássék egy kis ételt a keresztény egyházak…

De ez az 560 milliárd semmi! Ugyanezen idő alatt, tehát 2010 óta ugyanis 1850 milliárd forint ment közpénzből a sportra, főként Orbán Viktor kedvencére, a focira! Ám hogy ebbe az irdatlan mennyiségű pénzbe beleszámít-e az, amit a vállalatok adnak közvetett állami támogatást jelentő tao-pénzként (a társasági adójukból) az ún. látványsportoknak, azt nem tudni. Az viszont újdonságként nyilvánosságot kapott, hogy az ezáltal sportra fordítható összeg ez évtől csökken (bár így is lesz vagy 50 milliárd forint), de ezentúl a sportegyesületek az elnyert tao-pénzekből már nemcsak az utánpótlás-nevelésre, fejlesztésekre költhetnek, hanem például a stadionok fenntartására, üzemeltetésére is. Na, ja. Kiderült a nyilvánvaló: hiába kap a csókos polgármester és csapata állami pénzen ajándékba nagy stadiont, az önkormányzat nem bírja finanszírozni a működtetését.

Nem tudom, kell-e ezt elemezgetnem?! Kell-e magyarázgatni, hogy egy országban, ahol egy stroke-gyanús beteg közel 8 órát kell várjon a kórházi ellátásra, ami bőven túl van az eredményes kezelésre reményt adó max. 6 órás időablakon, ahol a gyermekkórházban nem gyógyul a beteg kisgyerek, mert nincs elég orvos, nincs ápoló; ahol ilyenkor télen szinte naponta halnak meg kihűlés miatt szegény emberek a saját lakásukban, ott csöppet keresztényietlen üres stadionokra, eredménytelen, falábú focistákra költeni 100 és 1000 milliárdokat. Mindeközben pedig folyvást nyakon önteni bennünket a keresztény ország vagyunk mázzal, így együtt kicsit undorító. Persze, csak szerintem, meg még sokunk szerint. De sokak szerint meg nem, mert szerintük ez így rendjén való.

(Sajtófigyelés alapján – az elmúlt napokból)

Szemtől Szembe


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés