VAN ITT PÉNZ! – HA KELL, HA NEM

Közzétéve ekkor: 2018 december 23. 8:20

Sebők Emília

EGÉSZSÉGÜGYRE? NEM!

Megy már egy ideje a kormányzati keverés a kórházak 55 milliárd forintos, majd az év végére 60 milliárd forintra növekvő adósságának kifizetéséről. Úgy tudni, e hét elején megérkezett a kórházak számlájára az összesen 55 milliárd forintos összeg, amelyet az adósságaik rendezésére költhetnek. Vagyis jellemzően jókora késéssel kifizethetik mindazt a gyógyszert, műszert, szolgáltatást, miegyebet, amelyet igénybe vettek a gyógyításhoz, eddig hitelre a beszállítóktól. Csakhogy van az ügyletnek egy komoly szépséghibája: a konszolidációs összegnek csak alig több mint a felét adta a kormány közvetlenül a tartozások kifizetésére! Mintegy 24 milliárd forintot úgy osztottak szét, hogy főként nagyobb vidéki kórházak akkor is kaptak jelentős összegeket, ha nem volt adósságuk, míg más intézmények jókora tartozásállománnyal kezdik a következő évet! A legnagyobb adóssággal küszködő Honvédkórháznak és a Péterfy kórháznak milliárdos tartozásai maradtak! Különösképpen a kiemeltnek számító Honvédkórház esete izgalmas, ahol már botrányos ügyek is rávilágítottak a finanszírozás és/vagy a pénzhiány miatti szervezetlenség problémáira. Mintha mi sem történt volna, egy beteg halála után is törvénytelenül működik tovább a Honvédkórház, amelynek legmagasabb szintű vezetője egy gépész, haditechnikai menedzser végzettségű vezérőrnagy…

A sürgősségi ellátás nyilvánvaló és immár életveszélyes zavarait azonban most nagy hirtelen, a maga szokásos kapkodó, akarnok módján kívánja a kormány rendezni: Az idei évből még fennmaradó 3 munkanap alatt kellene a nagyobb kórházaknak megszervezniük, hogy a sürgősségi osztályaikon 2019. január 1-jétől már 5 percen belül el tudják dönteni, kinek van szüksége valóban sürgős ellátásra és kit lehet átküldeni a még nem is létező akut alapellátási egységhez. Hogy ez nem fog ennyi idő alatt sikerülni, hogy nem sikerülhet? Hogy ehhez nincs is elegendő szakember? Akkor úgy jártak! Mármint a betegek!

Szakszerűtlen, improvizatív szervezésekkel, de még finanszírozással sem lehet – hogy stílszerűek legyünk –, rendszerszintű gondokat orvosolni! Egészségügyi politika kidolgozására és rendszerszintű megoldások alkalmazására lenne szükség, nem ötletelésre! A legutóbbi kormányzati elképzelések közül az egyik kifejezetten problematikusnak látszó, hogy állami rendszerbe kívánják szervezni a háziorvosi ellátást! Hogy valamit tenni kell ezen a téren, az nyilvánvaló! A most praktizáló háziorvosok 22 százaléka már elmúlt 60 éves, így ha ők nyugdíjba mennek, hamarosan egymillió ember maradhat az országban háziorvos nélkül! De már most is 400 körül van azon körzetek száma, ahol tartósan nincs orvos! Jelentkező pedig alig akad a megüresedő praxisok megvásárlására! Ebben a helyzetben riogatja a kormány – valódi szakmai egyeztetések, konzultációk nélkül – államosítással, központosítással a szakmát! Holott még jó elemei is lehetnének egy megváltoztatott ellátási rendszernek! De ha nem fizetik meg benne rendesen az orvost, az ápolót, ha nem kérdezik meg a szakmát, akkor hiába lenne elvben akár még jónak is látszó a rendszer.

Márpedig fizetni, azt nem akarnak (csak maguknak persze)! Pár nappal ezelőtti hír, hogy a szegedi egyetemen azon huzakodnak az oktató orvosokkal, hogy a gyógyításban végzett munkájukért járó pótlékokat nem fizetik ki! Értjük, ugye?! Aki olyan szakmai tudással bír, hogy oktatni képes a leendő orvosokat, és közben az egyetemi klinikán, ahol magas szintű a gyógyítás, maga is kezel betegeket, azt hátrányosan akarják megkülönböztetni! Még az is felvetődött, hogy őket átsorolják a jóval alacsonyabb bérezést jelentő felsőoktatási bértábla alá. Kíváncsi vagyok, hány ezzel fenyegetett egyetemi oktató orvos kezdett el máris külföldi állást keresni!

Tehát nem valami szép a kép! Orvosokat, ápolókat meg nem becsülni, rendesen meg nem fizetni! Haveri gyógyászoknak, egyes kórházaknak többet adni a szükségesnél. A többiek beszállítói meg csak várjanak a pénzükre! Minek az a nagy sietség? Van itt dolog más is! Díszvacsorát kell(?) szervezni!

A szabálytalan tenderek miatt 100 millió forintra bírságolt kórházfenntartó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – a hírek szerint – 400–500 fős évbúcsúztató gálavacsorát rendez egy hajón, hogy ők is ússzanak már egy kicsit, ne csak a kórházak az adósságban! Mert megérdemlik! Újságírói kérdésre válaszolva a szervezet azt közölte, hogy 2,7 millió forintos kiadással kalkuláltak. Hát, kalkulálni egy dolog, fizetni meg egy másik. Tudja ezt bárki, aki rendezett már mondjuk esküvői vacsorát, akár egy vidéki panzióban. Az se jött ki ennyiből! Igazából persze nem is az a pár millió a lényeg, amit elünnepelgetnének, hanem hogy ízléstelen az egész! A kórházakban meg közben az üres zsemle teával reggeli az ízetlen!

Az egészségügy helyzete megszokott téma a VAN ITT PÉNZ!-sorozatomban, mint ahol nincs elég pénz! De vannak, mindig vannak, más nagyobb kiadási tételek is! Egyelőre magával a Paks 2. atomerőmű-beruházással nem foglalkozom, hagyom érni a témát. Jönnek fel viszont a vele kapcsolatos, de nem közvetlen kiadások.   

ÖTLETSZERŰ HADERŐ-FEJLESZTÉS?

 Ez év elején vásárolt a kormány a honvédségnek két nagy Airbus A319-es repülőgépet,  csapatszállítási, evakuációs stb. feladatok ellátására. A két szállítógép bemutatásakor elhangzott, hogy megérkezésük a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik kiemelt eleme. Mivel nem új járművekről van szó, összesen kb. hetven-nyolcvanmillió euró­ba (úgy 20–25 milliárd forintba) kerültek. Hogy a honvédség mire, mennyit használja saját céljaira az Airbusokat, nem tudni. De az jókora figyelmet kapott, hogy a miniszterelnököt furikázzák külföldre az eredetileg 100–120 férőhelyes géppel.

Majd kiderült, hogy beszereztek két Dassault Falcon 7X típusú, jellemzően üzleti célú utazásokra használatos gépet is. Pár napja pedig a honvédelmi miniszter jelentette be, hogy vesznek egy harmadik Airbus A319-est és három teherszállító repülőgépet. Talán még ez sem ütötte volna ki a plafont, hátha tényleg kell nekik. Bár kezdett feltűnni, hogy mintha koncepció, stratégia nélkül, követhetetlenül csapongva vásárolgatná a drága légi járműveket a honvédség. Most viszont kiderült, hogy már megrendeltek 20 darab, és nemrég még vásároltak ehhez további 16 Airbus helikoptert, összesen több mint 100 milliárd forint értékben. Ekkor kezdett összeállni a kép, illetve helyére került a puzzle egy-két darabkája:

Kormánykritikus sajtóbeli elemzők szerint a kabinet német és francia cégeknek ígért bőkezű megrendelésekkel vásárolta meg az Európai Bizottság jóváhagyását a paksi bővítés terveihez, ezért rendelni, vásárolni, fizetni kell! Repülőgépeket, helikoptereket. Néhány napja pedig bejelentette a kormány, hogy a Magyar Honvédség 44 darab új Leopard 2 harckocsit és 24 darab önjáró löveget szerez be, listaáron mintegy 160 milliárd forintért. A fegyvereket egy német vállalatcsoporttól vásárolják. És ki tudja még mit és mennyit fogunk megfizetni, hogy a folyamat következő részében őrült összeget fizethessünk magáért az erőműért. De mint jeleztem, arról most nem…

Viszont fontos háttér-információ, hogy még a választás előtt (!) a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága 650 milliárd forintos, titkosított közbeszerzési keretet fogadott el. Lehet, az is lehet, hogy éppen ezek az eszközök, éppen ekkora tételben szükségesek a honvédségünk modernizálásához. Lehet, hogy ezeket a vásárlásokat részleteikben egyeztették a NATO-val. És az is lehet, hogy a beszerzés bizonyos körülményeit jogosan titkosítják! De mégis…

MEGKÉSETT(?) ÉS ELTÚLZOTT BÉREMELÉSEK

Valamit azonban mintha mégis kezdenének megérteni ott fenn is: Ígérik, hogy az ápolónők fizetése a következő négy évben 72 százalékkal fog emelkedni. – Remélhetőleg még nem tragikusan későn, mert már nagyon sok ápolónő külföldön ápol, és remélhetőleg nem úgy osztják el a 72 százalékot, hogy annak nagy része majd csak a következő választások előtt legyen esedékes… Mert sajnos kitelik tőlük!

A központi közigazgatásban már január 1-jétől lesz átlagosan 30 százalékos béremelés. Szépséghibája, hogy ezt a pénzt a közelmúltban tömegesen kirúgottak megspórolt fizetéséből adják, miközben sokuk munkájára szükség lenne. És a honvédelmi, valamint a rendészeti igazgatási alkalmazottaknál is nő a javadalmazás, egyelőre nem árulták el, mennyivel.

Ami viszont már biztos: Augusztustól megemelték a parlamenti képviselők fizetését, most pedig már az államtitkárok és miniszterek is a korábbinál magasabb juttatásban részesülhetnek. Ennek eredménye, hogy egy év alatt átlagosan 116 százalékos béremelkedés történt az állami vezetőink körében! Értsd: Több mint duplájára nőtt a javadalmazásuk! A miniszterek minimum 1,77 milliót, az államtitkárok pedig nettó 1,4 millió forintot tehetnek zsebre havonta. Jókora summa lehet, amibe ezek az emberek nekünk a Fidesz által anno meghirdetett, de komolyan sosem gondolt „olcsóbb állam” jegyében kerülnek! Hiszen 13 miniszter, 66 államtitkár,117 helyettes-államtitkár, 5 miniszterelnöki biztos, 12 miniszterelnöki megbízott 10 kormánybiztos és 10 miniszteri biztos van!

MEGY A PÉNZ A SZEMÉTBE!

A kukaholdingnak „becézett” díjbeszedő és pénz-visszaosztó cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodó és Vagyonkezelő Zrt., miközben haszna semmi, a pénzt egyre csak nyeli! Néhány nappal ezelőtt került nyilvánosságra, hogy a kormány, bár inkább személyesen Orbán Viktor (!) újabb 5 milliárd forint közpénzt folyósít a cégnek! Hogy mire kapják ezt a jókora összeget, arról nem esik szó a közzétevő Magyar Közlönyben. Nem először esik be hozzájuk ilyen tétel: az idén már kaptak az állami költségvetésből 4,2 milliárdot, tavaly pedig 5,7 milliárdot. De ezek együttesen sem tesznek ki annyit, mint az az elkülönített 26,4 milliárd forint, amellyel az őszi szemétgyűjtési problémák idején kívánta segíteni a kormány a hulladékgazdálkodás kiadásainak finanszírozását. Hogy miként, az egyelőre rejtély!

Megy a közpénz tehát a szemétbe, pontosabban annak kezelésében rejtélyes szerepet betöltő központi vállalathoz. Amely beszedi tőlünk a kukadíjat, ha sikerül az eddig 1 milliárd forintba kerülő számlázási rendszerével előállítani nekünk a számlákat és kiküldeni. Aztán az így begyűjtött, ámbár meglehetősen rossz hatékonysággal begyűjtött, pénzt trükkös képletek alkalmazása révén valahogy és valamikor visszaosztják azoknak a közszolgáltató cégeknek, amelyek elvégzik a terepen a munkát. Hogy ezen a téren nem teljesültek a várakozások, nem lett átláthatóbb, jobban szervezett, olcsóbb a hulladékgazdálkodás finanszírozási rendszere, az csak az egyik oldala a problémáknak. Az illegálisan itt-ott lerakott szemét meg egyre csak halmozódik, mert a rendszer kezd szétesni. Ami pedig a környezetvédelem, az erőforrások gazdaságos felhasználása, a jövő nemzedékek érdeke szempontjából nem teljesült mostanáig ezzel a felállással, az a szelektíven begyűjtött hulladékok másodlagos felhasználásának növelése, sőt… Ha ez rendben menne, akkor még talán azt a rengeteg pénzt sem sajnálnánk, amit elemészt a kukaholding!   

(Sajtófigyelés alapján – az elmúlt napokból)

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés