Ünnepi képviselő-testületi ülés 2015. március 15.

Közzétéve ekkor: 2015 március 15. 10:45

A március 15-i rendkívüli ünnepi testületi ülésnek egyetlen napirendi pontja volt, testvérvárosi szerződések megkötésének jóváhagyása Nevetlenfalu és Szék településekkel.

Sic_Cluj

Az Európai Bizottság 1989-ben indította útjára testvérvárosi (town twinning) programját, azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését és új kapcsolatok kialakítását.

Törökszentmiklós  életében is fontos szerepet kapott az a törekvés, hogy együttműködő kapcsolatokat építsen ki más országok (akár Uniós tagállamok, akár azon kívüli államok) városaival.

Ennek eredményeként 2001 óta áll testvérvárosi kapcsolatban a lengyelországi Ryglice, 2005 óta a szlovákiai, főleg magyarok lakta Tornalja várossal, 2008 óta a vajdasági Zenta községgel és 2009 óta a francia Berck Sur Mer várossal.

A partneri kapcsolatban a felek minden, a közös érdeklődési területhez tartozó téren fejlesztik kapcsolataikat és közösen, folyamatosan mélyítik el az együttműködést. Ennek alapját főként a kulturális és oktatási intézmények, népművészeti és sportszervezetek közvetlen kapcsolatai adják.

 A kárpátaljai Nevetlenfalu és az erdélyi Szék községekkel – melyek a történelmi Magyarország részeként a trianoni békeszerződéssel kerültek el az anyaországtól – 2013-ban együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Törökszentmiklós önkormányzata. Az eltelt két év alatt több területen is megvalósult az együttműködés, s mostanra megérett a helyzet, hogy testvérvárosi szerződést kössön a város a nevezett településekkel.

A testvérvárosi kapcsolat lehetőséget nyújt arra, hogy a határainkon túl élő magyarsággal több területen is élő, eredményes kapcsolatot tarthassunk.

A képviselő-testület által elfogadott testvérvárosi szerződés

TESTVÉR

Amely létrejött egyrészről

  • az Ukrán Köztársaságban lévő kárpátaljai Nevetlenfalu (Неветленфолу) Község Önkormányzata és a Magyar Köztársaságban lévő Törökszentmiklós Városi Önkormányzata
  • másrészről a Román Köztársaságban lévő Szék (Sic) Község Önkormányzata és a Magyar Köztársaságban lévő Törökszentmiklós Városi Önkormányzata között

I. Az együttműködő partnerek együttműködnek a kultúra, közművelődés, az oktatás, a sport valamint a gazdasági élet kölcsönösen fontosnak tartott területein.

II. A megvalósulás konkrét cselekvési területei:

1, Elősegítik, támogatják a különböző szervezetek közötti kapcsolatok felvételét, azok ápolását, melyben a civil szervezeteknek, gazdasági élet szereplőinek, a közoktatási és közművelődési intézményeknek, a települések kiemelkedő alkotóinak, tehetségeinek szerepvállalása stratégiai jelentőségű.

2, A hagyományok közös megismerésének, ápolásának, a magyarság közös kincseinek feltárása érdekében egymás jelentős rendezvényein képviselik településüket, előmozdítják művészeik, hagyományőrző közösségeik, kutatásaik bemutatkozását és bemutatását.

3, Barátságos sportmérkőzésekkel, különböző korosztályok versenyeztetésével, edzőtáborozással, vándorkupa alapításával elősegítik a két település sportéletének fejlesztését.

 4, Támogatják szakmai konferenciák, vásárok, kiállítások, tapasztalatcserék szervezését.

 5, A Támogatják, koordinálják, szervezik a testvértelepülések diákjainak, tanárainak cserelátogatásait, csereüdüléseit, tanulmányi versenyeket.

 6, éves munkatervnek megfelelően, de évente legalább egyszer delegációt küldenek és fogadnak.

7, Újságaikat, kiadványaikat (legalább egy példányt) eljuttatják egymásnak. Helyi médiában szerepeltetik egymás híreit, kiemelkedő eseményeket, a kapcsolat alakulását, értékelését. Az önkormányzatok honlapjukon keresztül elérhetővé teszik egymás intézményei, civil szervezetei honlapját.

8, Gazdasági, kereskedelmi tapasztalatcsere, vásárok, kiállítások, konferenciák, vállalkozók találkozójának szervezésével a felek segítik a gazdasági élet szereplőinek együttműködését, a térségben született kutatások eredményeinek megosztását.

 III. A programok megvalósulása érdekében:

 1, Pályázatokat kutatnak fel, amelyeket közösen dolgoznak ki és valósítanak meg.

 2, Az együttműködő partnerek delegációi minden évben közösen kidolgozzák a következő időszak – év – céljait, feladatait, s azok megvalósulását értékelik. Az elérendő célok megvalósulása érdekében munkatervet/programtervet és költségvetést dolgoznak ki.

 Ez a szerződés Törökszentmiklóson készült 2015. március 15-én, melynek hitelességét a két település önkormányzatának polgármesterének aláírása hitelesít. A szerződés Nevetlenfalu Község Önkormányzata és Törökszentmiklós Városi Önkormányzat képviselő-testületeinek jóváhagyó határozataival lép életbe, melyet a felek egymásnak megküldenek.

Társadalom - Startmunka mintaprogram Békés megyében

 Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés