VAN ITT PÉNZ! – ESZEMENT TERVEKRE, ELBALTÁZOTT PROJEKTEKRE!

Közzétéve ekkor: 2018 december 2. 22:30

Sebők Emília

Régi és új célok merülnek fel, miközben irdatlan közpénzek tűnnek el nyomukban!

Lassan mindenki kezdi érteni az eszement rendszert: A kukaholding-nak „becézett” nemzeti pénznyelő (NHKV Zrt.) beszedi tőlünk a házhoz jövő szemétszállítás díját – már ahogy a milliárdos költséggel, ámbár feleslegesen kiépített és nagy hibaszázalékkal működő számlázási rendszere engedi –, majd ebből kénye és kedve szerint valamennyit visszaoszt azoknak a cégeknek, amelyek valójában elvégzik a munkát. Mint például Törökszentmiklóson a Kommunális Kft.-nek. A visszaosztás nem fedezi a helyi költségeket, miközben marad a díjbevételből jócskán a kukaközpontnál, mégsem tud megélni a vízfej támogatás nélkül! Most, év vége táján a kormány 26,4 milliárd forintot utalt át a számlázgató holdingnak… Tévedés ne essék! Ezt is mi fizetjük, nemcsak a kukadíjat!

A szemétszállításban a kukaholding által okozott képtelen helyzet, az emiatti problémák egyelőre elfedik, hogy bizony az évek óta változatlan, rezsicsökkentett díjak nem is fedezik az emelkedő költségeket. A vízközműveknél azonban félő, hogy néhány éven belül szó szerint összeomolhat a szolgáltatás, ha a kormány nem ellentételezi a rezsicsökkentés nyomán előállt veszteségeket a közös kasszából! És ezt nem akárki állítja, hanem az állami apanázzsal milliárdos tételekben kitömött kormányzati kutatóhely, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése. Akkor pedig kétség nem férhet az állítás megbízhatóságához! És az ebben leírtak szerint az ivóvízellátás bizonytalanságaihoz! Évente nagyjából 2000 km ivóvíz-hálózat felújítására lenne szükség, de jelenleg csak évi 350 km-nyi cső cseréjére van pénz a szolgáltatóknál. Emiatt egyre több a csőtörés, a vízszolgáltatás kiesése. Lehet hát mérgeskedni, amikor csőtörés okán nem folyik víz a csapból, és lehet ugyanakkor örvendezni a rezsicsökkentett díjnak, mert így függnek össze!

A kormányzati érdeklődés azonban szerteágazóbb, mint a hazai vízvezeték-hálózat: Határozatban rögzített, tehát komolyan vehető a szándék, hogy 2 milliárd forintot ad a magyar kormány 2019-20-ban két mexikói templom felújítására. De tényleg! Lehet ellenőrizni! Mexikói templomra van pénz, magyar orvosok, ápolók megfizetésére nincs! Mehetünk Mexikóba imádkozni az egészségünkért!

És egy kis apróság menet közbeni pihenés gyanánt: Mintegy 170 millió forint összértékben felújított újabb(!) négy magyar óvodát adott át Grezsa István miniszteri biztos a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében Kárpátalján. Nálunk meg a pénzügyileg végsőkig kivéreztetett helyi önkormányzatokat akarják bölcsőde létesítésére kényszeríteni!

Az elmúlt hétvégén kezdte meg (a még meglévő ellenzéki beállítottságú!) sajtóbeli terjedését a hír, miszerint a kormány egy határozattal(!) összesen majdnem 5,8 milliárd forintot vett el az uniós pályázatokhoz szánt forrásokból: ebből 3,8 milliárdot eszközbeszerzésre, 1,9 milliárdot pedig sportcélú ingatlanvásárlásokra és -beruházásokra akarnak költeni. Csakhogy a sportberuházásokra átcsoportosított 1,9 milliárd forintról titkosításra hivatkozva nem árulják el, hogy mire. A találgatások arra mutatnak, hogy a csillebérci Hosszú Katinka Sportakadémiáról lehet szó, amelyhez a telepet az állam 300 millió forintos felárral szerezte meg!  

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felmondta a szerződést a fővárosi közösségi közlekedés elektronikus jegyrendszerének kifejlesztésével megbízott céggel, mert alig döcögött a munka a megoldás felé, holott eredetileg 2018-ra, majd 2019-re ígérték a beindítást! A főpolgármester kirúgott emiatt egy-két illetékes, de ezek szerint nem kompetens vezetőt. A „porba hullott fejeket” nem siratjuk, de velük, miattuk elveszni látszik úgy 10 milliárd forint is! Merthogy szakmai vélemények szerint az eddig beszerzett eszközök, miegyebek egy új megvalósítási projektbe nem lesznek beilleszthetőek. – Ha valakit ez a mostani történés a pár évvel ezelőtt, Deutsch Tamás sportminisztersége alatt hírhedtté vált, akkor 4,8 milliárd forintba került, ám soha használatba nem vett stadionbeléptető rendszerre emlékezteti, akkor nem benne van a hiba!

Ha beléptető- és jegyrendszer egyhamar nem is lesz, a kormány – ismertté vált törvénytervezet szerint! – 50 milliárd forintért felállítaná a központosított állami megfigyelőrendszert, azaz egy központi helyen gyűjtenék össze a közterületi és pénzintézeti kamerafelvételeket! Ehhez a hatalmas összeghez azonban még hozzáadódna a településeknél megjelenő, előre nem kalkulálható összegű további költség. Csakhogy: „Egy ilyen hatalmas léptékű technikai megfigyelőrendszer nagyon erős adatvédelmi garanciákat kívánna, ám ezek teljesen hiányoznak a törvénytervezetből” – írja véleményében a törvénytervezetre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). És? Miért zavarná ez az apróság a kormányt? Itt most keleti orientáció lett kimondva, és Kínában például éppen most helyezik üzembe a mindenkire kiterjedő, totális megfigyelő rendszert!

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés